2018 december 14., péntek
Forrás: 24.hu

Callidus: A hiteltelen

Share

Vágó István megszólalásainak igenis van szimbolikája. Jelképezi mindazt az ostobaságot, tudatlanságot, aljas és remegő hatalomvágyat, amelyet pártja, s vezére képvisel. Ironikus, hogy a mindentudás hamis látszatához oly görcsösen ragaszkodó pojáca egyre gyakoribb televíziós szerepléseivel épp tudatlanságát igazolja. Ez az az embertípus, amelynek egy magyar közmondás semmit sem jelent, ahogy a magyarság sorsa sem érinti meg különösképpen. Pedig – ha hallgatott volna, bölcs maradt volna.

Vágó az ATV-ben fejezte ki nem tetszését Tamás Gáspár Miklós azon megfogalmazása kapcsán, amely szerint nem szerencsés „szerzett jogokat” visszavonni. TGM ugyanis nem ért egyet a DK (nem is annyira) újszerű ötletével, a határon túli magyar kisebbségek szavazati jogának visszavonásával. Halkan jegyzem meg, jogokat elvenni diktatúrákban szokás, olyan kormányzások alatt, amelyet minden bizonnyal a DK is produkálna, ha hatalomra kerülne. Más kérdés persze, hogy demokráciának hívná, ahogy Rákosi is tette annak idején, amikor a népi demokráciát építette. Tartalom és forma, barátaim, tartalom és forma!

Vágó azt állította, részükről továbbra is meglesz a nemzeti érzés (aztakurva!), és semmi bajuk sincs a kettős állampolgársággal, de ami a szerzett jogokat illeti – a határon túli magyarok nem szerezték meg ezt a jogot, hanem a Fidesztől kapták.

Először is, 2004-ben még igenis volt baja Gyurcsánynak a kettős állampolgársággal, olyannyira, hogy huszonhárom millió románnal riogatott. Másodszor pedig idézném Szalma György nagyszerű írásának egy részletét, amely választ ad a szerzett jogok hamis vádjára:

„Miért gondolom azt, hogy a határon túli magyarokat megilleti mindazon jogok összessége, ami a magyar állampolgársággal jár? Mert mi mindig is magyar állampolgárok voltunk, mi arról sosem mondtunk le, jogszerűen nem is vehette el azt tőlünk senki. Eddig az állampolgári jogaink gyakorlásától törvénytelenül el voltunk zárva. Nem költöztünk el egy jobb gazdasági környezetet biztosító országba, csupán áttolták a határt a fejünk felett. Mindig a magyar közösség, a nemzet része voltunk. Hogy még érthetőbb legyen a Nyugati Fény olvasóinak is: nagyapám 1909-ben született Nagybocskón, mint a Magyar Királyság állampolgára, a nagyanyám 1913-ban született Máramarosszigeten a Magyar Királyság állampolgáraként. Ők az eredeti állampolgárságukról sosem mondtak le, törvényesen pedig nem is foszthatták meg őket attól, mivel a születésüknél fogva szerezték. A nemzetközi törvények védik a születéssel szerzett állampolgársághoz való jogot. Ha ez nem így lenne, akkor adott esetben egyes országok önkényesen fosztanának meg felekezeti, etnikai szempontok szerint csoportokat az állampolgárságuktól. Mivel a nagyszüleim mindketten magyar állampolgárok voltak, a jog szerint a gyermekük, az édesanyám magyar állampolgár. Egy magyar állampolgár gyermeke, de kettőé aztán fix, hogy automatikusan megkapja a magyar állampolgárságot, szülessen bárhol a világon.”

Tehát a DK javaslata, az, hogy az állampolgárságot meghagynák ugyan, de a szavazati jogot nem, olyan, mintha a határon túli magyaroknak azt mondanák: akkor most levágjuk a lábatokat, nem adunk mankót, se műlábat, de természetesen nem tiltjuk meg, hogy szaladgáljatok! És nyugalom, részünkről továbbra is meglesz a nemzeti érzés!

Vágó és pártja magyarázata első blikkre hangzatos: ne szavazzanak azok, akik ennek a következményeit nem viselik! Egyfelől nem tudom, amikor kimondja, fölfogja-e, belegondol-e abba, mit jelentett az elcsatolt területeken élők számára, hogy egyik napról a másikra, nagyhatalmi érdekek mentén önkényesen átrajzolták fölöttük az államhatárt? Mit jelentett rokonoktól, barátoktól elszakítva élni és halni az elmúlt kilencvenhét évben? Másfelől a DK által olyannyira preferált brüsszeli terv a korlátlan kvótáról azt jelentené, hogy felső határ nélkül betelepülő muszlimok – előbb-utóbb – állampolgárságot és az azzal járó szavazati jogot is megkapnák, az itt született gyerekeik meg pláne. Mert ők viselik a következményeket, igaz Pista? Vagy ti viselitek? Szerintem viszont mi fogjuk azt viselni, a magyar nép, amelynek te sosem voltál része, függetlenül attól, mi van a személyigazolványodba írva. Persze lehet azzal vádolni a Fideszt, hogy politikai érdekei (is) kívánják a szimbolikus nemzetegyesítést (felháborító!), és szavazatokat remél a határon túlról. Lehet ezt mondani, hogyne, amennyiben számon akarjuk kérni egy politikuson, hogy politizál. Ebben az esetben viszont érdekelne, hogy a szavazatokon kívül a DK mit remél a betelepítendő migránsoktól? Akik a korlátlanság szellemében rövidesen jóval többen lennének, mint az a nyolcvanezer határon túlról szavazó magyar. Arról nem is beszélve, hogy az idegenek bizony nem csak listára szavazhatnának.

Nagyon jól tudom – mondta még –, hogy sok országban szavazhatnak a határon túl élők, de azok valamikor mind éltek abban az országban. Nos, ez a kijelentés aligha szorul kommentárra, elég csak egy dátumot leírni: 1920. június 4. Azok, akik Trianon után nem szavazhattak, és az ő leszármazottaik nem számítanak? És mi van, ha az 1947-es párizsi békénél húzom meg a határt? Ki dönti el, hogy mikortól számít bármi is, vagy épp mikortól nem? A nagyapám még szavazhatott, de az apám miért nem? Mert te azt mondod? Baszdmeg Pista, tényleg ennyire sötét van?

Hát ennyire, és ez a folytatásból ki is derült, hiszen leszögezte, hogy a közmédiára fordított nyolcvan milliárd forint szerinte propagandaköltség, amellyel a Fidesznek esze ágában sincs elszámolni. Szerinte az M1, M2, M3, M4, M5, Duna TV és szíve szerint még a TV2 is mind-mind Fidesz tévék, közszolgálat néven. Vágó nyilván minden csatornán a Legyen ön is milliomost szeretné látni 0-24-ben, szerinte az szolgálná a közt. Szerintem meg nem, mert amit ő és pártja szeretne annak köze nincs a közhöz, közjóhoz, vagy a magyar nemzetközösség szolgálatához.

De a legfőbb baja, hogy a közmédia egypercesei a munkasikerekről, gazdasági sikerekről, migránsokról, terrorizmusról, és esetenként Czeglédy Csabáról szólnak. Azaz, a hírekről. De szerinte ez nem közszolgálati hírszolgáltatás, hanem Fidesz propaganda. Aha. Tehát, ha Allah nevében több száz embert legyilkolnak az unióban és az nincs apró betűs részben elrejtve a sportrovatban, akkor propaganda. Mi más volna? Bezzeg, ha Gyurcsány “dokumentumairól” hallhatnánk, ó, anyám, az lenne csak a közérdek! Gyurcsány közösségének érdeke, ja.

De visszatérve a közmédiához, a DK azt a nyolcvan milliárdot kereskedelmi televízióknál pályáztatná. Akik köztudottan a közt szolgálják – negyedóránként elénk tolnak egy húszperces reklámblokkot és közben eldönthetjük, a ValóVilágot nézzük-e esténként, vagy egy újabb, rózsaszín takonytól csillogó hollywoodi műremeket. És hogy a pályázatokat ki bírálná el? Hát ők, illetve egy olyan grémium, amely függetlenekből és szakértőkből állna. Hogy kitől lennének ezek a szakértők függetlenek, azt már nem taglalja, pláne nem, hogy kitől függőek.

Vágó István szerint az is mélységesen fölháborító, hogy az MTI Szervezeti és Működési Szabályzatában benne foglaltatik, az nem köteles kiadni olyan híreket, amelyek rossz színben tüntetik fel a közszolgálati médiumokat és azok dolgozóit. Na most, ez konkrétan nem igaz, még pontosabban fogalmazva: hazugság. Ha valaki ugyanis veszi a fáradságot és elolvassa az MTI bő negyven oldalas Szervezeti és Működési Szabályzatát, ilyen kritériumot nem fog benne találni. Az Országos Sajtószolgálat honlapján valóban szerepel az a tartalmi követelmény, amelyet Vágó idéz, sok egyéb mellett; például egy közlemény nem lehet jogsértő, közízlést vagy közerkölcsöt sértő, nem mozgósíthat konkrét politikai akcióra, és nem tartalmazhat nyilvánvaló valótlanságot. Utóbbi kitétel – Gyurcsány pártját tekintve – igencsak leszűkíti a kiadható közleményeik körét. Ám a lényeg, hogy az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét.

Végül emlegette még a Rákosi-korszakból ismert néprádiót és szerinte ma is ez van. Tudják miért? Mert ő azt mondja. Ott, az ATV-ben. Ugye érezzük az állítás és a valóság között feszülő ellentmondást? Pista, te szerencsétlen, ha az ötvenes évek Magyarországán élnél, nem hazudozhatnál gátlástalanul bármely fórumon, kizárólag csak egyetlen helyen: Rákosi jobbján. Bár, ha meggondolom, számodra nagyon is megfelelne az a hely.

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Callidus

Politikai, közéleti, olykor irodalmi szövegeim csokorba szedésével kívánom a kedves Olvasót töprengésre késztetni. Vagy dühöngésre. Vagy csak józan gondolataik számbavételére, mely tevékenység némelyeket talán tettekre sarkall, míg másokat bölcs hallgatásra. Meglátjuk.
Share

Esetleg más?

Nagy Ervin: Párhuzamos politikai valóságok

Egyre inkább mélyülni látszik a szakadék Európa legfőbb szellemi törésvonala mentén. A felvilágosodás individualizmusa – …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Vágó , a szerencsétlen . Ez egészen jó jelző . Ugyanis emlékeimben él a sorozata , amikor olyan tudósnak tünt , mint maga Koppernikusz ! Aztán kiderúlt , hogy volt sugója . Később —vagy egy időben ?— megjelentek a családii , intim cikkek hétről hétre . Fantasztikus nyaralásaik , sztorijaik szépen kiteregetve.
    Mivel ennek vége lett , kell újra “hírharang ” , mint jeles politizálóról . Úgy osztani az észt , mintha bővelkedne benne . Csak most nincs sugógépe ! Önkritikája pedig mindíg is korlátozott volt !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.