2020 augusztus 9., vasárnap
Borsos Géza szerint az a baj, hogy az SZNT Izsák Balázs vezetése alatt már nem a székely nép önrendelkezési jogáért harcolt, hanem a székelyek kisebbségi jogait próbálta érvényesíteni. - mti
MTI

A sepsiszentgyörgyi bíróság elrendelte a román nemzeti jelkép-törvény felülvizsgálatát

Share

A román nemzeti jelképek törvényének alkotmányossági felülvizsgálatát rendelte el a sepsiszentgyörgyi bíróság szerdán abban az eljárásban, amelyet Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere kezdeményezett a város március 15-i feldíszítése miatt kirótt prefektusi bírságok ellen.

A végzés szövegét a romániai bíróságok portálján tették közzé a per szerdai tárgyalása után. Az alapfokú végzés ellen a kihirdetés utáni 48 órában fellebbezhetnek a felek. A bíróság részben fogadta el a polgármester alkotmányossági óvását. Csak a Románia jelképeire vonatkozó 1994/75-ös törvény felülvizsgálatát rendelte el, elutasította ugyanakkor a törvény végrehajtási utasításait tartalmazó 2001/1151-es kormányhatározat vonatkozó előírásainak felülvizsgálatát.

A kifogásolt törvénycikkely azt írja elő, hogy más országok zászlaját csakis a román zászlóval együtt, és csakis hivatalos látogatások, nemzetközi összejövetelek esetében lehet középületekre és közterületre kitűzni.

Antal Árpád András jogi képviselője úgy vélte, hogy ez a törvényi előírás ellentmond az identitás védelmére, valamint az egyenjogúságra vonatkozó alkotmányos előírásoknak.

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa március 14-én és március 15-én is 5000-5000 lejes bírságot rótt ki Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre amiatt, hogy a nemzeti ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a két székelyföldi várost, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román zászló is kerüljön.

A megbírságolt elöljárók arra hivatkoztak, hogy a jelképtörvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat 2002-es kiegészítése rögzítette: “azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

SZATMÁR ÉS SZILÁGY MEGYÉBEN TURNÉZIK AZ OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY

Szeptember 16. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával tíz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.