2018 december 14., péntek
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (MTI Fotó: Komka Péter)

ÁSZ: A DK és az MLP is tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el

Share

A Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Liberális Párt sem tartotta be az előírásokat gazdálkodása során: a DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie a központi költségvetésnek – közölte kedden az Állami Számvevőszék az MTI-vel.

A szervezet kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, legutóbb a DK és az MLP pénzügyeit vizsgálta. A mostani megállapítások között szerepel a közlemény szerint, hogy a DK gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ellenőrzési rendszere nem az előírásoknak megfelelően működött.

A párt az ÁSZ megállapítása szerint a 2015-ös és 2016-os pénzügyi kimutatást sem a jogszabályoknak megfelelően készítette el, nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. A párt kedvezményes ingatlanbérlet formájában 2015-ben és 2016-ban 5,9 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személytől, amely tiltott nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a DK a vizsgált időszakban 2,3 millió forint tiltott támogatást kapott külföldi szervezettől, illetve nem magyar állampolgártól.

13 javaslat Gyurcsánynak

Az ÁSZ ezek alapján a DK elnökének 13 javaslatot fogalmazott meg és felhívta a figyelmét, hogy a párt a megállapított tiltott támogatást, 8,2 millió forintot tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek. A Magyar Liberális Párt ellenőrzéséről az ÁSZ azt írta: a párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a szervezet a vizsgált időszakban a pénzügyi kimutatást nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el, a gazdálkodás átláthatósága nem volt biztosított, emellett nem szabályszerűen számolta el a működéséhez igénybe vett forrásokat.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke (MTI Fotó: Mónus Márton)

Az MLP az ÁSZ kimutatása szerint 2015-2016-ban kedvezményes ingatlanbérlet, díjmentes könyvelési, számviteli, pénzkezelési szolgáltatás, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában 6,1 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. Emellett 2015-ben 30 ezer forint támogatást fogadott el olyan embertől, akinek magyar állampolgárságáról nem győződött meg. Az ÁSZ az MLP elnökének 12 javaslatot fogalmazott meg, és felhívta a figyelmét, hogy a párt a megállapított tiltott támogatást, 6,1 millió forintot tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.

Az Állami Számvevőszék közleményében emlékeztetett, 2014. január 1-jétől tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A munkaerőpiacra is bevezetné a migránskvótákat a LIBE

Brüsszelben is lassan véget ér a nyári szünet. A Magyarországot is többször bíráló LIBE szakbizottság …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Az ÁSZ eljárását mindenek felett helyeslem ! DE: Hajtsa is be a törvénytelenül szerzett pénz után járó adót ! Úgy elharapodzott a tiltott támogatással való gazdagodás , hogy lassan már senki nam tartja be a törvényt , mert úgyse tudják behajtani a pártokon a büntetést .
    A régi tartozásokról nem lehet tudni pld. az MSZP–vel hogy számoltak el ? Vagy a Vadai féle milliókkal mi lett ? Lehetne sorolni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.