2019 szeptember 19., csütörtök
Migránsok a Balkánon / Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

A migránsok miatt borulhat az egész schengeni egyezmény

Share

Szakértők szerint megszűnhet a belső határok nélküli Európa a német kormánypártok paktuma miatt, ugyanis egyre több uniós tagállam visszaállítja a határellenőrzést. Egyre komolyabb a migrációs helyzet a nyugat-európai országokban, miután Ausztriában és Olaszországban is elrendelték a szigorúbb határellenőrzést. Bár a hivatalos indoklás szerint nem a migráció, hanem az uniós belügyminiszterek találkozója miatt hozták meg ezt a döntést, az olasz belügyminiszter korábban úgy fogalmazott: akár kedvezhet is Olaszországnak, ha Ausztria lezárja határait a migránsok előtt.

Matteo Salvini szerint ebben az esetben Olaszország is lezárhatja határait, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók belépését, akiket Németország vagy Ausztria visszatoloncolna az országba.

A határellenőrzéssel kapcsolatos feszültség onnan indult, hogy a német koalíciós pártok megállapodtak abban, hogy bevezetnek egy új szabályozást a német–osztrák határon, annak érdekében, hogy a már nyilvántartásba vett migránsok ne léphessenek be az országba.

A csomag része az is, hogy a bevándorlókat tranzitállomásokon helyeznék el, ahonnan kiutasítani csak kétoldalú egyezmény alapján lehet őket.

Amennyiben valamelyik ország nem hajlandó a megállapodásra, akkor a kiutasítás a német–osztrák határon történik meg. A paktumnak köszönhető, hogy egyben maradt a német kormánykoalíció, és nem kellett előre hozott választásokat tartani – emlékeztet a Híradó.

Az illegális migrációval kapcsolatban szigorúbb német álláspont került meghatározásra, amelynek egyik eleme az, hogy Németország a határellenőrzések terén hatékonyabban fog fellépni, illetve bevezeti saját határain is az ellenőrzést. Azokat az illegális bevándorlókat, akiket a határon feltartóztatnak, az Európai Unión belüli tranzitzónákban helyeznék el”

– mondta Farkas Örs politikai elemző, aki kifejtette, hogyha Németország lezárja határait, akkor több ország is hasonló lépésre kényszerül.

A szakértő kifejtette, hogy a magyar álláspont következetesen évek óta az, hogy az EU határain kívül kell az ideérkező migránsokat ellenőrizni. Németország értelemszerűen csak a saját határainak védelmében tud hatékonyan fellépni.

Ez azonban egy dominóhatás révén a szomszédos országokkal szemben is nagyobb biztonsági elvárásokat kíván”

– tette hozzá a szakértő.

Farkas úgy fogalmazott, amennyiben Németország és Ausztria is lezárja határait, az jelentősen befolyásolná az eddig megszokott migrációs útvonalakat. Véleménye szerint a határok lezárásával azonban csak annyit érnének el a nyugat-európai országok, hogy felszámolnák a jelenlegi schengeni határrendszert, ráadásul az uniós állampolgárok életét is megnehezítenék.

Ez veszélyes lépés lehet, mert a schengeni rendszer végét is jelenthetné. Félő, hogy amennyiben minden ország lezárja határait, akkor több órát kell egy egyszerű turistának is várakoznia a határátlépésre”

– mondta már Deák Dániel.

A csehek is bejelentették, amennyiben Ausztria és Németország is lezárja a határait, akkor ők is megteszik ugyanezt. A magyar kormány közölte, hogy egy migránst sem fogad vissza a nyugat-európai országoktól, mert megítélése szerint nem Magyarországon, hanem Görögországnál és Bulgáriánál léptek először be az Európai Unió területére, így ez a két ország az illetékes.

888.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

2 hozzászólás

  1. Reménykedjünk abban , hogy mindkét országban győz a józan ész ! Nem dőlnek be mindenféle uniós hatásnak . Védeni fogják a törzslakosságot mindenek felett !

  2. Ideje az osztrák határon elkezdeni a határellenőrzést.
    Gyanúsan sok nem fehér jön által onnan. Elég büdipesten körülnézni. És ezek tényleg nem atomtudósok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.