2021 szeptember 28., kedd

Terrorveszély és vagyonvédelem

Share

A magánbiztonsági iparág szerepe a terrormegelőzésben címmel tartott sajtótájékoztatót a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Budapesten. A szakmai érdekképviselettel és védelemmel felruházott köztestület vezetői tájékoztatták a nyilvánosságot arról, hogy a migráció növekedésének és az újfajta terrorveszély megjelenésének köszönhetően új kihívásokkal kell szembenéznie a magánbiztonságban dolgozó cégeknek és munkavállalóknak. Orbán Viktor miniszterelnök hét eleji parlamenti felszólalásában egyértelművé tette, hogy a következő évek legnagyobb kihívásai nem gazdasági-, hanem sokkalta inkább biztonságpolitikai természetűek lesznek Magyarország és egész Európa számára.

Német Ferenc, a kamara elnöke felvezetőjében elmondta, hogy “a migráció tömegessé válásával és a terrorkockázat megnövekedésével új helyzet alakult ki a személy- és vagyonvédelemben dolgozó cégek és személyek számára”. A kihívás, ami előtt a magánbiztonsági iparág áll, újfajta szakmai módszereket, eszközöket és felkészült személyeket kíván. A kamara célja, hogy a Belügyminisztériummal 2010-ben megkötött együttműködési megállapodást az új kihívások miatt újratervezzék és lehetőleg ebben az évben még pontot tegyenek a végére. A kamara célja politikamentes, szakmai segítség nyújtása a kormányzat és a többi döntéshozó számára. Ennek szolgálatába kívánják állítani az évtizedek alatt megszerzett tapasztalatokat, illetve a kamara meglévő szellemi potenciálját.

Valenta László, köztestület társadalmi elnöke elmondta, hogy a Belügyminisztériummal megegyezés alatt áll a jövőben bevezetendő kötelező kamarai díj, amely a szakmában tevékenykedő vállalkozók számára nyújtana valódi továbbképzéseket, a terrorizmussal kapcsolatos ajánlásokat, illetve minden olyan információt, amely ehhez a bizalmi munka elvégzéséhez elengedhetetlen módon szükséges. Tervezik továbbá a cégek biztosításának rendezését, teljes körű jogszolgáltatás megadását, illetve egy auditálást, amelytől a szakma kifehéredését és a lakossági bizalom megerősítését várják. Az elnök, aki egyben nyugállományú dandártábornok újságírói kérdésre rávilágított arra, hogy az állam által törvényben meghatározott jogosítványok alapján szervezi a munkáját, de ehhez rendelkezésre álló források egyelőre nem biztosítottak. Éppen ezért további tárgyalásokat kérnek a Belügyminisztériumtól. Habár 2015-ben szintén voltak finanszírozási gondok, de a kamara vezetése bízik abban, hogy tárgyévben már sikerül a kormányzattal megfelelő alapú megállapodást kötniük a szakmai munka és törvények által kötelezően előírt feladatok ellátására.

Pataki Rezső, a kamara szakmai elnökhelyettese szerint a kormányfő élére áll a migráció kezelésének egész Európában. A kabinet által felismert veszély valós veszély. Ha csak tízezer migránsból egy is terrorista, akkor egymillió bevándorló esetében már komoly veszélyről lehet beszélni. De elég csak a tavaly évi párizsi erőszakos eseményekre emlékezni, ahol csupán néhány kiképzett ember is komoly vérengzést tudott okozni. “Biztos, hogy Magyarországot fogják támadni? Nem, de mindig van egy DE…” – mondta el az alelnök. A kockázat növekedett nálunk is. Hisz “mi voltunk az elsők, akik megállították a migrációt. Vezető szerepünk volt és van ma is a migráció lelassításában. Ezenkívül Magyarország rész veszt az ISIS elleni harcban, hangoztatja a zsidó-keresztény gyökereit – és ezek mind-mind kockázati tényezők.” Ahogy az is növeli a kockázatot, hogy “nagy fluktuáció van egy-egy biztonságtechnikai cégnél.” Emberek ellenőrizetlenül jönnek és mennek. Továbbá az is igaz, hogy “százas nagyságrendben kerülnek utcára a vagyonvédelmi cégek alkalmazottai, akik ki vannak képezve fegyverhasználatra.”

Milyen javaslatai vannak a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarának ?

A terrorveszély növekedésével fel kell készíteni a szakmában tevékenykedő cégeket és a alkalmazottaikat az új kihívásokra. A kamara elnöke szerint fontos a megelőzés, illetve a katasztrófa esetleges megtörténte utáni cselekvési tervek kidolgozása és szakszerű végrehajtása. Ehhez elsősorban a megújult biztonsági környezetben szükséges anyagi és szellemi eszközök elsajátítására lesz szükség. A kamara 2016-ban kész ezeket kidolgozni, ajánlások formájában és tanfolyamok keretei között a piaci szereplőkhöz eljuttatni. Mert, ahogy Német Ferenc fogalmazott: “Nem az a kérdés már, hogy lesz-e terrorcselekmény Magyarországon, hanem az, hogy mikor?” Erre pedig nemcsak a kormányzatnak, a rendvédelmi és bűnüldözői hatóságoknak, hanem biztonsággal foglalkozó piaci szereplőknek és a szakmában dolgozó alkalmazottaknak is fel kell készülniük.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.