2021 szeptember 28., kedd
Forrás: MTI / Rosta Tibor

A következő négy évben is folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program

Share

Pásztor István szerint folytatódnak az utóbbi időszak legsikeresebb programjai, például a mezőgazdasági és házvásárlási pályázatok, de ezek mellett idegenforgalmi beruházások is lesznek. Utóbbi alapját a még készülő vajdasági magyar turizmusfejlesztési stratégia jelenti majd – magyarázta VMSZ elnöke.

Rámutatott arra, hogy a most folyamatban lévő pályázatokat még az idén lezárják, hozzátette azonban, hogy mivel jelentős volt a jelentkezők száma és sok volt a sikeres pályázat, további forrásokra lesz szükség ahhoz, hogy minden nyertes pályázó megkaphassa a kért összeget.

A források biztosítottak

Pásztor István elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök biztosította arról, a pénzügyminiszterrel közösen megtalálják a megfelelő forrásokat és biztosítják a további szükséges pénzt. A hároméves ciklus végén a számok várhatóan azt mutatják majd, hogy több mint 10 és fél ezer sikeres pályázó volt – emelte ki a VMSZ elnöke.

Az elvándorlás megállítása az egyik cél

A magyar kormány és a VMSZ közös vajdasági gazdaságfejlesztési programjára Budapest eleinte 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget, így a hitelek és a vissza nem térítendő támogatások összege meghaladja a 65 milliárd forintot. A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél pedig a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt.

További együttműködés a VMSZ-szel 

Pásztor István kiemelte, hogy amikor a napokban Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt, a magyar kormányfő megerősítette: folytatni kívánja az utóbbi nyolc év gyakorlatát, és továbbra is az a cél, hogy a VMSZ-szel közösen megerősítse a vajdasági magyar közösséget.

Ez nemcsak politikai eltökéltség, ugyanis a költségvetési források függvényében a vajdaságiak továbbra is élvezni tudják azokat az anyagi forrásokat, amelyeknek az igényét megfogalmazzák – tette hozzá a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke, majd úgy folytatta: a magyar kormány nyitottnak mutatkozik erre, a megvalósítás pedig a magyar költségvetés teljesítőképességétől és a megfogalmazott igényektől függ.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Egy hozzászólás van

  1. Ez a zsírdisznó, zsidó az eszetek? Mi van veletek?
    „ A hatalom mindenütt a rosszabb ember kezébe került. S ez másként nem is lehet, mert csak a gonoszabb ember képes arra a sok alattomosságra, aljasságra, kegyetlenségre, amely a hatalom alkalmazásához, elengedhetetlenül szükséges” Leó Tolsztoj: Az újkor vége esszé

    A háborús héják, az elnyomók, a szélsőséges politikai csoportok, a despoták, a felkapaszkodott félkatonai elmebetegek: mind eltűntek. Le vadászták, felszámolták őket. ma már csak demokratikusan megválasztott politikusok birtokolják a hatalmat, és ők túlságosan meghunyászkodnak,
    Ciceró: „ha azt állítják, hogy az állam ügyével való foglalkozásra rendszerint azok adják magukat, akik semmiféle tisztességes tevékenységre nem alkalmasak, s hogy még a velük való versengés is szégyenteljes dolog, a velük való küzdelem, pedig szánalmas és veszélyes mintsem az elvetemülteknek kelljen engedelmeskednünk és eltűrnünk, hogy az államot ezek az emberek marcangolják szét, miközben ők, még ha akarnának, se tudnának segíteni.”
    „Mindinkább meg győződőm róla, hogy az ország helyzete reménytelen. Ez az ország nem képes megvédeni magát, mert kormányzatában nincsenek becsületes emberek” A pápai követ 1526 májusában Budáról írja jelentésében a Vatikánnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.