2021 október 17., vasárnap
Szeptember 1-jétől a bölcsődések és az óvodások 90 százaléka, 321 ezer gyermek részesülhet ingyenes étkezésben. / Forrás: bkmkh.hu
A kép illusztráció - Forrás: bkmkh.hu

Az egészséges táplálkozás népszerűsítéséért indít kampányt a Ficsak

Share

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a KidsOasis Nonprofit Kft. Egészségfalók – együtt főzni jó! elnevezésű kampányt indít a nyári időszakban a főzést és az egészséges étkezést előtérbe helyező családoknak.

A kezdeményezésről szóló pénteki budapesti sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, hogy az akció és a kormányzat céljai egybevágnak. Kijelentette, hogy az egészséges életmód a családi otthonok konyhájában kezdődik.

Felidézte, hogy a kormányzat a reformmenzával, valamint a büfékínálat átalakításával igyekezett megteremteni a megfelelő táplálkozást iskolaidőben. Az intézkedéseknek köszönhetően a fiatalok azokat az ételeket szokták meg, amelyek nem csupán egészségesek, de finomak is – hangoztatta Rétvári Bence.

Visszaszorították a túlzott zsír-, cukor-, és sóhasználatot, valamint az úgynevezett kényelmi termékeket. Utóbbira példaként említette a porból készült krumplipürét.

Kitért arra, hogy képzéseket valósítottak meg, amelyek megtanították, miként lehet finommá és egészségessé tenni az ételeket. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az iskolai szünetben se változzon meg az életmód.

Jelentős lépés volt továbbá a chipsadó bevezetése, ennek köszönhetően ugyanis érezhetően visszaesett a cukrozott, szénsavas üdítők forgalma, amire a nemzetközi sajtó is felfigyelt – mondta.

Rétvári Bence beszélt a mindennapos testnevelésről. Szavai szerint az intézkedésnek köszönhetően az iskoláskorú gyermekek Magyarországon mozognak a legtöbbet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai közül. Fontosnak nevezte, hogy a gyermekek megszeressék a fizikai aktivitást, és a szünetben is, sőt egész életükben sportoljanak.

Az államtitkár kijelentette, hogy Magyarországon sikerült megállítani a világban egyre nagyobb problémát jelentő elhízás romló tendenciáját. A kormány intézkedései erősen befolyásolják az egészségesen leélt évek számát – hangoztatta Rétvári Bence.

Király Nóra, a Ficsak alapítója közölte: a kampány egy internetes játék, egy közös program a teljes családnak, amely az egész nyarat lefedi. Pénteken véget ér az iskola, így több hónapig otthon lesznek a gyermekek. A közös főzés sok szórakozási lehetőséget rejt a vakáció időszakára – jegyezte meg. A Ficsak elkötelezett híve az egészséges életmódnak, amely három pillérből áll: rendszeres testmozgásból, egészséges táplálkozásból és lelki egészségből – mondta. Statisztikák szerint az elmúlt negyven évben tízszer annyi elhízott gyermek lett, ami a felnőttek felelőssége – vélekedett Király Nóra.

Gyetvainé Zováth Anikó, a KidsOasis Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy “dinóhusin és sült krumplin túl is van élet”. A kampány keretében augusztus 15-éig várják a családoktól a recepteket, amelyekből utána szakmai zsűri választja ki az egészségeseket, kreatívakat és gyermekbarátakat.

Szeptember 1-jétől 23-áig ezekre szavazni lehet, majd ismét a zsűrin a sor: meghatározza, hogy a tizenöt legtöbb voksot elért játékos közül mely öt küzdhet meg októberben egy budapesti főzőiskolában a fődíjért, az Egészségfalók címért és egy hétvégéért egy minősített családbarát szálláshelyen. További részleteket az egeszsegfalok.hu oldalon lehet megtalálni.

Gyetvainé Zováth Anikó azt mondta, a családi turizmus képviselőjeként fontosnak tartja, hogy ne csupán milánói makarónit vagy halrudakat helyezzenek ki a szállodák a svédasztalokra.

Wolf András séf, az ötfős zsűri egyik tagja úgy fogalmazott: a természet olyan jól van összerakva, hogy a minőségi alapanyagok egyben egészségesek is. Egy ország megítélése nagyban függ a gasztrokultúrájától – jelentette ki.

Vrábel Krisztina gasztroblogger, a zsűri egy másik tagja azt mondta, erősen hisz benne, hogy az egészséges életmód a családban kezdődik.

A sajtótájékoztató végén a felszólalók és többük gyermekei közösen elkészítettek néhány ételt.

MTI

További hasznos információk egészséges táplálkozás témában: veganawowcado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Bakstól Ópusztaszerig: elkezdődött a Rákóczi Szövetség tábora

Megkezdődött a Rákóczi Szövetség negyedik nyári anyanyelvi tábora a Csongrád megyei Bakson, amelynek programjain Erdélyből, …

Egy hozzászólás van

 1. Újság közétkeztetés!

  Sose ettél még, ünnepi ebédet?
  Napi, lapos, üzemi kajával beéred?
  Mit a “Magyar Hírlap” kínál néked?
  Étterembe, sose jártál?
  Folyóiratot nem olvastál?
  Csak flaszteros, mezei újságot?
  Írni tudót, nem lelsz ott!
  Olvashatsz közhelyeket,
  Mit naponta eladnak neked!
  (Ez jut! Egyed!)
  Ne akard megtudni, pont most?
  Mi lenne, számodra fontos!
  Előbb eldöntik, utána megírják!
  Erre szolgált a Hivatal, Hatóság
  Meg a szerkesztő: Bólogató János
  Kéztördelő, hazugság milliárdos!
  Naponta mondott neked,
  Nehogy használd az eszed!
  Nesze neked készétel!
  „Nem a győzelem a fontos, a részvétel!”
  Akár a választáson!
  Más dolgod a világon nincsen!
  El hidd, mit mondd a választott Isten!
  Kitalált, kitálalt neked!
  Szépen elhiggyed! 2013. november 1.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.