2018 október 20., szombat
A forradalom leverése után a Népbíróság előtt: Balázs Géza, Lengyel László, G.Tóth László, Szász Zoltán, Laubert Károly, Sz. István fiatalkorú. - Forrás: Mult-kor.hu

Adatbázis készült az 1956 utáni megtorlás résztvevőiről

Share

E héten mutatja be a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) azt a nyilvánosan is elérhető adatbázist, amelyben az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások résztvevőiről összegezték a hozzáférhető adatokat – mondta el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában a testület elnöke.

Földváryné Kiss Réka közölte: 110 ezer oldalnyi anyag feldolgozásával készült el a körülbelül ezer ember – zömében vizsgáló – tevékenységét, életútját bemutató adattár, feltárva a forradalom előtti pályájukat éppúgy, mint azt, hogy mit kaptak “jutalmul” a megtorlásokban való részvételért.

A NEB elnöke hangsúlyozta, a kutatók számára éppúgy fontos a másfél éves munkával összeállított adattár, mint az érdeklődő közönségnek. Megjegyezte, 1956 után 125 per indult a forradalom résztvevői ellen, és az eljárások végén 230 embert akasztottak fel.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

Egy hozzászólás van

  1. VÉGRE !!! Erre –is—várunk régóta ! Reménykedjünk , hogy végre—valahára fény derül sokmindenre !
    Bizonyára jó páran már nem élnek , de a pozícióban levő leszármazottak igen .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.