2020 augusztus 11., kedd
Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára / fotó: Mészáros Péter - PolgárPortál

2019-ben erősödik a szociális biztonság

Share

A 2019-es költségvetés nyomán tovább erősödik a szociális biztonság Magyarországon – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Fülöp Attila a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy tovább nő többek között a családok, a megváltozott munkaképességűek, a nevelőszülők és a felzárkózást segítő intézmények támogatása. Az elmúlt két kormányzati ciklus intézkedései nyomán egyre kevesebben szorulnak rá az állam támogatására; a korábbi félmillióról mára 386 ezerre csökkent a mélyszegénységben élő emberek száma Magyarországon – tette hozzá.

Az intézkedéseket sorolva elmondta: 2019-ben a jelenlegi 17 500 forintról gyermekenként 20 ezer forintra nő a kétgyermekes családok által igénybe vehető adókedvezmény összege, ami így maximum 40 ezer forintot jelent.
További segítség a családoknak, hogy 5 százalékra csökken a tartós és féltartós tej áfája, ami éves szinten 20 milliárd forint. A családi otthonteremtési kedvezményre (csok) 242 milliárd forint használható fel 2009-ben, valamint a tervezett inflációval megegyező mértékű, 2,7 százalékos nyugdíjemelés lesz, vagyis a nyugdíjak megőrzik a vásárlóerejüket – közölte.

Ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésre – folytatta – 78,9 milliárd forint használható fel a jövő évben, ingyenes és kedvezményes tankönyvre pedig 11 milliárd forint jut. Ezzel kapcsolatban az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években háromszorosára nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik ingyen kapnak meleg ételt. Közlése szerint 2,7 milliárd forinttal, 45 milliárd forintra nő a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatása. Ugyancsak bővülnek, mintegy 850 millió forinttal a nevelőszülők által igénybe vehető juttatások – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy a kormány elkötelezett a felzárkóztatást végző intézmények, a Biztos Kezdet Gyerekházak, a tanodák és a szakkollégiumok támogatása iránt, továbbá fennmarad az Erzsébet-táborok támogatása is. Ezekben a táborokban az elmúlt években mintegy százezer gyerek szerezhetett élményeket – emlékeztetett Fülöp Attila.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.