2021 szeptember 28., kedd
Illusztráció / Forrás: orientalista.hu

Ausztriában a legjobb afgánnak lenni

Share

A származási országokat tekintve az afgánok részesülnek a legnagyobb hányadban Ausztriában a menedékkérők számára megállapított alapellátásból – derült ki az APA osztrák hírügynökség által csütörtökön ismertetett statisztikai adatokból. Az országban összesen 51 109-en jutnak olyan alapellátáshoz, amely lényegében a menedékkérő, a kiegészítő védelemre jogosult és a frissen elismert menekültstátuszú emberek lakhatási és élelmezési költségeit hivatott fedezni.

Ilyen címen 21 905 afgán jut támogatáshoz az osztrák államtól. A második legnépesebb csoport – igaz jelentősen lemaradva – az iraki (7441), harmadik pedig a szíriai (3495) menedékkérőké. Annak ellenére, hogy a szíriaiak vezetik a menedékkérelmi statisztikákat, az osztrák alapellátásban részesülő afgánok magas számarányának magyarázata egyrészt abban rejlik, hogy az afgánok gyakrabban kapnak úgynevezett kiegészítő védelmet, ami feljogosítja őket ezekre a szolgáltatásokra. Másrészt az afgán állampolgárok menedékkérelmi eljárása időigényesebb szokott lenni szíriai társaiknál.

A szóban forgó kiegészítő védelem azoknak jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekültnek, azonban számukra az esetleges halálbüntetés vagy más jellegű önkény miatt mégis veszélyes lehet visszatérni a származási országba.

A statisztika alapján az is elmondható, hogy az ellátásban részesülők száma az egy évvel ezelőttihez képest 20 ezer fővel csökkent. Tavaly még 70 293-an voltak, míg 2016-ban 90 ezren. A menedékkérők területi megoszlása sem egyenletes. Az alapellátásban részesülők több mint egyharmada él Bécsben, vagyis 17 598-an. Az osztrák főváros ezzel az országon belüli elosztási kvótákat 160 százalékkal túlteljesíti.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.