2018 július 21., szombat
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b5) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j5), valamint Vadkerti Imre szlovákiai színész-énekes, Katkó László, a nagydobronyi (Ukrajna) Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon igazgatója, Verebes Krnács Erika a szerbiai előadóművész, Kunckelné Fényes Ildikó, a venezuelai Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetségének elnöke, Zupko Mária szlovákiai gyógypedagógus, Cár Anna szlovéniai tanárnő, Pénzes János szabadkai megyéspüspök, valamint Lengyel Melinda és Lengyel Ferenc ausztriai pedagógusok (b-j), a Külhoni Magyarságért Díj díjazottjai az Országház Vadásztermében 2017. augusztus 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Átadták a Külhoni Magyarságért Díjakat az Országházban

Share

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Magyarországnak, Izrael példája alapján, meg kell védenie minden magyart, bárhol él a világban. A politikus erről pénteken, a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán beszélt Országházban.

“Ugyanazt kell csinálnunk, mint Izraelnek, ha Izraelnek szabad, nekünk is szabad. Izrael állam lényege az, hogy minden zsidó, bárhol él a világban, biztos lehet abban, hogy van egy ország, van egy hazája, és ha valahol üldözik, akkor oda haza tud menni, és az az ország minden körülmények között, minden befolyásával, látható és nem látható befolyásával meg fogja védeni” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Szerinte Magyarországnak ugyanez a feladata: minden magyart meg kell védenie, bárhol él a világban. A miniszterelnök-helyettes a Külhoni Magyarságért Díj tizenegy díjazottja közül kiemelte a venezuelai magyar közösséget, amelyet bár nem üldöznek, de kaotikus, nyilvánvalóan diktatórikus állapotban, létbizonytalanságban él.

Az állam nem engedi el egyetlen magyar kezét sem

Semjén Zsolt ezért a venezuelai magyarságnak azt üzente: Magyarország a hazájuk, bármikor jöhetnek, családostul is, és azok is, akik már nem tudnak magyarul, mert Magyarország minden segítséget meg fog adni nekik. Hangsúlyozta: a venezuelai magyaroknak tudniuk kell, hogy ők ide nem menekülnek, nem emigrálnak, hanem hazajönnek.

“Ez üzenet minden magyarnak a világban, hogy bármi történik, Magyarország a hazájuk, Magyarország tárt karokkal várja őket” – jelentette ki. Semjén Zsolt felidézte, hogy tavaly a díjat zömmel olyanok kapták, akiket Romániában üldöznek és joginak álcázott magyarellenes lépésekkel támadják őket, mert a magyar nemzet emblematikus képviselői.

Szerinte ez a tendencia nem ért véget, ezért a díjazottak közül külön szólt Horváth Annáról, Kolozsvár volt alpolgármesteréről, akit szerinte “egyfajta vértanúságot szenvedett”, és “nyilvánvalóan koncepciós, mondvacsinált, nevetséges, aljas magyarellenes támadás” áldozata lett.

Hangsúlyozta: a magyar állam nem engedi el a kezét, ahogyan egyetlen nemzetrésznek és magyarnak sem, akit azért üldöznek, mert magyar. A miniszterelnök-helyettes szerint a Külhoni Magyarságért Díj annak a szimbóluma, hogy elszakíthatatlan egymástól az anyaországi és a külhoni magyarság.

A külhoni magyarság felelős az egyetemes magyarságért is

Hangsúlyozta: a külhoni magyarság felelős magáért, a többi elszakított nemzetrészért és az egyetemes magyarságért is, míg a magyar államnak az egyetemes magyarság megmaradása érdekében büszkének és erősnek kell lennie, valamint biztosítania kell a forrásokat az identitás megőrzéséhez és gazdaságilag is a támogatnia kell a külhoni magyarságot. Hozzátette: az állampolgárság biztosítása pedig a közjogi keret, ami “acélabroncsként” fogja egybe a magyarságot.

Közölte: a Magyar Állandó Értekezlet november eleji ülésére meglesz az egymillió új esküt tett magyar állampolgár. Semjén Zsolt a díjátadás után újságíróknak Horváth Anna kitüntetését demonstratív kiállásnak nevezte, szerinte természetes, hogy a magyar állam minden segítséget megad neki romániai és nemzetközi fórumokon is.

A venezuelai magyar közösséggel kapcsolatban megjegyezte: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel előkészítették a megfelelő államigazgatási és egyéb területen a hazajövetelüket. Arra a kérdésre, hogy egy sajtóhír szerint megmondták a nagyköveteknek, hogy fűzzék bele augusztus 20-i beszédükbe Soros Györgyöt, Semjén Zsolt úgy reagált: alapvetően Szent Istvánról és a magyar ezer évről kell szólnia az ünnepségeknek, de farizeus dolog lenne, ha csak a történelembe mennének vissza és az aktuális helyzetre nem térnének ki.

Hozzátette: Soros György támadást intézett Magyarországgal szemben, és nemzetközi színtéren, az Egyesült Államokban és Brüsszelben is Magyarország-ellenes propagandát folytat, és a magyar nép “életérdekeivel” ellentétes célokat finanszíroz.

Világosítsuk fel a világot, hogy mi Soros mesterkedése

“Az önvédelemből és az életösztönből következik, hogy világosítsuk fel a világot, hogy mi Soros György mesterkedése” – mondta Semjén Zsolt, aki szerint következéseképpen helyes, ha a nagykövetek a magyar önvédelmet a középpontba állítják. Idén tizenegy ember, illetve szervezet kapta meg Külhoni Magyarságért Díjat, amelynek alapításáról 2011-ben döntött a kormány.

A díj a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszervezőségben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és a külföldi személyeknek és szervezeteknek adományozható.

Díjat kapott Zupko Mária (Szlovákia) gyógypedagógus, Vadkerti Imre (Szlovákia) színész-énekes, Verebes Krnács Erika (Szerbia) előadóművész, Pénzes János (Szerbia) szabadkai megyéspüspök, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon (Ukrajna), Cár Anna (Szlovénia) tanár, Lengyel Ferenc és Lengyel Melinda (Ausztria) tanár és a venezuelai magyar közösség.

A miniszterelnök díjat adományozott továbbá Horváth Annának, Kolozsvár volt alpolgármesterének, Kató Bélának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének és Tamási Zsolt Józsefnek, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum volt igazgatójának.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Tunézia után Líbia sem kér a gyűjtőtáborokból

“Nálunk ilyen nem lesz. Abszolúte ellenezzük, hogy Európa teljesen hivatalosan nálunk akarja elszállásolni azokat az …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Írhatnám azt , hogy ez nagyon szép dolog , de ez sokkal több annál ! A testvériség megtartó erelye az , hogy számon tartjuk a magyar testvéreinket . Különösen komoly megbecsülést érdemelnek azok , akik messze a hazájuktól ragaszkodnak a magyrságukhoz , és tesznek is érte .A mi generációnk még az ötödrendű unokatestvérünket is ismertük , tartottuk a kapcsolatot. Ma már az első unokatestvérrel sincs igazi kapcsolat . Miért ? Boldog vagyok , mert nekem még él negyedrendű unokatestvérem , akivel rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Tudom , hogy a családok széthullanak , de ezért mi , emberek vagyunk az okozói !A szülő és gyermek , a nagyszülő és unoka egyre kevésbé tart igazi , jó kapcsolatot . ” Elfoglaltságra ” hivatkoznak. Mi ,idősek legalább annyit dolgoztunk , ha nem többet , hisz’ két–három műszakban tudtunk megkeresni annyi pénzt , hogy boldoguljunk . NEVELÉS ! NEVELÉS ! ÉS: Hiányos a szeretet ! Kevés az igazán jó példa . Ahol képes együtt élni három generáció , szeretetben . Pedig van , csak nincsenek bemutatva !Mindíg a negatív példát hangsúlyozza a média . MIÉRT?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.