2020 augusztus 12., szerda
Fotó: EPA

Anyagilag ösztönözné a migránsok befogadását a máltai soros EU-elnökség

Share

Olyan mechanizmust akar kialakítani az Európai Unió soros elnöksége, amely fokozódó migrációs nyomás esetén lépne életbe. Málta előírná a tagállamoknak, hogy méretük, lakosságuk és gazdasági lehetőségeik alapján kötelezően fogadjanak be migránsokat, kvóta alapján.

A tervek szerint az a tagállam, amely az előírtnál több illegális bevándorlót fogad, fejenként 60 ezer euró, nagyjából 18 millió forint támogatást kapna. Ezt az összeget pedig gyakorlatilag azokkal az országokkal fizettetnék ki, akik nem, vagy az előírtnál kevesebb migránst fogadnak be. Nekik migránsonként 60 ezer euró büntetést kellene fizetniük.

A Európai Bizottság tavaly hasonló javaslattal állt elő, miszerint szolidaritási adót fizettetett volna a migránsok átvételét megtagadó országokkal, ami fejenként 250 ezer euró lenne, ami nagyjából 75 millió forint. A szakértő szerint azonban az előző elnökség, Szlovákia, szándékosan nem vette napirendre a kérdést – nem úgy, mint a kvótapárti Málta.

Egyre inkább a visegrádi államok elképzelését támogatják a miniszterek, vagyis nem a kvótákban, hanem az erős határvédelemben látják a probléma megoldását – mondta az M1 Unió28 című műsorában Pócza István, a Századvég kutatója.

Deák Dániel (Nézőpont Intézet) szerint a máltai javaslat valójában vesztegetés. Úgy fogalmazott: „Látszik, hogy továbbra is gazdasági kérdésként kezelik a migrációt, és nem veszi figyelembe például a terrorfenyegetettséget”

Angela Merkel „willkommenskultur”-politikája sikertelen volt

Deák Dániel úgy véli, hogy a bevándorlás veszélyeit már Németország is felismerte. Az elemző szerint ugyanis a több milliós török kisebbség párhuzamos társadalmat hozott létre, amely képtelen beilleszkedni a német társadalomba. A korábban a nyitott kapuk politikáját valló Angela Merkel is már a külső határok védelmét erősítené.

Merkel azért fogalmazott meg olyan üzeneteket, amelyek egybecsengenek akár a magyar, akár a visegrádi állásponttal, mert szeretne még egy ciklust eltölteni a kancellári székben – tette hozzá a szakértő.

forrás: M1 – Unio28 / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

3 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Merkel erre kényszérült, mert a keletnémetek az utcára mentek a befogadó politikája ellen. A jól gondolkodó német azt követeli, amit Orbán csinál ebben a kérdésben. Nem kell neki a bevándorló,mert itt van sok munkanélküli!

  2. Dékány Ilona

    Nincs új a nap alatt ! Már jó régen véleményeztem a merkeli pálfordulást. Ő akar maradni a németek elnöke ! A máltaiak pedig szégyelljék magukat ! Méltatlanok a pozícióra !!!!

  3. Szabó István

    Azt a 60 ezret miképp lőtték be? Mire lenne az elég és meddig? Inkább fizetni, ha kell, a bírságot, mert a migráns igényes és követelődző. Hamar felélné azt a pénzt és még a családját is maga után hozatná! Azokra is ígér fejenként 60 ezret az EU? Amennyiben a tőlük megszokott ütemben sokasodnának a porontyokra is ad az EU 60 – 60 ezret? Olyan bagatell dolgokkal, mint lakás, betegellátás, segély és (rokkant)nyugdíj folyósítás esetleges nyelv (tánc- és illemtan) oktatás már nem is foglalkozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.