2020 július 8., szerda

8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál tajvani és orosz táncegyüttesekkel

Share

Hét ország tizenegy együttese, köztük orosz, portugál és tajvani táncosok vesznek részt a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amelyet augusztus 15. és 21. között rendeznek meg Nyíregyházán.

Magyarországot a Nyírség Táncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Figurás Táncegyüttese képviseli, Romániából pedig a zilahi Terbete Néptáncegyüttes érkezik a nyírségi megyeszékhely fesztiváljára.

A fesztivál célja, hogy nemzetközileg minél ismertebbé tegyék a négy nagy nyíregyházi népművészeti műhelyt, valamint bemutatkozási lehetőséget kapjanak és tapasztalatokat szerezzenek az együttesek utánpótlását jelentő fiatalok.

fesztivált huszonegy éve rendezik meg, 1996-tól 2009-ig hét alkalommal tartották meg két-három évenként az önkormányzat támogatásával, majd hosszabb szünet következett egészen 2017-ig, amikor ismét a helyhatóság kiemelt segítségével tartják meg a nagyszabású folklóreseményt.

Az idei fesztiválon tizenegy helyszínen huszonhat programot tartanak, a rendezvényre összesen több mint húsz művészeti csoport négyszáz táncosa, zenésze és énekese érkezik a néptánc, a népzene és a világzene területéről. A szakmai programban Horvátországot a djakovói Tena Táncegyüttes képviseli, Olaszországból Matelica város táncegyüttese érkezik, az oroszországi Novoszibirszkből a Szibériai Motívumok Táncegyüttes fogadta el a szervezők meghívását, de a portugál Coimbrai Egyetem Folklórcsoportja és a tajvani Kínai Művészetek Táncegyüttes egyaránt színpadra lép majd Nyíregyházán.

Az észak-ciprusi Catalköy Néptánccsoport is jelezte részvételét a fesztiválon, az ő fellépésük azonban még kérdéses.

Nyíregyházán nagy hagyománya van a néptáncnak, a Szabolcs Néptáncegyüttes nemrégiben ünnepelte fennállásának 60., a Nyírség Táncegyüttes pedig 40. évfordulóját.

A vendégegyüttesek augusztus 15-én érkeznek Nyíregyházára, a programsorozat pedig augusztus 16-án csütörtökön fesztiválnyitó gálaműsorral és a Cimbaliband koncertjével kezdődik a Kossuth téren. Másnap délután a fesztivál a nemzeti nappal folytatódik, amelyen a meghívott együttesek bemutatókat, táncházakat, kirakodóvásárt és ételkóstolókat tartanak a közönség bevonásával. Este kezdődik a Világok tánca nemzetközi néptáncgála a szabadtéri színpadon, másnap pedig a Határok nélkül című néptáncgálát láthatja a közönség a kulturális központban.

A szombati nyíregyházi és vidéki fellépések után a külföldi és magyar néptánccsoportok augusztus 20-án vasárnap a városi ünnepségen vesznek részt, majd a Világok zenéje című műsor keretében az együtteseket kísérő zenekarok adnak koncertet. A fesztiválzáró gálaműsor este nyolc órakor kezdődik, a programot késő este tűzijáték zárja Nyíregyházán.

Bővebben: facebook.com/nyirsegfestival

MTI

 

The post 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál tajvani és orosz táncegyüttesekkel appeared first on Fesztikörkép.

Source: Fesztikörkép

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Bori Zsuzsanna

hh hkjk lkjl lk él é

Legfrissebb bejegyzések Bori Zsuzsanna (összes bejegyzés)

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.