2018 április 21., szombat
Fülöp Attila az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára / fotó: PolgárPortál (Mészáros Péter)

Az Amnesty International kritikája köszönőviszonyban sincs a valósággal – interjú Fülöp Attila helyettes államtitkárral

Share

A magyarországi alapvető jogok helyzetéről vitatkoztak az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) hétfői ülésén, ahol az Amnesty International, a TASZ és a Helsinki Bizottság többek közt sérelmezte “a demokratikus vita hiányát és a civil szervezetek zaklatását”, s habár az Alapjogokért Központ ezzel nem értett egyet, a nemzetközi médiában leginkább az egyoldalú és politikailag motivált kritika jött le. Korábban Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára nyilatkozott a PolgárPortálnak arról, hogy 2017-től csökkenni fognak a civil szervezetekre háruló adminisztrációs terhek. Majd Fülöp Attila helyettes államtitkár fejtette ki részletesen azt, hogy az idei évben sokkal több támogatásra pályázhatnak a civilek.

Fülöp Attila helyettes államtitkárt kértük arra, hogy röviden reagáljon a kormányzatot ért kritikákra.

– Nagy Ervin interjúja 

N.E.: Mit szól Gárdos Tódor, az Amnesty International kutatójának hétfői felszólalásához, amelyben a demokratikus viták hiányáról, illetve „a civil szervezetek zaklatásáról és megfélemlítéséről” beszélt?

Fülöp Attila: Az ilyen jellegű állítások köszönőviszonyban sincsenek az igazsággal, hiszen Magyarországon több mint 62.000 civil szervezet működik háborítatlanul. Rendkívül sokszínű a kép, hiszen ezek a civil szervezetek szociális, egészségügyi, kulturális vagy szabadidős jellegű feladatot egyaránt elláthatnak. Az Alaptörvény rögzíti az egyesülési jogot és a magyar állam anyagi hozzájárulással is igyekszik előmozdítani a civil szervezetek működését. Ezt mi sem bizonyít jobban, mint hogy 2010 óta több mint 40%-kal (202 milliárd forintra) nőtt a civil szervezetek állami támogatása.

N.E.: Mikor lép életbe a minisztérium által kezdeményezett civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló 2011. évi CLXXXI. Törvény, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati kiírásaira vonatkozó rendelet módosítása, amely várhatóan jelentősen csökkenti majd az adminisztrációs terheket?

F.A.: A törvényi rendelkezések általánosságban 2017. január 1-jén léptek hatályba. A Ptk. módosítását tartalmazó részek, illetve a nyilvántartásba vételt és változásbejegyzést gyakorlatban is könnyítő intézkedések pedig 2017. március 1-től hatályosak. A Nemzeti Együttműködési Alap kapcsán már a 2016. év végén megjelent pályázati felhívások tartalmazták a változtatásokat. Ezek jó irányát jelzi, hogy idén az előző évinél több, összesen 16.500 pályázat érkezett a NEA működési és szakmai kiírásaira. Az esetleges könnyítésekre és jogos észrevételekre természetesen a továbbiakban is nyitottak vagyunk.

N.E.: A jogszabályi változások között meg kell említeni, hogy az új Ptk. alapján a létesítő okiratnak a törvény rendelkezéseihez igazítására előírt március 15-i határidejét eltörölte a Minisztérium. Ez mennyiben segíti a civileket?

F.A.: Azok a civil szervezetek, amelyek még nem tettek eleget az új Ptk.-ban foglalt azon kötelezettségüknek, hogy a létesítő okiratukat módosítsák, nekik elég a soron következő létesítő okirat módosításakor megtenni ezt. Tehát rugalmas megközelítéssel oldjuk fel a problémát. Megszüntettük ugyanis az átmeneti időszak naptári dátumhoz kötött rögzítését (március 15. – szerk.), ugyanakkor előírjuk, hogy az egyesület és alapítvány köteles megfelelni a Ptk.-nak.

N.E.: Milyen ütemben halad a Nemzeti Együttműködési Alap által civil szervezetek számára kiírt idei pályázatok elbírálása. Mikor lesznek döntések, mikor várhatóak a kifizetések? Várható csúszás?

F.A.: A NEA 2017. év pályázatainak a kiírására még a 2016. év végén sor került, annak érdekében, hogy minél hamarabb sor kerülhessen a pályázatok bírálatára és a nyertesek kihirdetésére. A működési célú pályázatokra a benyújtási határidő 2017. január 23., a szakmai pályázatok esetén 2017. február 7. volt, tehát a pályázatok benyújtása már lezárult. A kollégiumi döntéseknek március végéig kell megszületnie, a beépített jogorvoslati határidők figyelembevételével a támogatási döntésről történő tájékoztatás április közepén várható.

N.E.: Mindezek tükrében mit szól az ellenzék, illetve néhány hangos civil szervezet most már nemzetközi visszhangot is kiváltó kritikáira? Mit tesz a kormány, hogy a saját álláspontját is ismertesse a nemzetközi fórumokon?

F.A.: Csak megismételni tudom dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter úr álláspontját, aki azt mondta a LIBE hétfői ülésén: “Nincs miért aggódni az NGO-k jövőbeli helyzetét illetően, a készülő jogszabály mindössze arra vonatkozik, hogy a bíróságoknál be kell majd jegyezni, hogy mennyi pénzt kapnak ezek a szervezetek külföldről.” Tehát az érintett (külföldről finanszírozott néhány tucat) szervezet átláthatóságát és a közvélemény teljes körű tájékoztatását szolgálják a tervezett jövőbeni intézkedések. A hazai társadalmi szempontból valóban civil és nem csak magát civilnek nevező szervezetek elmúlt években megmutatkozó, növekvő támogatása minden kételkedő számára megnyugtató válasszal szolgálhat.

(PolgárPortál, 2017. február 28.)

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

Callidus: Séta a szürrealitás világába

Számos kiválóság mellett Szentesi Éva író, rákellenes aktivista is felszólalt – igaz, csak virtuálisan – múlt szombaton …

Egy hozzászólás van

  1. ahol semmi jót nem hallhatnak.

    Kedves Ervin! Valószínű, hogy vagyunk jónéhányan, akik követjük a civil szervezetekkel kapcsolatos vitákat. Az a véleményem ,hogy jó lenne ezt az interjút /vagy hasonló interjúkat/ széles körben lefolytatni , mivel /mint minden intézkedéssel!/ ezzel kapcsolatban is nagy a felháborodás . Persze ,hogy kik keltik a pánikot azt mi jól tudjuk. Akiknek a “feje fölött ég a ház”! De sajnos az ő harsogásuk erősebb , mint az igazságot publikálóké .A legutóbbi eset -az olimpia- , majd azonnal nekimenni a paksi bővítésnek és most folytassuk a civilek ellenőrzésével ! Szóval nem lesz ennek vége ?Vagyis nem lehet ennek véget vetni? A “demokrácia” őrve mindent megenged? Háborgunk, háborgunk , de a csürhe népség több- kevesebb sikerrel győzedelmeskedik .Bőven van még idő a választásig , hogy hülyítsék azokat , akik hülyíthetők. Nagyon nem mindegy , hogy mennyire jutnak ! Bennem nincs félelem , de egyáltalán nem ülhetünk ölbetett kézzel !Nem lesz mindegy a győzelmi arány!!!ISMÉTLEM: Nem a reklámszövegekre kellene költeni a rengeteg pénzt /Jobban élünk….stb! /, hanem az igazi , jó tájékoztatásra !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.