2019 január 20., vasárnap
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Történelem 360 fokban című kiállítás megnyitóján az ungvári Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban 2018. március 13-án. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából nyílt magyar-lengyel-ukrán történelmi kiállítás panorámaképeket, köztük az 1849. március 11-én vívott nagyszebeni készült panorámafestmény részleteit molinókon mutatja be. MTI Fotó: Nemes János

Amikor a közép-európai népek összefognak, nagy tettekre képesek

Share

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc példája bizonyítja, hogy amikor a közép-európai népek összefogtak, nagy tettekre voltak képesek – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Ungváron, ahol magyar-lengyel-ukrán történelmi kiállítást nyitott meg.

A Boksay József Kárpátalja Megyei Szépművészeti Múzeumban Történelem 360 fokban című, panorámaképeket, köztük az 1849. március 11-én vívott nagyszebeni csatáról készült panorámafestmény részleteit molinókon bemutató tárlatot megnyitó beszédében Potápi Árpád János hangsúlyozta: Kárpátalja az a hely, ahonnan magyar szabadságharcok vagy a hozzájuk vezető folyamatok kiindultak. Ilyen volt a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc is, és így volt ez 1848-ban is, amikor a kitörő forradalom hírére ennek a vidéknek a népe a forradalom és a szabadságharc oldalára állt – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, a kiállítás megnyitója alkalmat nyújt arra, hogy a kárpátaljai magyarság megemlékezzen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról. “A Kárpátalja területén élő népek támogatták a szabadságharcot, ahogy a lengyelek is, akikkel a történelmünk évszázadokon keresztül összeforrt” – emlékeztetett. Nem véletlen, hogy a nagyszebeni csatát ábrázoló, a lengyelországi Tarnówban őrzött körképet is Józef Bem tábornok tiszteletére alkották, az ő alakja a magyar nép ajkán is tovább él – mutatott rá.

A politikus kifejtette, párhuzamot kell vonni a történelem és a jelen között, egyrészt azért, hogy ne kövessük el a korábbi hibákat, másrészt pedig azért, hogy tanuljunk belőlük. “Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc példája bizonyítja, hogy amikor a közép-európai népek összefogtak, akkor nagy tettekre voltak képesek” – hangsúlyozta. Megjegyezte: “A közép-európai népek mai összefogása megerősít bennünket, és megerősíti a kárpátaljai embereket is, akik belőlünk merítenek erőt”. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a magyar kormány nagyon sok támogatást nyújtott Kárpátaljának, és nemcsak a magyaroknak, hanem mindenkinek, aki a térségben él, annak érdekében, hogy a régió meg tudjon erősödni, hogy az ott élő emberek a szülőföldjükön találják meg a boldogulást. “Ezt a támogatást a következő években is meg fogjuk adni, mindenkire számítunk, és önök is számíthatnak ránk” – húzta alá.

Utalva a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházát a napokban ért támadásokra, Potápi Árpád János elmondta, hogy a magyar kormány támogatja a székház helyreállítását, és bejelentette, hogy hétfő este Orbán Viktor miniszterelnök aláírta azt a kormányhatározatot, amely biztosítja a forrásokat az újjáépítéshez. “Ahogy a nagyszebeni csatáról készült körkép is figyelmeztet bennünket, a csatáinkat ma is csak közösen vívhatjuk meg, ehhez adjon a kiállítás erőt a kárpátaljai magyar és más nemzetiségű embereknek” – zárta beszédét az államtitkár. A magyar kormány támogatásával szervezett, május 20-ig látható nemzetközi kiállításon az erdélyi körképen kívül megtekinthetők a Feszty-körkép és más ismert panorámaképek molinói.

Potápi Árpád János délelőtt az Ungvárhoz közeli Ráton felkereste a gyermekotthont, ahol tájékozódott az intézmény magyar kormánytámogatással folyó fejlesztéséről. Az államtitkár könyvcsomagokat adott át a nevelőcsaládoknak.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

2 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  MÉG ERRE ÍROK NÉHÁNY SORT !
  Igen , a történelem folyamán sok olyan esemény történt , amely megfordíthatta —volna— a térség helyzetét . MOST: Éppen erre van szükség , és lehetőség !
  ÖSSZEFOGÁSSAL mindent elérhetünk ! Fontos az EU tagság , de nem mindenáron —szerintem .
  HA NEM LESZ ÚJ EU–s KORMÁNY , amelyet válsztással hoznak létre , és maradnak a libsik , akik a nemzeteket el akarják törölni , akkor ki kell szállni !–szerintem . Mert egymást segítve , erősítve a kis országok képesek lesznek talponmaradni !

 2. Dávid Szaniszla

  Ez nem véletlen, hiszen ott vannak a MAGYAROK! Már pedig, ahol a magyarok megjelennek, ott csak jó dolgok születhetnek! HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ MAGYAROK!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.