2020 június 1., hétfő

A “zsidó” hullarabló (novella)

Share

A marhavagon csikorogva állt meg. Kintről ordítozás, parancsok, kutyaugatás, hallatszott. A marhavagonban négy halott és száztizenhat halálra rémült ember várta további sorsát. Szomjasan, büdösen, éhesen álltak, és sokukban az a gondolat villódzott, hogy jobb lenne meghalni, mint ezt a megaláztatást elszenvedni. Grünwald bácsi, az idős pesti zöldséges hangosan, el-elcsukló hangon imádkozott: Semá Jiszroél… Semá Jiszoél… néhány gyermek – és anyjuk is velük – sírt, s az emberek szemében valami soha nem látott kevercse volt a halálfélelemnek, a beletörődésnek, az elkeseredettségnek… a lázadásnak… 

A vagon lengőajtaja iszonyú éles hanggal tárult fel. Leparancsolták a zsibbadt végtagokkal tízegynéhány órája összezsúfolva álló embereket, akik alig tudtak megmozdulni, lépni, lemászni a vaslépcsőn. Sokan kiestek, s úgy értek földet a vagon mellett… A rampán néhány tiszt, és egy fehérköpenyes szikár, gyűlölködő tekintetű ember várta transzportot. Hosszú idő telt el, amíg rendeződött a sorbaállítás, majd a fehérköpenyes és egy tiszt szelektálni kezdte az érkezőket… Kicsit messzebb füst gomolygott… emberi áldozatok füstje. Ártatlan, segítőkész, elhurcolt szatócsok, schusterok, pékek, cukrászok, vasmunkások, papok, munkára képtelen öregek, gyermekek és betegek füstje. A 20. század embertelenségének első fekete füstje, amely azóta is  gomolyog… 

Grünwald bácsitól megkérdezte a fehérköpenyes, hogy mennyi idős, majd az oldalsó sorba állította… Az öreg hang nélkül beállt és tovább imádkozott. Érezte, hogy lábát elhagyja az erő, majd megremegett az egész teste és a földre zuhant. Többen próbálták felállítani, de nem ment. Az öreg szeméből folyt a könny, gondolatai a kis boltban jártak, ahol mosolyogva szolgálta ki a pesti asszonyokat, ahol egy-egy almával, barackkal megörvendeztette a szegény, nézelődő gyermekeket, s kamat nélküli hitellel segítette azokat a munkásembereket, akiknek a vasárnapi ebédhez zöldségre sem jutott. S nem egynek – látva a kilátástalan helyzetét –, elengedte a hitelt, amikor fizetés után felkeresték, hogy kiegyenlítsék a számlát. Grünwald bácsi már nem volt magánál. Mosolyogva mondogatta… tessék válogatni szépasszony… tegye csak oda bátran, majd elintézzük, amikor lesz… Majd mintha a  segédjéhez beszélt volna: – Ó, te meshügge… megint elejetetted te azt a tojást? Te vagy egy nagy chámer… – Aztán megjelent előtte a konyha képe, ahol épp ebédelt, amikor a nyilasok megjelentek… és újra érezte fején a nyilas hatalmas tenyerét, hallotta a porcelántányér hangját, amikor levesestül lelökte előle a földre a feketeruhás pribék. Látta nyolcvanhat éves édesanyját, amint a másik nyilas a haját cibálva rángatta az ajtó felé, s hallotta a durranást… Igen, a durranás óh, Adonáj, az a durranás … amely után az ő csodálatos fia, Grünwald Ármin, aki megpróbálta apját és nagyanyját megvédeni, holtan esett össze. Az öregasszonyt otthagyták a lépcsőházban. Már ő is halott volt…  

Az egyik tiszt odalépett az erőtlen, haldokló Grünwald bácsihoz és szó nélkül fejbe lőtte. Intésére két katona elvitte az útból… a gomolygó füst irányába.

***

Günwald bácsi édesanyját, a drága mamelebent  és fiát hamar elvitték a házból, s a zsidó temetőben, még délután el is temették…

Néhány nyilas és egy tacskó kölyök jelent meg a lakás ajtajában. A kölyök épp aznap ünnepelte tizennegyedik születésnapját. A nyilasok tudták, hogy kikeresztelkedett zsidó, s azt is tudták, hogy az értékeken kívül semmi nem számít neki. Sok zsidó embert ismert, s tudta, hogy hol, milyen pénzt, ékszert és más értéket lehet találni, az elhurcoltak lakásaiban. Sokhelyütt megfordult a hitközségben, s amikor elvitték a zsidókat abból a házból, ahol lakott, ő a padláson, egy gerendán nápecolva kivárta, hogy befejeződjék az embertelenség. Farzsebéből elővette a városmajori plébánián kapott keresztlevelét, amelyre már nem Schawartz György volt írva, hanem Sörös György. Ezt a nevet Kriegs-Au Emil plébános találta ki neki, aki akkor kezdte el a keresztlevelek kiosztását az őt felkereső zsidóknak, amikor káplánját a nyilasok zsidó származása miatt elvitték. Gyurka egyezséget kötött a káromkodó nyilasokkal, amikor azok egy lakásban semmit nem találtak… pedig a zsidóról tudták, hogy gazdag ember volt… A kis „keresztény” Gyurika, eközben ott somfordált a gangon, és megmutatta nekik hol van a pénz és az ékszer. Ettől kezdve a Kile minden lakását vele járták végig a pribékek, de kis bochernak volt annyi esze, hogy nem mindet mutatott meg… hiszen a szolgálataiért magát is meg kellett jutalmaznia… 

Grünwald bácsi édesanyjának és fiának levajéját is ő intézte el a Kile dajenjéval és sámeszával, majd pár nap múlva megkezdte a leltárt az elhurcolt és megölt Grünwaldék lakásában, és a boltban… Ám ekkor nem szólt a nyilasoknak. Mindent megtartott magának. Grünwald néni aranyai, festményei, pénze, és a boltocska minden értéke nedánként „rá maradt”, mintegy megalapozva a jövőjét.

A leltárt talán pont akkor kezdhette, amikor Auschwitzban, a rampán fejbe lőtték a már élettelen Grünwald bácsit … 

Stoffán György

Ps: A novellát az alábbi linken látható Soros-interjú ihlette:

http://vigyazo.blog.hu/2017/01/11/dokumentum_soros_gyorgy_es_a_budapesti_deportalasok_interju_magyar_felirattal?token=5e9650c23ad8d32bd214330c263edf63

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Stoffán György

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

8 hozzászólás

 1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

  Amit ez a gazember zsidó csinált, az maga a borzalom! Ő a pokolra kerül a Feltámadáskor.Amen.

  • Stoffán György

   A zsidó szót azért tettem idézőjelbe a címben, mert ő bár annak tartatik a köz előtt, de a zsidóságnak éppen olyan aljas ellenége mint Hitler. Hiszen a saját közösségét, hittestvéreit is elárulta, kirabolta. Arról nem is beszélek, hogy az Ószöbetségi parancsokat egy életen át lábbal tiporta és ezt teszi most is. Tehát, a megjegyzésben a zsidó szó nem releváns.

 2. Dékány Ilona

  ERŐSEN ” GONDOLATRAÖSZTÖKÉLŐ” ez a történet ! De az sem volt érdektelen , ami a “régi” Magyar Nemzetben megjelent évekkel ezelőtt: Vajon él-e még a Sopronban lakó néni , akit a nyilatkozata után Sörös úr megfenyegetett ? Elég sokan élhetnek azok közül , akik tanuskodhatnának–szerintem. Vajon miért hallgatnak ? Mindenkit nem hiszem ,hogy meg tud vásárolni . VOLTAK BECSÜLETES ZSIDÓK –talán még ma is vannak….

 3. HeroesNeverDie

  A bérszitkozódóknak (Lantos, Losonczi, Kovácsházy, stb.) ajánlanám szíves figyelmébe azt a végre ismét felbukkant videót, amelyben maga George Soros beszél arról az időszakról, amikor 14 évesen segített a náciknak a budapesti, deportálásra váró zsidók javainak konfiszkálásában. Eddig erről csak transscriptek léteztek, mert az interjúról készített filmet letiltották: “60 minutes with Steve Kroft, December 20, 1998” by CBS

  http://www.youngcons.com/we-found-it-behold-the-60-minutes-interview-george-soros-thought-was-buried/

  • Lantos Árpád

   Ha értenél angolul, tudnád, S.Gy. arról beszél, ott volt a megmentőjével, amikor a többi zsidót elvitték a magyarok (nem, nem a nyilasok, ők akkor még sem voltak.) Arról egy szó sincs, hogy bárkitől, bármit elvett volna. És nem várnám a béremet. Mert hogy nekem tudásom van (ellentétben veletek), és ennél fogva meggyőződésem is. Már, ha tudod mi az!

 4. Stoffán György

  Örömmel látom, hogy a “nagy kvízmester” olvassa a Polgárportált. Facebookos oldalán azonban – mert gerinchiányos – nem enged hozzászólást, csak saját alomtársainak. Emiatt ezúton üzenem mérhetetlen szánalommal: – Ha egy író valahová idézőjelet tesz, és ezt bárki viszont idézi, úgy az eredeti idézőjelet illő megtartani, mert más értelmet kap az írás, ha az idézőjelet önhatalmúlag, politikai érdekből, és meglehetősen primitív módon áthelyezzük. V. I.-nak, a DK kultúrcsicskásaként ezt tudnia kell, így sajnálattal közlöm, hogy ő is a dögszagúak közé került a számomra, noha egykor tisztelője voltam…. Ténykedését mosolyogva szemlélem és nem értem, miért kell a koporsó előtt – mint annyi másnak eddig köreikből – egy értékes életművet sárba taposni a politika és a pénz kedvéért… Torgyán, Koncz, Bródy, Gémesi és hosszan sorolhatnók… köddé váltak egy ostoba és öngyilkos elv mentén… Vágó Istvánnal egyetemben. R.I.P.

  • Lantos Árpád

   ,,Tisztelt” Stoffán ,,úr”!

   Ha már számon kérünk. Kérdeztem már, (igaz, csak kétszer) egy magára adó magyar úr miért hamisít történelmet, akár egy (novella) erejéig is? Ezért, ha megengedi újra feltenném kérdéseimet.

   1. Hogy deportálnak a nyilasok zsidókat 1944. május-júniusában a nyilasok, amikor nincsenek hatalmon (ellentétben a Horthy által kinevezett Sztójay-kormány csendőrségével/rendőrségével)?
   2. A deportálások után milyen hitközségi szervezet/alkalmazott intézi az elhurcoltak meggyilkolt családtagjainak temetését.
   3. Az 1939-ben elfogadott második zsidótörvény értelmében az számított zsidónak, akinek egy szülője, két nagyszülője az izraelita felekezet tagja volt. Tehát Soros/Sörös Gyuri bujkált, nem volt abban a helyzetben, hogy döntsön.
   És végül. Kegyelmességed hivatkozik a Sorossal készült interjúra, amiből persze annak, aki tud angolul, kiderül, nem büszke arra ami történt vele, de nem is szégyenli, hiszen megélte, nem kiharcolta magának. És bizony nem vett részt a vagyontárgyak elsajátításában sem. (És gondolom ezzel maga is tisztában van, hiszen miután megosztotta, gyorsan törölte is a megtekinthető változatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.