2019 szeptember 23., hétfő
"Antall József a hatalomban is ember tudott maradni, nem tévesztette össze magát a pozíciójával, ismerte saját gyengeségeit, és mások véleményére figyelve igyekezett cselekedni."

Antall József a szolgálatot választotta

Share

Portréfilm készült Antall Józsefről. A néhai miniszterelnök gyermekkoráról, tanári pályájáról, az 56-os forradalomban való részvételéről, meghurcolásáról családtagjai, barátai, tanítványai mesélnek.

Tegnap volt a film premierje az Antall József Tudásközpont szervezésében. Jól sikerült, sokan voltak. Az idősebb korosztálynak, például Antall József özvegyének, Klára asszonynak nagyon tetszett a film – jelentette ki Dér András filmrendező az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: a hallgatói is azt mondták, nagyon érdekli őket a film, mert egy olyan korszakról szól, ami „itt van tegnapelőtt, történelem, de nem tanultak róla, csak családi körből vannak információik”. Ez egy olyan film, mely Antall József személyén keresztül feltárja a múltat.

Eddig két rész készült el, a „négyigenes” népszavazásig jutottunk, és ami még várat magára, Antall József csonka miniszterelnökségi időszaka és a nemzetközi kitekintés, hiszen a volt miniszterelnöknek nagyon komoly nemzetközi kapcsolatai voltak – mondta a rendező, aki reményei szerint filmje felkavarja majd kissé a közbeszédet.

A munkát két éve kezdték Antall Péter, Antall József fiának felkérésére. Akkor derült ki, hogy a volt miniszterelnökről készültek memoárok és tanulmányok, portréfilm azonban nem. Ez egy szubjektív dokumentumfilm, patchworkszerűen raktuk össze, sok-sok megszólalásból rajzolódik ki az egykori miniszterelnök alakja – hangoztatta.

Kevesen tudták, hogy halálos betegséggel küzdött, és választania kellett az életben maradás és a szolgálat között. Egyfajta mártírrá vált, hiszen visszavonulhatott volna és kezelhették volna az egyébként nem gyógyíthatatlan betegségét, ő viszont azt mondta, „most itt van rám szükség” – hívta fel a figyelmet Dér András.

forrás: M1 – Ma reggel / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

MNM Málenkij Robot Emlékhely

#Muzej2019 – MNM Málenkij Robot Emlékhely

Aki a Hungária körúton a Rákóczi hídtól észak felé halad, nem tudja nem észrevenni ezt …

2 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Ilyen hazáját szerető és szolgáló embert mindig ad az Isten szeretett népünknek és a hazának. Áldassék Ő és Szent Fia mindörökké.Amen. Ilyen most Orbán is.Becsüljük meg őt,mert megérdemli! Áldja Őt,szeretteit és a becsületes magyart,székelyt,gyönyörű hazánkat, Erdélyt az Isten mindörökké.Amen. .

  2. Dávid Szaniszla

    Annakidején 1988 novemberében a szegedi Ady téri nagy teremben tartott gyűlésen azért léptem be az MDF-be, mert Antall József egyénisége megfogott és nem láttam más utat. Nem bántam meg, csak később amikor már más szelek fújtak a párton belül. Mindig csodáltam és hiszem, hogy nem tévedtem. “Teszem, amíg szükség van rám!” ez volt a jelszava. A jó Isten elszólította, mert az idő keményebbé vált, s itt már farkasokkal kellett szembeszállni. Jól látta, hogy merre kell haladni, de az ellenzék sértettségében akkor is mindent megtett, hogy visszavegye a kormánykereket. Mert a kommunista és liberális társaság nem érzi jól magát a második sorban, onnét minde erővel ki akar törni. Antall Józsefet az eldurvult kegyetlen háború vitte el, s ez elkezdődött már a taxis blokáddal. Nagyon kegyetlen, sötét idők voltak ezek, s az ő beteg szervezete ezt nem bírta el. Az utolsó percekig harcolt, s betegen is tette a dolgát. Ott voltam a temetésén is. A Kossuth tértől a temetőig kisértük, s még évekig feljártunk Szegedről is az évfordulókra. Mindig hittem benne, hogy a történelem igazolni fogja tetteit. Előbb-utóbb ez megtörténik. Szeretném a filmet látni, jó lenne, ha a TV is bemutatná.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.