2018 november 17., szombat
Forrás: MTI / Rosta Tibor

A következő négy évben is folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program

Share

Pásztor István szerint folytatódnak az utóbbi időszak legsikeresebb programjai, például a mezőgazdasági és házvásárlási pályázatok, de ezek mellett idegenforgalmi beruházások is lesznek. Utóbbi alapját a még készülő vajdasági magyar turizmusfejlesztési stratégia jelenti majd – magyarázta VMSZ elnöke.

Rámutatott arra, hogy a most folyamatban lévő pályázatokat még az idén lezárják, hozzátette azonban, hogy mivel jelentős volt a jelentkezők száma és sok volt a sikeres pályázat, további forrásokra lesz szükség ahhoz, hogy minden nyertes pályázó megkaphassa a kért összeget.

A források biztosítottak

Pásztor István elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök biztosította arról, a pénzügyminiszterrel közösen megtalálják a megfelelő forrásokat és biztosítják a további szükséges pénzt. A hároméves ciklus végén a számok várhatóan azt mutatják majd, hogy több mint 10 és fél ezer sikeres pályázó volt – emelte ki a VMSZ elnöke.

Az elvándorlás megállítása az egyik cél

A magyar kormány és a VMSZ közös vajdasági gazdaságfejlesztési programjára Budapest eleinte 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget, így a hitelek és a vissza nem térítendő támogatások összege meghaladja a 65 milliárd forintot. A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél pedig a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt.

További együttműködés a VMSZ-szel 

Pásztor István kiemelte, hogy amikor a napokban Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt, a magyar kormányfő megerősítette: folytatni kívánja az utóbbi nyolc év gyakorlatát, és továbbra is az a cél, hogy a VMSZ-szel közösen megerősítse a vajdasági magyar közösséget.

Ez nemcsak politikai eltökéltség, ugyanis a költségvetési források függvényében a vajdaságiak továbbra is élvezni tudják azokat az anyagi forrásokat, amelyeknek az igényét megfogalmazzák – tette hozzá a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke, majd úgy folytatta: a magyar kormány nyitottnak mutatkozik erre, a megvalósítás pedig a magyar költségvetés teljesítőképességétől és a megfogalmazott igényektől függ.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Résztvevők vonulnak a Székelyek nagy menetelésén Kovászna megyében, Réty és Szentivánlaborfalva között 2013. október 27-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követelik. MTI Fotó: Beliczay László

Centenáriumi székely nagygyűlés készül

Centenáriumi székely nagygyűlésre hívja november 18-án 13 órára Sepsiszentgyörgy főterére a székelyeket és a velük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.