2018 augusztus 19., vasárnap
Fotó: PolgárPortál / Patakfalvy Katalin

„A sorsunkat kapjuk …”

Share

Arany Jánosról tartott lenyűgöző előadást az érdi református templomban dr. Takaró Mihály szeptember 24-én, vasárnap. Arany nemcsak európai volt, de hű magyar is – mondta el az irodalomtörténész; mély és élvezetes előadásában ismerhettük meg a magyar irodalom klasszikusát, akit Kosztolányi a legnagyobb költőnek nevezett.

Petőfi nyárspolgár, a zseni álarcában – Arany zseni, a nyárspolgár álarcában; a Babitstól származó frappáns megfogalmazásból kiindulva megismerhettük az alkotás lélektanát, de életrajzi mozzanatokat is. Mindazt, ami tankönyvekből nem tanulható, mert ilyen éles megvilágításban sosem gondolunk bele.

Magyarság és Európa, Haza és haladás – ezeket a sokszor hallott és vallott értékeket új, mai aktualitásukban mutatta fel Takaró Mihály, s szavai önmagukért beszéltek. A műalkotást megszenvedni, és törekedni a tökéletesre, sok-sok javítással – ez az erkölcsi parancs vezérelte a költőt, s ezt az értéket közvetítette az előadó is szavaival. Mert a kozmopolitizmust elkerülve kell európainak lenni és jó magyarnak, a szabadság, a magyar szabadság igaz szószólójának.

Az erkölcsi parancsot és a nyelvi gazdagságot már gyermekkorában magába szívhatta a költő a Károli-féle Biblia-fordítás által. Ez a világlátás pedig a 450 éves magyar és az 500 éves egyetemes reformáció értékeihez vezette el őt. A művek üzeneteként ezen értékek ott lapulnak alkotásai mélyén, vagy épphogy nyílt vallomásként kiáltanak, mint az Ágnes asszonyban, vagy a Walesi bárdokban. Az üzenetek az egyéni és a nemzeti erkölcsi felelősségről szólnak, ahogy erről szólnak a magyarság sorsfordító történelmi kataklizmái is.

Köszönet Erdélyi-Takács István lelkész úrnak, hogy megszervezte ezt a találkozást, s mindazoknak, akik segítettek az oldott hangulatú rendezvény lebonyolításában. A Kálvin téri református templom Érd városának kitüntetett helyén áll, s örülhetünk annak, hogy kulturális életünkben egyre jelentősebb szerepet játszik. Ennek azonban nem csak ez az irodalmi délután a bizonyítéka; a templomkertben nemrég állították fel Kossuth Lajos mellszobrát, amelyet a város képviselő-testülete támogatásával és Erdélyi-Takács István közreműködésével avattak fel.

Patakfalvy Katalin

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Patakfalvy Katalin

Végzettségek: tanító ; igazgatási rendszerszervező
Share

Esetleg más?

Villax Richárd: „Fáj a fejem” – néhány gondolat a pa-dö-dő jelenségről jubileumuk kapcsán

Az Állatkertben (!) ünnepelték a napokban a Pa-Dö-Dő lányok együtt éneklésük harmincadik évfordulóját. Bizony, már …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.