2018 június 25., hétfő

A 100 millió forintos kérdés

Share

Kedves olvasó! Most felsorolok néhány nevet, s kérem, találják ki, miről nevezetesek ezek a személyek!

Ballagi Mór, Karl Binding, Ernest Birk, Csáky Albin, Divald Adolf, Gondol Dániel, Grünwald Béla, Nyikolaj Ivanovics Ilminszkij, Kacskovics Lajos, Kerkapoly Károly, Leopold Kronecker, Lutter Nándor, Podhorszky Lajos, Thanhoffer Lajos, Wartha Vince, Wenzel Gusztáv…

Azt hiszem, ez a kérdés egy vetélkedő százmillió forintos kérdése lehetne. A válasz pedig egyszerű: ezek mind a Magyar Tudományos Akadémia tagjai voltak 1891-ben.

S mondok még egy nevet, ígérem, ez már könnyebb lesz: Ybl Miklós. Azt hiszem, mindenki tudná sorolni a műveit: Szent István Bazilika, Operaház, Várkert, a Budavári Palota átalakítása. Gyakorlatilag az ő életműve alapján lett Budapest szerethető város. Meghalt 1891-ben, abban az évben, amire az első kérdésem vonatkozott.

Ybl Miklóst, bár nagyon szerette volna, sohasem választotta a tagjai közé a Magyar Tudományos Akadémia.

Tudom, most sokan azt várják, hogy keseregjek egy sort azon, hogy Magyarhonban sohasem ismerik el a tehetséget, hogy ezért vándorol ki az ifjúság és a tehetség az országból, de nem teszem, mert nem lenne igaz. Mert Ybl példája is mutatja, hogy annak, aki álmodik és alkot, fennmarad a neve, míg a hivatalos elismerés, a pecsétes papírra nyomott elismerések elenyésznek. Ugyan, ki tudná elmondani, hogy az első lista tagjai mit alkottak, mivel tették gazdagabbá az országot és az emberiséget?

Ez a gondolat vezessen minket a napi munkában: mi a hazánkért, a becsületért küzdjünk, s ne a percnyi elismerésért.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Nagy Ervin: Enclosure Magyarországon

Talán csak néhány közgazdász, vagy történész, esetleg a tizenkettedikes gimnazista (aki most tanulja) vágja rá: …

2 hozzászólás

  1. Dékány Ilona

    Igazi , remek cikk! Mindenki annyit ér , amennyit alkot , amennyit maga után hagy utódai számára. Nagy dolog , ha valaki a tanulmányait elvégezvén diplomát szerez , de az csupán egy papír. Az csak akkor válik értékké , ha értelmet nyer. Még inkább értékes , ha a nemzet javát szolgáló tevékenység követi. ERRE KELLENE MEGTANÍTANI A DIÁKOKAT!!!Akkor nem csupán az anyagi javak után futnának –akár külföldre — , hanem értelmét látnán a sokéves tanulásnak. TERMÉSZETESEN A TUDÁST MEG KELL FIZETNI!–De nem a diplomát!– A legfrissebb hírek szerint : Az eredményesen gyógyító orvosok magasabb fizetést kapnának ? Ez nagy lépés lenne az orvoslás területén ! MINDEN TERÜLETEN KIEMELTEN KELLENE KEZELNI A KIVÁLÓ MUNKÁT VÉGZŐKET!

    • Rozványi Dávid

      Nagyon egyetértek! Hitem szerint az iskola nem csak tanít, de nevel is: mert akinek erős a világnézete, aki hisz valamiben, az tud nagyot alkotni, az képes felülmúlni a hétköznapi szürke embert. Akinek erős a hite nem válik bigottá (hiszen az csak a gyengék menedéke), sem bizonytalanná.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.