2021 január 16., szombat
Fotó: facebook

26. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

Share

A Sabbathsong Klezmer Band lép fel csütörtökön a 26. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. Komolyzene, klezmer és musical is helyet kap az idén a június végétől augusztus közepéig tartó Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál kínálatában.

Masa Tamás, a Sabbathsong Klezmer Band vezetője elmondta: a zenekar jövőre lesz 20 éves, szlogenjük: “több mint klezmer”. “Tehát nemcsak a közép-kelet-európai zsidó hangszeres zenét játsszuk, hanem visszanyúlunk a kezdetekhez” – tette hozzá.

A koncerten a tradicionális kelet-európai instrumentális klezmer mellett felcsendülnek héber és jiddis dalok, musicalrészletek, világslágerek, továbbá orosz zsidó- és cigány dalok is.

A zenekar vezetője elmondta: először lépnek fel népes, 11 tagú zenekarukkal a fesztiválon. Nagyrészt énekelt dalokat hallhat a közönség, héber dalok, főleg zsoltár-részletek, próféciai-részletek hangzanak el, majd jiddis dallamok, amelyek a zsidó hétköznapokkal foglalkoznak.

Két sztárvendég is megjelenik a színpadon: Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője és a Kossuth-díjas Ökrös Oszkár cimbalomművész, akik külön is muzsikálnak majd, de nagyrészt közösen fognak zenélni az együttessel. Mint mondta, koncertjeiken általában táncolni is szokott a közönség.

Kitért arra, hogy elkészült új lemezük, amelynek első példányait a koncertre is elviszik, bemutatóját pedig szeptember végére tervezik. A csütörtöki kétszer egyórás koncerten elő is adnak néhány dalt az új albumról, amelynek címe Meseautótól a Carmenig. A lemezen Masa Anita énekel, filmdalok, jiddis és héber dalok, musical- és operarészletek kaptak rajta helyet.

Mint mondta, a zenekar fesztiválról fesztiválra jár, a Zsidó Kulturális Fesztiválon is koncertet ad, majd a Spinoza Zsidó Fesztiválon a Karády Katalinról készített darabbal lép fel. Kitért arra, hogy amellett, hogy klezmer zenekarként működnek, a Tiszta Művészetért Társulattal (CleanArt) több életrajzi darabot készítettek már, tavaly Jávor Pálról, előtte pedig Kabos Gyuláról mutattak be zenés játékot.

A 26. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál július 3. és augusztus 17. között várja a közönséget. Az augusztusi program szerint 8-án a Mendelssohn Kamarazenekar, 14-én a 100 Tagú Cigányzenekar, 17-én pedig a Magyar Virtuózok Kamarazenekar ad koncertet a fesztiválon.

MTI

 

The post 26. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál appeared first on Fesztikörkép.

Source: Fesztikörkép

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Bori Zsuzsanna

hh hkjk lkjl lk él é

Legfrissebb bejegyzések Bori Zsuzsanna (összes bejegyzés)

Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.