2019 szeptember 19., csütörtök
Tompa Mihály 1868

A szép szó ünnepe Tompa Mihály szülővárosában

Share

Csütörtökön megkezdődik a XXI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondók, Énekelt versek és Lírai színpadok versenye Rimaszombatban, a nagy magyar református költő szülővárosában.

Tompa Mihály 1868A verseny hét kategóriában zajlik a Városi Művelődési Központban. A rendezők a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya, a Csemadok Művelődési Intézete, a Pozsonyi Magyar Intézet, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége és a rimaszombati Gömör-Kishonti Népművelési Központ a fesztiváljellegről is gondoskodtak. Mint Sebők Valéria, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának elnöke elmondta „a három nap feszes versenyhangulatát oldani kívánjuk a kísérőrendezvényekkel: színházi produkciókkal, verses-zenés összeállítással, kézműves és drámapedagógiai foglalkozásokkal, kiállítással, hanvai kirándulással. És újból lesz, reméljük régi fényében ragyogó, fesztiválklub!”

A Tompa Mihály Klub polgári társulás és A kultúráért Gömörben és Gömörön túl polgári társulás ezen alkalomra Tompa Mihály-emlékkiállítást szervez a Gömöri Fotóklub Galéria – Három Rózsa Művész Kávéházban. A tárlat a verseny ideje alatt is s majd szeptember 4-ig tekinthető meg. A rimaszombati Városi Művelődési Központ, a Botorkáló Tehetséggondozó Társulás és a kassai Márai Sándor Gimnázium szervezésében a VMK Ganevia Galériában is nyitnak kiállítást április 26-án 16.00 órakor Bodrogközi Ifjúsági Művészeti Műhely 2011 címmel. A kiállítást a Felsőzsolcai Közművelődési Intézet és Városi Könyvtár igazgatója Zs. Papp Ferenc nyitja meg. Fellépnek a kassai Márai Sándor Gimnázium diákjai. A tárlat 2012. május 31-ig lesz látogatható Rimaszombatban.

Tompa Mihály köztéri szobrának ünnepélyes megkoszorúzására április 26-án 17.30 órai kezdettel kerül sor. Ezt követően az ünnepség a VMK színháztermében a nyitóműsorral folytatódik. A vendégeket, versenyzőket, felkészítő pedagógusok, szülőket Šimko József, Rimaszombat polgármestere és Erdélyi Géza ny. református Püspök köszöntik. Átadják a Kulcsár Tibor-díjat, közreműködik a Nagy Csomor Családi Zenekar. Gömörország címmel verses, zenés összeállítást láthatnak három, a történelmi Gömör vármegye területén született költő: a pozsonyi Tőzsér Árpád (Kossuth-díjas) és Hizsnyai Zoltán (József Attila-díjas), továbbá a rimaszombati Szászi Zoltán, valamint a budapesti Fonó zenekar előadásában.

Megemlékeznek Tompa Mihály születésének 195. évfordulójáról. Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese tart előadást a szavalóverseny résztvevőinek 2012. április 28-án, szombaton Hanván a református templomban. Indulás autóbusszal a Városi Művelődési Központ előli parkolóból 15.00 órakor. Az ünnepélyes díjkiosztó gálára 19.00 órai kezdettel kerül sor.

Felvidék.ma

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.