2019 január 21., hétfő
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter / MTI Fotó: Kovács Attila

Alkotmányos szinten is választ kell adni az illegális bevándorlás kérdésére

Share

A kormány a keddi ülésén áttekintette a Stop Soros törvényjavaslatot, illetve az Alaptörvény módosítását, amelynek kiindulópontja továbbra is az, hogy számunkra Magyarország az első – jelentette ki Gulyás Gergely a Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

A kormány számára az ország biztonságának és szuverenitásának a megóvása az első – húzta alá a tárcavezető, majd úgy folytatta: ma Európa legmeghatározóbb kérdése az illegális migráció, amire alkotmányos szinten is választ kell adni. Ezért támogatja a kormány annak kimondását, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be – hangsúlyozta.

„A célunk mindig is az volt, hogy egyértelművé tegyük, Magyarország első biztonságos országként ad menedéket. Nem a bajt kell idehozni, hanem segíteni kell abban, hogy humanitárius válság esetén az első biztonságos országnak nyújtsunk segítséget” – közölte a miniszter.

Szükség van a büntetőjog alkalmazására a bevándorlás elleni küzdelemben

A kormány a Stop Soros törvénycsomaggal, valamint az Alaptörvény módosításával azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy az illegális bevándorlás szervezése és finanszírozása kapjon egy büntető törvénykönyvi tényállást – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

Szükség van a büntetőjog alkalmazására az illegális bevándorlás elleni küzdelemben, az alkotmányban pedig ki kell mondani, hogy nem telepíthető be idegen népesség Magyarországra – fogalmazott. A tárcavezető közölte: megszaporodtak a támadások külföldről, az ENSZ menekültügyi intézménye tiltakozó nyilatkozatot adott ki a törvénycsomag benyújtását követően.

Folytatódni fog Soros György lobbitevékenysége Magyarországgal szemben

Soros György lobbitevékenysége Magyarországgal szemben folytatódni fog, de ez nem befolyásolhatja a magyar politikát. A június végén tartandó uniós csúcson a magyar kormány mindent megtesz az ellen, hogy ne kerüljön sor kötelező kvóták elfogadására, ha kell, a miniszterelnök élni fog vétójogával – emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely megjegyezte: biztató Merkel kancellár vasárnapi nyilatkozata, hiszen Magyarországhoz hasonlóan foglalt állást a bevándorlás kérdésében. A kancellár az interjújában azt mondta, hogy a tagállamok vezetőinek nem sikerül megállapodnia az unió menekültpolitikájáról, a június végi tanácskozásig.

A biztonságos növekedés költségvetése a 2019-es 

A biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a jövő héten a parlament elé kerülő 2019-es büdzsét a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely szerint Magyarország gazdasági kilátásai jók, a növekedés alapjai stabilak, de a válság jelei mutatkoznak az európai gazdaságban, különösen az eurózónában.

Elmondta, az eurózóna több tagállamában magas az eladósodottság mértéke, többen nem tartják be a maastrichti kritériumokat, az Egyesült Államokkal kialakuló kereskedelmi háború pedig közvetlenül leginkább Németországot érinti, de közvetve Magyarországra is kihat.

A miniszter közölte, mivel Magyarország is érintett lehet ezekben a veszélyekben, a jövő évi költségvetés általános tartalékát 50 százalékkal megnövelte a kormány. Nagy jelentőséget tulajdonítanak annak – folytatta –, hogy hazai gazdaságélénkítési eszközöket is alkalmaznak a gazdasági növekedés érdekében, ezért a jövő évi költségvetésben 4000 milliárd forintnyi beruházás szerepel.

Hangsúlyozta: a kormány célja változatlan: növekedés, családtámogatás és teljes foglalkoztatottság.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A puszták éneke – Vízkereszt

Gyermekként még azt gondoltam, hogy e a napon egymást keresztezi két vízsugár: nem fogta fel …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.