2018 április 20., péntek
Konrad Sutarski - Magyar Hírlap

Konrad Sutarski újságíró kapta az idei Európa-érmet

Share

Konrad Sutarski Magyarországon élő lengyel újságíró kapta az idei Európa-érmet – írja a Présház.eu. A neves publicista a Magyarországi lengyelség napján, Budapesten vehette át a kitüntetést. A portál felidézi, az újságírónak az utóbbi évtizedekben harminc könyve jelent meg, amelyekben Közép-Európát elemezte.

A Présház.eu felidézi, az Európa-érem nemzetközi újságíródíj, amelyet Molnár Pál újságíró kezdeményezésére alapítottak 2000-ben, Budapesten. A díj, amelyet minden évben Budapesten adnak át, egy bronz érem, Ligeti Erika alkotása. Átadja az 1995-ben működésbe lépett, bejegyzés nélküli újságíró-szerveződés, a Magyar Média Műhely utóda, a Balassi Kard Művészeti Alapítványhoz kapcsolódó Szabadelvű Médiaműhely (SZEMM). Az oklevélen – amely a szentendrei Vincze László alkotása – az elismerésről döntő, és a korábban kitüntetett újságírók a neve szerepel.

​ A díjátadáson elhangzó laudáció kitér arra, Konrad Sutarski újságírói tevékenysége több mint fél évszázadot ölel át. 1965-től többszáz cikket írt, rengeteg riportfilmet alkotott, interjúkat készített államelnökkel, Nobel-díjas költővel, világhírű zeneszerzővel. Tevékenysége kontinenshatárokon is átível, Ausztráliában és Kanadában is jelent meg cikke, Európa védelmezéséről. A 90-es években a Duna TV-ben Közép-Európai riportfilmeket készített, többek közt Katynról, a Varsói felkelésről, és egyórás közvetítést vezetett a csíksomlyói búcsúról. 1995-ben társelindítója volt a hazai Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat lapjának, a későbbi Polonia Węgierska havilapnak, amelynek egy időre a főszerkesztői posztját is elvállalta.

A magyar lapok közül írt a Magyar Nemzetbe, az Új Magyarországba, a Heti Magyarországba, a Hitelbe, a Magyar Naplóba, a Napútba, a PoLiSzba, az Új Időkbe, a Trianoni Szemlébe, illetve a Magyar Élet nevű ausztráliai lapba. Az utóbbi években írt publicisztikái jelzik, hogy nem „csak” Magyarországért és Lengyelországért aggódik, hanem Európát, az európai kultúrát, az európai népek közösségét is félti.

A laudáció szerint Konrád Sutarski mint egyéniség nemcsak elismert, hanem szeretett is Magyarországon. Egyénisége erősíti, megújítja, a jövőbe vezeti a lengyel-magyar barátságot. Külön öröm, hogy most, a huszadik alkalommal ő veszi át a magyar alapítású nemzetközi újságíródíjat, az Európa-érmet.

(preshaz.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Uniós biztos: a vártnál több menekültet telepíthetnek át az EU-ba Afrikából és a Közel-Keletről

Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.