2020 július 16., csütörtök
Saját nyelvükön kívánják megszólítani a fiatalokat
Forrás: konyves.hu

Arany Lajos: „Rendelkezni” azzal is, ami nincs?

Share

A rendelkezik igének akkor pontos a használata, ha ezeket a tartalmakat kívánjuk vele kifejezni: utasítással irányít; dönt valamiben („az igazgatótanács így rendelkezik”); utasítást ad valaminek a végrehajtására („a diákok jogairól és kötelezettségeiről a közoktatásról szóló törvény rendelkezik”); valaminek a felhasználásáról dönt („szabadon rendelkezik a gyűjteménnyel”).

Elfogadható ennek az igének a szövegbe építése, ha konkrétum birtoklását fejezzük ki vele: „a 17. század mestereitől mintegy 500 festménnyel rendelkeznek”. Magyarosabb mégis így: 500 festményük van; 500 festmény van a birtokukban.

Ám terjengős, szószaporító kifejezést gyártunk, ha átvitt értelmű birtoklást érzékeltetünk e szóval: „Hihetetlen tánctudással rendelkezik ez a kisfiú és kislány!”; „a hibákat nem mindig veszi észre az, aki nem rendelkezik kellő gyakorlattal”.  Szabatosan: nagy a tánctudása; nincs kellő gyakorlata.

Ugyancsak megszegi az anyanyelvhasználat szabályait, aki akkor is alkalmazza – azaz erőlteti –, képletes jelentésű birtoklás kifejezésére, ha az alany nem személy, hanem tárgy, fogalom: „a gyógyszer nem rendelkezik mellékhatásokkal”; „a téli gumi kellő tapadással rendelkezik”; „a város gazdag népszokásokkal, hagyományokkal rendelkezik”. Szabatosan, világosan, illetve árnyaltan: nincs mellékhatása; a téli gumi kellő mértékben tapad; a város gazdag a népszokásokban, hagyományokban, a településen élnek a hagyományok, a város élteti a hagyományokat, a helységben élénk a hagyományápoló tevékenység stb.

Henye stílusú és mosolyfakasztó az efféle jól értesültség: „Az amerikai focisztár forró feleséggel rendelkezik”. Az egyik szlovákiai lapban idézte a nyelvész az alábbi mulatságos sajtómondatot: „Jóska olyan anyóssal rendelkezik, aki rendelkezni szeretne vele, parancsolni akar neki”. A két mondat megfelelő részei szabatosan: tüzes, szenvedélyes a felesége; olyan anyósa van, aki rendelkezni szeretne vele (ez utóbbi „rendelkezik” szó a helyén van, ugyanis itt ez a jelentése: „irányít”, dirigál”).

Pontatlanul – és ugyancsak mosolykeltően – fogalmaz, aki akkor is él ezzel az igével, ha nincs szó birtoklásról, sőt ennek épp az ellenkezőjéről, illetve valamilyen gondról, problémákról beszél: „a program néhány apró hiányossággal rendelkezik”; „megnézték, hogy melyik önkormányzat mennyi adóssággal rendelkezik”; „pénzhiány miatt fizetési elmaradással rendelkeznek”. Precízen: a program hiányos; az önkormányzatnak mennyi adóssága van, mennyivel tartozik; fizetési elmaradásuk van, elmaradásban vannak.

A beszédet és az írást sújtó stilisztikai hibák egyike ennek az igének a mértéktelen térhódítása. Pedig, mint láttuk, részint elhagyható, sőt elhagyandó, illetve tartalmas, a szövegkörnyezetbe leginkább illő, a jelentést pontosan kifejező szóra cserélhető.

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Arany Lajos

Arany Lajos Gömörből származik: Putnokon született. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen diplomázott magyar nyelv és irodalom szakos tanárként, a XIX. századi magyar irodalom történetéből speciális szakképzésben részesült. Újságíró, anyanyelvi lektor, a Stádium című országos kulturális folyóirat olvasószerkesztője, a Reformátusok Lapja munkatársa, rendszeresen publikál a Szókimondó című, Hajdúszoboszlón megjelentő folyóiratban. Számos esszéje, tanulmánya, több ezer újságcikke között eddig több mint kétszáz anyanyelvápoló írása jelent meg. 2007 óta óraadó tanár a Debreceni Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán. Írt könyvet a Hortobágyi Alkotótáborról (Ihlet a rónán), megjelent két főiskolai tankönyve (Szent hír és szabad vélemény – sajtóműfaj-elmélet; Sajtónyelvőr), szerkesztett két publicisztikai antológiát (Toronyőrök). Holló László- és Jókai-díjas.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Szomorú, hogy ez az ügy így végződott. Kik ezek a bírók, akik így akarnak bosszút állni a magyar kormányon, amiért nem fogadják be a be a migránsokat. nem szép tőlük. Még ők is járhatnak így. na de előbb utóbb hazakerülhet a Golgota is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.