2018 október 23., kedd
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke és a díjazottak, Bíró László tábori püspök, Monostori László, a Regnum Marianum házfőnöke és Dóra Zoltán, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola igazgatója (b-j) a Mindszenty-emlékérem átadásán az Országház Vadásztermében 2017. november 3-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben

Share

Bíró László katolikus tábori püspök, a Regnum Marianum katolikus közösség és a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola kapta a Mindszenty-emlékérmet. Az elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át az Országház Vadásztermében.

Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki Bíró László katolikus tábori püspököt, a Regnum Marianum katolikus közösséget és a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskolát. A Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át az Országház Vadásztermében.

Lezsák Sándor köszöntőjében felidézte: 61 évvel ezelőtt ezekben a napokban az utcákon már rend volt, az emberek arra készültek, hogy hétfőn munkába mennek. Ugyanakkor hatalmas feszültség volt mindenkiben, hiszen nem tudhatták, hogy jó vagy rossz irányba fordul nemzet sorsa. Ebben a feszült csendben hangzott el Mindszenty József rádióbeszéde, és „ez a szózat akkor erőt adott és tisztességes utat jelölt a magyar nemzet számára” – fogalmazott.

Bíró László tábori püspök több évtizedes papi, főpásztori és papnevelő szolgálatáért, a magyar családokért és ifjúságért végzett fáradhatatlan, áldozatos munkájáért kapta meg az elismerést. Lezsák Sándor a díjazottat méltatva ismertette: Bíró László 1950-ben született Szekszárdon, középiskolai tanulmányait a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban végezte, ezt követően a Győri Hittudományi Főiskolán tanult. 1974. június 23-án szentelték pappá Szekszárdon.

Ezután a pécsi egyházmegyében volt több helyen káplán, majd a pécsi székesegyház plébánosa lett. II. János Pál pápa 1994-ben nevezte ki Castra Galbae-i címzetes püspökké és kalocsa-kecskeméti segédpüspökké. Bíró László 1994-től teológiai tanár és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottságának elnöke, 1996-tól az MKPK családreferense. XVI. Benedek pápa 2008-ban Magyarország katonai ordináriusává nevezte ki.

A Regnum Marianum közösséget több mint százéves, magas színvonalú ifjúságnevelő, közösségteremtő tevékenységért, a kereszténységet megtartó és megőrző lelkiségéért, nemzetünk összetartozását segítő szolgálatáért tüntették ki.

A közösséget méltató Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság tagja felidézte: a Regnum Marianumot a 19. század végén Budapest külvárosában alapították olyan papok, akik felismerték, hogy a nehéz sorsú gyerekeknek közösségre van szükségük, ahol nevelőik nemcsak hittanra tanítják őket, hanem egész étere szóló mintát is adnak nekik.

A mozgalom vezetői szerzetesi élethez hasonló, fogadalom nélküli közösségben éltek, és igyekeztek a nagyvárosi körülményekhez igazítva megújítani a papi szolgálatot.

Mindszenty-emlékérem

A kommunizmus idején a regnumi papok többszöri fenyegetésre sem voltak hajlandók feloszlatni a közösséget. Házukat 1951-ben elvették, az itt élő papokat plébániákra helyezték, de a közösség élete titkokban lakásokon, erdőkben folytatódott – mondta Soós Viktor Attila. Hozzátette: a kitüntetés nem a múltról, hanem a jövőről szól, a közösség ugyanis ma is virul és működik.

A Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola a több mint 25 éve tartó ifjúságnevelő és közösségteremtő tevékenységével, továbbá a Mindszenty Józsefről elnevezett kerékpáros zarándoklat megszerezésével érdemelte ki az elismerést.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, a Mindszenty Társaság tagja az iskolát méltatva felidézte: a Pannonia Sacra iskolában 1991 szeptemberében kezdődött a tanítás három évfolyamon, öt osztályban, összesen 94 diákkal. Jelenleg 8 évfolyamon 19 osztályban 419 gyereket tanítanak és nevelnek keresztény hitre, keresztény világnézetre és tudásra.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Köszönet a díjazottaknak munkájukért és az Alapítvány vezetőinek nagyszerű tevékenységéért. Minden közreműködő, aki Mindszenthy József példáját követi nagy segítséget jelentenek az Ország életében, a felemelkedésben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.