2021 szeptember 28., kedd

A szabad munkavállalás Janus-arca

Share

Először is szögezzük le, mint tényt, hogy egy országnak nem sok közvetlen anyagi haszna származik abból, ha az állástalan állampolgárai külföldön keresik a boldogulásokat. Ugyan a munkanélküliségi ráta növekedését rövidtávon el lehet e folyamattal takarni, illetve spórolni lehet egy keveset a szociális kifizetéseken; de mindennek a hosszú távú előnye igencsak kétes. Pontosabban deficites. Ráadásul, ha az elvándorlók esetében képzett munkaerőről van szó, akkor a tanításra elköltött állami pénz úgy folyik el, mint a lyukas vödörbe töltött víz.

 

Másodszor igaz az is, hogy a politikai tőke szempontjából komoly bukta egy politikai elitnek, ha az állampolgárok ezrével veszik bőröndjüket és indulnak világgá munkakeresés céljából. Egy fogyatkozó társadalom duplán veszít gazdasági versenyképességéből, ha nemcsak a születések száma csökken drasztikus módon, hanem a fiatalok intenek végleg búcsút hazájuknak.

 

Ma, egy uniós ország kormányának, így a miénknek is, azon kell tehát dolgoznia, hogy a kitaníttatott, képzett (illetve a képzetlen, de kétkezi munkára hajlandó és alkalmas) állampolgárai a saját hazájukban igyekezzenek megtalálni a helyüket. Külföldre ne véglegesen vágyódjanak, hanem tanulás, vagy tapasztalatszerzés céljából menjenek. (Ez a probléma a következő kormánynak egészen biztos, hogy az egyik legtöbb fejtörést fogja okozni.)

 

Azonban, minden eddig felsorolt érv ellenére, igencsak megalázó az a britek részéről felmerült törekvés, miszerint korlátozni szeretnék a munkaerő-vándorlás szabadságát. A Jelenleg kormányzó szövetség ugyan megosztott a kérdésben, de a David Cameron vezette konzervatívok mindenképpen mellette állnának. Már jó néhány hónapja gondolkodnak és dobják be a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb ötleteket. (Például, hogy évente 75 ezer főre korlátoznák a beáramló munkavállalók számát.) Vasárnap pedig maga a brit miniszterelnök célzott burkoltan arra, hogy amennyiben az unió vezetői nem veszik fontolóra a korlátozás lehetőségét, úgy ők bizony akadályozni fogják a további országok csatlakozását, azaz a bővülést.  Mondhatni, gyakorlatilag vétóval készül zsarolni a britek miniszterelnöke.

 

A korlátozó ötlettel egyébként már formálisan foglalkozott az újonnan felálló német kormány néhány tagja is, illetve számos francia politikus szájából hallhattunk hasonlókat. Természetesen mindez közvetlenül összefügg azzal a ténnyel, hogy 2014. január 1-től megnyílt a munkavállalás lehetősége a bolgárok és a románok előtt is.

 

Valójában három ok miatt hajlanak többen is a korlátozás felé Európa-szerte. Először is az uniós országokban növekszik a munkanélküliek száma. Az eurózónában 12 százalék körüli. Másodszor: vannak rossz tapasztalataik már a fejlettebb gazdaságú tagállamoknak abban, hogy mi történik, ha tömegesen nyílik meg a munkaerőpiac az újonnan csatlakozott, szegényebb országok előtt. A harmadik ok pedig a már említett aktualitás, a román és a bolgár bevándorlóktól való félelem.

 

Mi magyarok, a már felsorolt érvek miatt, azt is mondhatnák, hogy egyáltalán nem bánjuk, ha vannak országok, amelyek korlátozzák esetleg előlünk is munkavállalás lehetőségét. (Mert így kevesebb honfitársunk hagyná el véglegesen az országot.) De ezzel elfogadnánk azt is, hogy az angolok, a franciák, vagy éppen a németek minket másodrendű uniós állampolgárnak tartanak.

 

Az meg csak hab a tortán, hogy miközben az angolok a szabad munkavállalást korlátozni szeretnék, a tőke szabad áramlása mellett továbbra is kiállnak. Sőt! Az elmúlt egy évtizedben (a németekkel, vagy a franciákkal együtt) kihasználva ezt a szabadságjogot, gyakorlatilag háború nélkül szereztek új és új piacokat Kelet- és Dél-Európában. A privatizációval, a szabad verseny dicsőítésével és persze a szolgalelkűen kormányzó liberális helytartók segítségével.

 

Abszurd, ellentmondásos helyzet ez. Mert egyrészről örülhetünk, ha nem mennek százezrével külföldre a képzett magyar munkavállalók; másrészről viszont igencsak álságos és megalázó számunkra az, hogy miközben például az angol tulajdonú Tesco miatt számos kis élelmiszerbolt ment tönkre az elmúlt években, a tőke szabad áramlásának zászlaja alatt, most korlátozni kívánják a szabad munkavállalás jogát. Mert fogyasztónak jók vagyunk a gazdagabb uniós országok számára; de mint szorgalmas, dolgozni vágyó emberek büdösnek vagyunk nekik.   

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Egy hozzászólás van

 1. MAGYARMAT LÁNCOS KUTYÁJA (ORBÁN VIKTOR alias GYŐRI GÁBOR!!!) VALÓJÁBAN A MAGYAROK VÉRÉT AKARJA⚠️😭
  Az ORBÁN…OK és holmi (K)ÁDEREK IDEJE: SZEPTEMBER VÉGÉN LEJÁR!!!
  ÁDER JÁNOS KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK, SCHADL GYÖRGY ADÓCSALÓ (TÖBBES ÁLLAMPOLGÁR!!!) LAKÁSMAFFIÓZÓ, SPEKULÁNS MBVK ELNÖK KINEVEZŐJEKÉNT 100%-os FELELŐSSÉGGEL BÍR A MAGYAR EMBEREK KIFOSZTÁSÁÉRT ÉS A LAKÁS és KÖZJEGYZŐMAFFIA EZERMILLIÁRDOS KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁSAIÉRT‼️‼️‼️🤢🤑🤮👩⚖️👨⚖️✅
  AZ MBVK OLDALA 1 FIKTÍV LICITHÁLÓ!!!
  KÖTELEZETTSÉG NÉLKÜLI BELTERJES CSALÓK ALKOTJÁK MÉG az ún. KÓDNEVEK és/vagy KÓDSZÁMOK ALATT LICITÁLÓKAT IS, AKIK „SZEMÜNK LÁTTÁRA” VIZIONÁLJÁK az ún. „ÉRDEKLŐDÉST”!!!! – időről-időre MINTHA LEGITIM ÉRDEKLŐDŐK LENNÉNEK EBBEN A KIBASZOTT és SZÍNLELT az MBVK-nak évente százmilliárdokat fialó VIRTUÁLIS ARANYBÁNYÁBAN!!!
  VÉRLÁZÍTÓ, HOGY ENNEK AZ EGÉSZ LICITÁLÓSDINAK és ÁRVERŐSDINEK a KIÖTLŐJE és FENNTARTÓJA az a MEGÁTALKODOTT BŰNÖZŐI CSOPORT SCHADL GYÖRGY KÖZTÖRVÉNYES BŰNÖZŐVEL és LAKÁSMAFFIÓZÓVAL az ÉLEN aki/akik KORRUPT TAGJAINAK KINEVEZŐJE maga az ún. ÁLLAMFŐ (ÁDER JÁNOS!!!)!!!
  MAGYARORSZÁG ÁLLAMFŐJE TEHÁT DIREKTBEN és INDIREKTBEN is 1 ÓCSKA, MEGFELELÉSI KÉNYSZERES, HAZAÁRULÓ KÖZTÖRVÉNYES BŰNÖZŐ!!!
  AKINEK MINDEZEN BŰNÖKÉRT MÁR ÉVEK ÓTA A SAJÁT LEVÉBEN KÉNE FŐNIE „VIKTOROM”… KARMELITA KOLOSTORA ELŐTTI TÉREN!!!
  MAGYARORSZÁG SZÉGYENE, HOGY az ún. (K)ÁDER JÁNOS ÁLTAL KINEVEZETT KÖZTÖRVÉNYES SPEKULÁNS, INGATLAN ELBITORLÓ SCHADL GYÖRGY, akit az ún. szakma is csupán „PATKÁNYNAK” hív és nevez…- többszörösen ELÍTÉLT, SCHMIDT MÁRIA KEGYENC, ADÓCSALÓ LAKÁSMAFFIÓZÓ lehetett az MBVK ELNÖKE!!!
  Mivel a Földhivatal felé a Végrehajtó és Közjegyzőmaffia tagjainak csak csupán 10.000.-Ft és 6.000.-Ft illeték befizetésével kell igazolni a VÉGREHAJTÓMAFFIÓZÓ által hitelesnek titulált ún. „ÁRVERÉSI LICIT” keretein belül, hogy a bennfentes és belterjes licitáló ezt megtette a NAV felé…- minden fiktív százmilliós és milliárdos pénzmosás (a be nem fizetések ellenére!!!) legitimációt nyer!!!…- mintha ki és vagy befizették volna a licitált ingó és vagy ingatlanok ellenértékét…- ezzel tulajdonjogot szerezve felette!!!
  MIKÖZBEN MINDEZ CSAK EGY ORBITÁLIS CSALÁS, KÉSZPÉNZMOZGÁS ÉS ÁTUTALÁS NÉLKÜLI SZEMFÉNYVESZTÉS ÉS A KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁSOK MAGASISKOLÁJA!!! – MIKÖZBEN A NAV FELÉ SEMMILYEN TÉNYLEGES INGATLANT és/vagy INGÓ KIFIZETÉS BIZONYLATOLT IGAZOLÁSÁRA NEM KERÜL SOR!!! – SOHA!!! – a már említett 16.000.-Ft illetéken és az ún. B400 NAV adatlap kitöltésén kívül!!!
  ÜGYES?!
  KORÁNTSEM!!!
  VÉRT KÍVÁN!!! – és AZONNAL, MERT A KÖZJEGYZŐK ÉS A VÉGREHAJTÓK 600 FŐS TÁRSULATA 28 ÉVES ILLEGÁLIS MŰKÖDÉSÜK SORÁN IDESTOVA 10.000 azaz TÍZEZER MILLIÁRD FORINTOT LOPTAK EL A MAGYAR ADÓFIZETŐKTŐL illetve MAGYARORSZÁG ÁLLAMKASSZÁJÁBÓL!!!
  EZÉRT IS TARTOZIK MINDEN KÖZJEGYZŐMAFFIÓZÓ ÉS VÉGREHAJTÓMAFFIÓZÓ TELJES VAGYONÁVAL AZ EDDIG ÁLTALUK KIFOSZTOTT ÖSSZES MAGYAR KÁROSULTNAK, ÖNGYILKOSSÁGBA KERGETETT ÁRTATLAN ÁLDOZATNAK!!!
  TEHET ITT AZ IDŐ!!! – BEFOGNI EZT A KB. 600 GÁTLÁSTALAN (közjegyző-maffiózót és ún. végrehajtógyilkost!!!), KORMÁNY KEGYELT, KORRUPT ADÓCSALÓ SZARZSÁKOT⚠️⚠️⚠️👿👩⚖️👨⚖️✅
  MERT KI HA MI NEM; – MAGYAR EMBER?!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.