2018 október 16., kedd
Angela Merkel - Fotó: Reuters

“Arcvesztés” a V4-ek javaslatait tartalmazó zárónyilatkozat Angela Merkelnek

Share

A Századvég Alapítvány vezető kutatója szerint Angela Merkel német kancellárnak “arcvesztés” az EU-csúcs csütörtöki zárónyilatkozata, mert ő volt a kvótarendszer legfőbb képviselője.

Pócza István az M1 aktuális csatorna műsorában pénteken azt mondta, bár a megegyezés hatalmas előrelépés, a német kancellárnak nem oldódott meg a problémája, mert otthon elő kell adnia, hogy ez a megállapodás nekik is jó.

Angela Merkel mindenképpen kancellár szeretne maradni, és folytatni szeretné az európai politikát, ennek viszont ki kell dolgozni a részleteit. Jelenleg egy vázszerkezet van felépítve, amit meg kell tölteni tartalommal, cselekvéssel – tette hozzá.

Pócza István szerint az a kérdés, hogy Merkel a cselekvés mellett áll-e, hogy végrehajtják-e a megállapodást. A kancellárt szorítja a zárónyilatkozat, az államok és kormányfők, valamint a német polgárok elvárásai is – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy a zárónyilatkozat a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) álláspontját tükrözi, és nagy előrelépés volt, hogy a V4-ek és a francia államfő közötti találkozón Emmanuel Macron kijelentette, nem fogja támogatni a kvótarendszert.

A visegrádi országok javaslatai jelennek meg a zárónyilatkozatban

A visegrádi négyek (V4: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) korábban hangoztatott javaslatai jelentek meg az EU-csúcson elfogadott zárónyilatkozatban – emelte ki Gálik Zoltán, a Corvinus egyetem docense is az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken Twitter-üzenetében közölte, hogy az uniós tagországok vezetői több kétoldalú egyeztetést követően megegyeztek a csúcstalálkozó csütörtöki munkanapján megtárgyalt témákat összegző zárónyilatkozatuk szövegében, e témák között a migráció kezelését érintők szövegében is. Információk szerint az Európai Unió területén ellenőrzött menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, és ezekben feldolgoznák a szárazföldön, tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmét.

Gálik Zoltán elmondta, a nyilatkozatról azt tudni, hogy megjelenik benne a határőrizet megerősítése, a másodlagos mozgások megakadályozása, s hogy az állandó és kötelező kvótarendszer lekerült a napirendről.

A szakértő megfogalmazása szerint az EU-nak a túlélését kell biztosítania, az észak és dél közötti komoly feszültséget kell feloldania, s meg kell teremtenie a belső kohéziót.

Csütörtök délután kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdődött Brüsszelben, amelyen elsősorban a közös migrációs és menekültpolitikáról, a következő többéves költségvetési keretről, illetve gazdasági és kereskedelmi kérdésekről tárgyalnak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői. Információk szerint a csütörtöki témákról elfogadott szöveg alapján az Európai Unió területén ellenőrzött menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, és ezekben feldolgoznák a szárazföldön, tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmét.

MTI / Polgárportál

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

2 hozzászólás

  1. Pedig már így is eléggé arcátlan volt. 🙂

  2. Dávid Szaniszla

    Most különben is bajban van, mert nem mehet Moszkvába a Kupa átadására. Sajnos nem sajnálom, de imádkozomj érte, hogy átvészelje ezt a nehézséget Csak azt nem tudom, hogy mkor bukik meg végre?
    HAJRÁ MAGYARORSZÁG! Nektek viszont ezen a győztes úton kell tovább haladni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.