2019 március 23., szombat
Forrás: pixabay.com

Ambrus Csaba: A stadionok legyőzték a kórházakat

Share

Elképesztő. A futballválogatott miatt majdnem elbuktuk a kétharmadot. Magas választási részvétel, plusz a kazakok és a skótok elleni vereség, egyenlő kormányváltás. Még szerencse, hogy az üveggyöngyökkel és templomrestaurálással lefizetett határon túli magyarok hozták a kötelezőt.

Hogy mi köze a futballnak a választáshoz? Ugyan kérem, a baloldalon rég nem kérdés, hogy ki az igazi szövetségi kapitány. Segítek. Orbán Viktor. Aki ezt eddig nem tudta, az minden bizonnyal nem olvas sporthíreket a 444.hu-n. Pedig ajánlom mindenkinek, mert sokkal szórakoztatóbb, mint a csupasz szakmai tényekre alapozó Nemzeti Sport.

Félreértés ne essék, az ország fele nem azért szavazott a Fideszre, mert ezek az emberek többre tartják a stadionokat, mint a kórházakat. Nem, jóval fontosabb volt, hogy minél kevesebb olyan beteg elme kerüljön be a magyar parlamentbe, akik ősi riválisként fordítják szembe a sportlétesítményeket a kórházakkal. Aki egyébként nem ismeri ezt a játékot, annak mondanám, hogy ezt született közéleti fogyatékosok játsszák, amolyan elméleti lábtenisz, és a lelketlen amatőrök egészségügyi reformként terjesztik. Vasárnap délig ez volt az egyik legnépszerűbb sportág Magyarországon, de késő estére már a „szövetség” több tagja is kénytelen volt benyújtani a lemondását.

Néhány nappal a választások előtt, a humorista Bödőcs Tibor bemutatta nekünk Emőkét, aki úgy tudja, hogy a Föld lapos és a védőoltások okozzák a betegségeket. Aztán vasárnap kiderült, hogy még a féleszű Emőke is többet értett meg az őt körülvevő világból, mint a mindentudó bölcs humorista.

Persze nem új keletű, hogy a nyugdíjasok buta parasztokként jelennek meg egy humorista előadásában, de ilyenkor legalább nem a saját családjukat alázzák. Az is bevett szokás, hogy az RTL-csoport által biztosított országos színpadon azokat a vidéki embereket gúnyolják, akik korábban meghívták őket falunapi rendezvényekre, ahol aztán két napig ingyen ehettek-ihattak, és még jól meg is fizették őket.

A választást eldöntő buta, többségében fideszes nyugdíjas-jelenségre Horn Gábor is felhívta a figyelmet az ATV-ben. Példaként említette azt a polgárt, aki azért szavazott a jobboldalra, mert látta a plakáton a kerítés lebontására készülő ellenzéket. Természetesen Horn Gábor egyetlen olyan szavazati joggal rendelkező magyar emberről sem hallott, aki azt a táblát látta, amin az áll, hogy „ti dolgoztok, ők lopnak”.

Konklúzió: A vidéki parasztok miatt – akik több tehenet és lovat láttak életükben, mint embert – elmarad a kormányváltás. A baloldali média is erre erősít rá, olyan szalagcímekkel, melyek arról szólnak, hogy a falvak népével nyert a Fidesz. Ennél aztán nem könnyű nagyobbat hazudni, hiszen a magyar falvak összlakosságával még a parlamenti küszöböt is nehéz elérni, nemhogy választást nyerni. Ha a nagyobb községeket és a kisvárosokat is ideszámoljuk, mint a műveletlen analfabéták gyűjtőtáborai, akkor valóban más a helyzet.

Na de megvan a választások első komoly áldozata. A „népszerű muzsikus” Lipi Brown, a nála is „népszerűbb” Pannonia Allstars Ska Orchestra dobosa úgy döntött, hogy a választási eredmények miatt elhagyja családjával az országot. Óriási veszteség ez nekünk, a fél ország minden bizonnyal napokon belül gyászba borul. Egyébként nagy kár, hogy így döntött, mert a legtöbben most hallottunk róla először, ezért elmondhatjuk, hogy sajnálatos módon, pont akkor távozik közülünk, amikor beindíthatná a karrierjét.

Az is érdekes, hogy a magas létszámot biztosító vidéki szavazók, a választás napjának kora délutánján még értelmes, láncaikat levető forradalmárokként jelentek meg a baloldali politikusok nyilatkozataiban, aztán estére ugyanezek az emberek visszavedlettek a szemükben ostoba és manipulált barmokká, akiknek köszönhetően a korszak- és világváltó liberális értelmiség kénytelen elhalasztani az ország gazdasági és szellemi felvirágoztatását.

Fodor Gábor, az örökifjú liberális egyszemélyes párt a TV2-ben arról beszélt, hogy nincs itt semmilyen jobboldali győzelem, hiszen legalább annyian szavaztak a Fidesz ellen, mint ahányan őket támogatásukról biztosították. Gyurcsányhoz hasonlóan Fodor Gábor matekismeretei arra már nem terjedtek ki, hogy például a Jobbik húsz százalékát milyen alapon adja össze az MSZP szavazóival, hiszen elvileg, aki a Jobbikra szavazott, az a szocialistáknak is nemet mondott, nem csak a Fidesznek. Ezzel a betegesen szubjektív kalkulációval a világ talán leghíresebb futballcsapatának, a Real Madridnak egyetlen bajnoki címe sem lenne, hiszen soha nem szerezte meg a bajnokság pontjainak többségét, mindig elég lenne a második és a harmadik csapat pontszámát összeadni ahhoz, hogy megkérdőjelezzük a bajnoki cím jogosságát.

Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt évtizedben, Európa más országaiban is többször előfordult már hasonló helyzet, mégse kérdőjelezte meg senki a legtöbb szavazatot kapott párt legitimitását. Már az mennyire abszurd, hogy a jogállamiságról és demokráciáról előszeretettel papoló európai értékrendeket valló politikusok nagy része csak akkor lenne hajlandó elismerni a Fidesz fölényét, ha az egyedül kapná meg a leadható szavazatok többségét, velük szemben, akik a kampány során mindenféle elvtelen koalíciókban próbálták ráerőltetni akaratukat a magyar nemzetre. Apropó, a legutóbbi osztrák parlamenti választások győztesére, a konzervatív Néppártra az osztrák szavazók 31% voksolt. Ennek ellenére, egyetlen ellenfelük sem kérdőjelezte meg a győzelmük hitelességét. Sőt, gratuláltak nekik, ahogy ilyenkor illik. Persze nálunk ez teljesíthetetlen elvárás, hiszen Gyurcsány Ferenctől vagy a szocialistáktól azt remélni, hogy tisztességesen elismerik ellenfeleik győzelmét, az olyan, mintha kinézném belőlük az emberi gesztusokra és a minimális értékrendre való hajlandóságot.

A szerző kolozsvári író

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.