2020 június 1., hétfő
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (k) átadja a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetségnek odaítélt Duna-díjat Bárdos Gyulának, a szervezet elnökének (b) a Magyar Rádió Márványtermében 2015. december 21-én. Jobbról Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A felvidéki Csemadok kapta idén a Duna-díjat

Share

A Csemadok, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség kapta idén a Duna-díjat. A televíziós elismerést hétfőn Budapesten adták át.

 

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (k) átadja a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetségnek odaítélt Duna-díjat Bárdos Gyulának, a szervezet elnökének (b) a Magyar Rádió Márványtermében 2015. december 21-én. Jobbról Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója. MTI Fotó: Szigetváry ZsoltSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes méltatásában arról beszélt, hogy az 1949-ben létrejött, mára mintegy 50 ezres taglétszámú felvidéki civil szervezet mindig az ottani magyarság megmaradásáért küzdött.

 

A magyarság érdekében végzett munka elismeréseként adományozott díjat egy olyan kulturális egyesület kapta az idén, amely az “ahogy lehet körülményei között” mindig a nemzet szolgálatát végezte – fogalmazott.

 

Semjén Zsolt szólt arról: a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete néven, több mint hat évtizede létrehozott szervezet az idők során többször változott, de fennmaradt mint a magyarság érdekvédő képviselete. A pártutasításra létrehozott szervezet hamar a saját lábára állt és önálló utat kezdett – mutatott rá.

 

Semjén Zsolt azt mondta: a Csemadok-történet a kisebbségi magyar sors, az “ahogy lehet lét” tükre. A Csemadok üzenete az, hogy bárhogy változnak a korok, bármilyen politikai rezsimek és rendszerek vannak, “a magyarság és a magyarság szolgálata örök” – tette hozzá.

 

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszédében emlékeztetett arra, hogy 23 éve kezdte meg adását a Duna Televízió, amely azért jött létre, hogy a 20. században szétszakított nemzetrészeket összekösse a magyar szóval és a magyar kultúra erejével.

 

Elmondta, a díjat azon személyek és egyesületek kapják, akik sokat tettek a magyar nyelv, kultúra ápolásáért, és a magyar identitástudat megerősítéséért. Az elismerést immár negyedszer ítélték oda, azt először Csoóri Sándor író, költő, a Duna Televízió egyik alapítója vehette át. Őt követte Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke, majd Tőkés László református lelkész.

 

A díjat Semjén Zsolt és Dobos Menyhért adta át Bárdos Gyulának, a szövetség elnökének. Bárdos Gyula a díj átvétele után arról beszélt, hogy bár a pártállam hozta létre a szervezetet, lehetőségük nyílott anyanyelvükön, a magyar kultúrát és hagyományaikat ápolni. Ha nem volna Csemadok, akkor nagyon rossz szellemi kondícióban lenne a felvidéki magyarság – hangsúlyozta Bárdos Gyula. Szavai szerint a díj is hozzásegíti őket ahhoz, hogy tevékenységüket még erőteljesebben végezzék. “Mi is, felvidéki magyarok a magyar nemzet részét képezzük” – hangsúlyozta Bárdos Gyula.

 

A Duna-díjat a Duna Televízió fennállásának 20. évfordulója alkalmából, 2012-ben alapították. A díjat évente olyan alkotónak vagy szervezetnek ítélik oda, aki vagy amely a Duna Televízió működéséhez, tevékenységéhez és céljai eléréséhez tevékenyen hozzájárult. Utóbbiak közül kiemelendő a magyar kultúra ápolása a határon túl.

 

A Duna-díjjal oklevél, Bencsik János képzőművész bronz Madonna-szobra és egymillió forintos pénzjutalom jár.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.