2021 március 4., csütörtök
Jászság Népi Együttes - Forrás: csangofesztival.hu / Gorácz József

60 program, 1000 közreműködő a jászberényi Csángó Fesztiválon

Share

2017. augusztus 8-13. között rendezik meg a hagyományos Csángó Fesztivált Jászberényben, ahol a rendezők, a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes vendégeként közel 60 program, 1000 közreműködő várja az érdeklődőket hat napon át.

A Csángó Fesztivál létrejöttének gondolatisága 27 évvel ezelőtt fogalmazódott meg a Jászság Népi Együttes tagjai között, akik évtizedek óta kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, a magyar nemzeti kultúra egyik meghatározó részét.

Így jutottak ki először 1990-ben Moldvába, az első gyűjtőútra. Még ez évben meghívtak egy autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc- és Zenésztáborba, melynek célja felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

A fesztivál célja

A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért. Az erőszakolt etnikai keveredés miatt magyarok tízezrei növekednek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat. A jövő generációk lelkiismerete és közérzete rajtunk is múlik.

A fesztivál célja, hogy egy adott kisebbségben élő magyar népcsoport, ez esetben a csángó magyarok kulturális értékeit, életét, a csángó embereket minél szélesebb rétegnek bemutassa. Feladata, hogy minél tovább sikerüljön megőrizni kisebbségi a tradicionális, egyedi csángó magyar kultúrát.

A fesztivál küldetése, hogy minél többen megismerjék a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrákat, népművészeti értékeket. A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Tánc- és Zenésztábort, és főrendezője 1991 óta a Csángó Fesztiválnak.

Közel 60 program, 1000 közreműködő 6 napon át

A számos kiváló honi és határon túli zenekar, táncegyüttes, hagyományőrző fellépése mellett, „Aprók tere” gyermek- és családi programok, „Ízek utcája” gasztronómiai különlegességekkel, folklórműsorok, néprajzi kiállítások, folk mise, éjszakai koncertek, táncházak, fényfestés, tűzijáték, továbbá számos érdekes program várja a látogatókat.

A 6 napos fesztivál kiemelkedő eseményei a Szabadtéri Színpadon megrendezésre kerülő gálaműsorok, melyeken a Csík Zenekar „Van még benne…” című koncertjét a Jászság Népi Együttes közreműködésével, valamint a “Fölszállott a Páva” televíziós vetélkedő kategóriagyőzteseit, minden a műsorban részt vett jászsági gyermek és felnőtt táncos közreműködésével láthatja, hallhatja a nagyérdemű.

Népművészeti vásár több, mint 100 népművésszel, kézművessel

Magyar hagyományőrző együttesek Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból. Külföldi együttesek Törökországból, Észak-Ciprusról, Kolumbiából, Tajvanról és Grúziából.

A Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában idén is folytatódnak a népszerű éjszakai koncertek és táncházak, augusztus 9-én a Tükrös zenekar, 10-én a Női vonások, 11-én Ferenczi György és a Rackajam, Pál István „Szalonna” közreműködésével.

A fesztivál nyitóestéjén, augusztus 8-án ugyanitt Boka Gábor Színházának a közönség bevonásával előadott Toldi Legenda Historica, avagy a Képes Krónika elveszettnek hitt lapjai című rendhagyó, rengeteg humorral átitatott előadása alapozza meg a hangulatot. A Parno Graszt zenekar koncertjére a Szabadtéri Színpadon kerül sor augusztus 12-én, szombaton.

A XXVII. Csángó Fesztivál összes programja, ajánlók, képek, videók, leírások és jegyinformációk megtalálhatók a rendezvény folyamatosan frissülő Facebook eseményében.

forrás: csangofesztival.hu / hirado.hu

The post 60 program, 1000 közreműködő a jászberényi Csángó Fesztiválon appeared first on Fesztikörkép.

Source: Fesztikörkép

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Bori Zsuzsanna

hh hkjk lkjl lk él é

Legfrissebb bejegyzések Bori Zsuzsanna (összes bejegyzés)

Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.