2021 április 16., péntek
A kép illusztráció / MTI/AP/Gregorio Borgia)

Autópályát torlaszoltak el a migránsok Görögországban

Share

Mintegy száz illegális migráns zárta el az Athént Lámiával összekötő autópályát hétfőn, szemtanúk szerint többen fahusángokkal fenyegették az autósokat. Három órán keresztül állt a forgalom, hatalmas dugók alakultak ki. A migránsok jobb életkörülményeket követeltek a túlzsúfolt menekülttáborokban. A görög szigeteken jelenleg húszezer bevándorló torlódik, jó részük tovább szeretne jutni Európa belsejébe.

A mobiltelefonos felvételeket egy autós készítette hétfőn az Athénból Észak felé haladó A1-es autópályán. Az ország legfontosabb főútját mintegy száz illegális migráns torlaszolta el Lamia környékén. Több kilométeres sorok torlódtak fel, mintegy három órán keresztül állt a forgalom. A férfiak – akik közül többen fahusángokat lóbáltak – a közeli menekülttáborban uralkodó viszonyok ellen tiltakoztak.

A malakasa tábor – akárcsak az összes többi Görögországban – súlyosan túlzsúfolt. Jelenleg az Égei-tengeri szigeteken csaknem húszezer regisztrált menedékkérő tartózkodik, ami jóval több, mint amennyit az ország menekültügyi rendszere kezelni képes.

Leszboszon a legsúlyosabb a helyzet, a Moria tábornál. A helybeliek szerint a helyzet tarthatatlan, és a közbiztonság is egyre rosszabb.

„A menekültek az utcákon verekednek, a helyiek alig jönnek ki otthonaikból. A szülők már nem is viszik ki gyermekeiket a tengerpartra játszani” – panaszkodott egy fiatal nő.

A leszboszi önkormányzat már évek hiába óta követeli az athéni kormánytól, hogy legalább a menedékkérők egy részét szállítsák máshová, mert nem képesek ennyi embert ellátni.

„A Mória tábor körülbelül kétezer embert képes ellátni. Most ennek többszöröse az ott élők száma. Lehetetlen mindenkit elszállásolni” – panaszkodott az önkormányzat szóvivője Marios Andriotis.

A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt hónapokban ismét emelkedett a tengeren, és a görög-török szárazföldi határon átlépő illegális migránsok száma. Az elmúlt hétvégén csaknem ötszázan érkeztek. Mivel a Nemzetközi Migrációs Szervezet hazatelepítési programjában alig 30-an hagyták el Görögországot, valószínű, hogy a többiek vagy ott maradnak – amelynek következtében egyre zsúfoltabbak lesznek a táborok –, vagy megpróbálnak továbbjutni Európába.

forrás: M1 / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.