2021 április 16., péntek
Ladányi Lajos / fotó: PolgárPortál

Alanyi jogon kéne járnia annak, ami kisebbségi jogon sem jár – Videoriport Ladányi Lajos volt MKP-s országgyűlési képviselővel

Share

Ladányi Lajossal, a Magyar Közösség Pártja volt parlamenti képviselőjével a Nyitra-vidéki, vagy más néven zoboraljai Kalászon találkoztunk.

Ladányi Lajos / fotó: PolgárPortál
Ladányi Lajos / fotó: PolgárPortál

A tizenöt településből álló magyar szórvány-sziget pár évtizeddel ezelőtt még magyar többségű volt, mostanra azonban csupán három olyan falu maradt, ahol a magyar lakosság számaránya több mint ötven százalék. A hajdani huszonöt magyar tannyelvű iskolából hét maradt fenn, a nyomasztó kisebbségi létből fakadóan egyre nagyobb mértéket ölt az asszimiláció – mondja Ladányi, aki a Zoboralja Közhasznú Társaság elnökeként igyekszik mindezt megakadályozni.

A három szlovák város ölelésében, nyelvhatáron élő közösségben a volt képviselő azon munkálkodik, hogy a szülők magyar iskolába írassák gyermekeiket, hiszen elmondása szerint divattá vált az a téves nézet, hogy csak szlovák oktatási környezetből indulva lehet érvényesülni a Felvidéken. Mivel a környék legtöbb magyarlakta településén nincs anyanyelvi oktatás, esetenként még buszközlekedés sincs, mikrobusszal hordják a gyerekeket magyar tannyelvű iskolába. Ladányi Lajos szerint az identitásőrzés alfája és ómegája a magyar nyelvű oktatás – ezért minden tőlük telhetőt megtesznek, emellett pedig gyakran szerveznek programokat, rendezvényeket, amelyek akár országos szinten hirdetik a magyar tradíciókat.

Alanyi jogon kéne járnia annak, ami kisebbségi jogon sem jár. Másodrendű állampolgárokként tekintenek a magyarokra, együgyű senkiikként beszélnek róluk, a történelemről pedig torz információk alapján, hamisított történelemkönyvekből tájékozódnak. A szlovák nyelvet anyanyelven oktatják a magyar gyerekeknek is; idegen nyelvként való oktatása szóba sem kerülhet, mert az sérti a szlovák hatalmat. Ettől függetlenül Ladányi Lajos reménykedve tekint a jövőbe az autonómia-kérdés kapcsán, hiszen, ahogy mondja: korábban még kimondani sem lehetett, most már ez lehetséges, később pedig talán tárgyalni is lehet majd róla.

 

Tekintsék meg riportfilmünket:

 

Zana Diána – PolgárPortál. A videót készítették: Mészáros Péter és Zana Diána

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.