2017 szeptember 19., kedd
Házelnöki fórum résztvevői (Fotó: Neszméri Tünde/Felvidék.ma)

Az elmúlt egy évet értékelték Martoson

Share

A Martfeszt nem múlhat el házelnöki fórum nélkül. Az idei beszélgetésen az elmúlt egy év eredményeiről számoltak be a résztvevők, valamint vázolták a magyarságot érintő eseményeket, köztük a felvidékiekre váró megyei választásokat is.

A házelnöki fórum előtt a buzitai citerás lányok léptek fel azokkal a gömöri dalokkal, amelyekkel az Énekelj föld című műsorban versenyeztek a szlovák közszolgálati televízió műsorában.

Menyhárt József, az MKP elnöke köszönetet mondott a citerásoknak a csodás előadásért. A párt elnöke ezután átadta a szót Szász Jenőnek, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének.

Szász Jenő arra kérte a résztvevőket, így Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt és Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártja elnökét, hogy értékeljék az elmúlt évet.

A lázadás évéről a házelnöki fórumon

Kövér szerint Orbán Viktornak igaza volt, amikor egy éve  azt mondta, a lázadás éve lesz a 2017-es. A régi rend hívei új erőre kaptak a francia választások után. Sok mindenkit meglepett Trump megválasztása és a brexit is.

S az indulatok továbbra sem csitulnak, eszelős dühhel támadnak Trumpra megválasztása után is. A Trump-jelenség olyan fejleményekkel „fenyeget”, olyan változásokat hozhat, amelyekről azt gondolják, hogy ez a harc a végső, ha nem fojtják el a forrradalmat, nagy baj lehet. Az USA rendszere csak egy eszköz azok kezében, akik a világban különböző értékeket próbálnak meg érvényesíteni, akár az USA kormányának akaratát átírva.

Előttünk áll még három fontos esemény – emelte ki Kövér – , az egyik a csehországi előrehozott választás, amely a visegrádi együttműködés miatt kiemelt jelentőségű. Az osztrák előrehozott parlamenti választás is jelentős, előreláthatólag széles koalíció alakul, és fontos lehet a német választás is, ahol nem várható nagy változás, a kérdés csak az, hogy marad-e a koalíció, vagy más pártokkal lép szövetségre Merkel pártja.

Jó kondícióban kell lenniük a visegrádi országoknak ahhoz, hogy a nyomás ellen felvegyék a harcot, és megvédjék térségünket és Európát – jelentette ki Kövér.

A szülőföldön maradás támogatása elsődleges feladat

Potápi Árpád János szerint felmerül a kérdés, vannak-e a nemzetpolitikában sikerek, kudarcokról nem beszélhetünk, vagy nem beszélünk – mondta. A magyar kormány nemzetpolitikai programját kevesen támadják, így könnyebb együtt dolgozni.

Napjainkig összesen 950 ezren tették le az állampolgársági esküt. Az alaptörvény és a választójogi törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a határon túl élő magyar állampolgárok élhessenek választójogukkal. Többen érdeklődnek a magyar nemzetpolitikai rendszer és programok iránt. A diaszpóra magyarságát is segíti a magyar állam. Összesen 73,5 milliárd forintot fordított a nemzetpolitikai államtitkárság nemzetpolitikára, s ebben nincs benne az az összeg, amelyet más minisztériumok biztosítottak a határon túli magyar programokra. Fontos az otthon maradás támogatása, ezért fontosak a tematikus évek is, és ezért volt szükséges meghirdetni a szakképzés évét, majd a fiatal vállalkozók, idén pedig a családi vállalkozások évét. A következő időszakban a megkezdett úton kell továbbhaladni – hangsúlyozta Potápi. A szülőföldön boldogulást és az intézmények megerősítését kiemelten fogják támogatni. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy minden születendő magyar gyermekről tudjanak. A magyarokról születésüktől kezdve életük végéig gondoskodni kell. Ennek érdekében már elindították a babakötvényt és a családi támogatást.

Stabil az MKP

Menyhárt József, az MKP elnöke köszönetet mondott Kövér Lászlónak, hogy minden évben vállalja a fővédnöki tisztet, Potápi Ápád Jánosnak, hogy az elmúlt évben is értünk dolgozott, és köszönetet mondott Gubík Lászlónak is, hogy ismét megszervezte a szabadegyetemet. Az elmúlt egy év közös munkával telt, és annak ellenére, hogy sokan temették az MKP-t, mégsem kell szégyenkeznie  az eredményekért. Stabilizálták a pártot, felállt egy új elnökség, tevékeny fiatalokkal együtt dolgozik az MKP. Az elmúlt egy évben végigjárták a Felvidéket, feltérképezték az egyes járások problémáit, lehetőségeinket. Nemcsak pártban gondolkodnak az MKP aktivistái, hanem közösségben is. Erős a szövetség a Csemadokkal, a reformátusokkal, a lelkészekkel. Nyitott a párt a katolikus egyház felé is. Emellett számos civil szervezettel dolgoznak együtt, többek között a Szövetség a Közös Célokért társulással is.

Fontosak a régiók

Minden régiónak más a problémája, ha megoldást még nem is találtak, de a párt elkezdte kialakítani a stratégiát. A szlovák pártokkal  ugyancsak kommunikálnak, és tavaly meghirdették a magyar-magyar párbeszédet is. „Mi etnikai alapon politizálunk, de soha senkitől nem kértük, hogy ők is ezt tegyék” – mondta Menyhárt. Az MKP nem árulózik, bár ezt a képet próbálják róla elhitetni.

A meglévő terveket és stratégiákat újragondolták, aktualizálták. Augusztusban gazdaságfejlesztési párbeszédet indít a párt, a magyar-magyar párbeszéd oktatáspolitikai fóruma után fontos más szakpolitikai  témákról is tárgyalást kíván folytatni a magyarság érdekében.

A felmérések, amelyek 5,3 százalékra mérték a pártot, az elmúlt egy év munkásságának eredményességéről tanúskodnak. Vannak hiteles, kipróbált, erős politikusaink, akiknek a tapasztalataira építeni lehet, s a felvidéki magyarság érdekében új embereket szintén be kell vonni a munkába.

Ha a nemzet nem nemzetben gondolkodna, akkor több nagyon fontos szervezetünk lehúzhatná a rolót  – jelentette ki az MKP elnöke. Fontos egy regionális sajtó kialakítása, ezért is dolgozik az MKP, nem pártsajtót, hanem közszolgálati tájékoztatást kíván kialakítani. Mindenki a maga helyén tegye a dolgát, kérte Menyhárt József végül a jelenlévőktől.

Fontos választások várnak a magyarságra

A jövő évi Martfeszt előtt lesznek a magyarországi országgyűlési választások, s Kövér szerint jelenleg nincsen kihívója a magyar kormánynak. Ez a nézet félrevezető is lehet, de tanultak a korábbi hibákból. Nincsenek illuzióik, más országokban már lezajlottak olyan választások, amelyeket más, külső erők próbáltak befolyásolni, ezért Kövér biztos benne, hogy az úgynevezett civil szervezetek és a média forró őszről gondoskodnak Magyarországon.

Az országgyűlési képviselői helyek számának csökkentése után átalakult a választási rendszer is. Potápi Árpád János egyéni választókörzetből lett képviselő. A végeredmény után egy nap van arra, hogy a pártok magukhoz térjenek, utána folytatódik a munka. A kitűzött célokért dolgozni kell, az a kampány része, hogy dolgoznak a politikusok – véli Potápi. Minden egyes választásra úgy kell készülni, hogy az ellenfél nagyon erős. Fontos, hogy a határon túli magyar állampolgárok is szavazzanak, amihez regisztrálniuk kell – mondta Potápi.

2017 a megyei választás éve – mondta Menyhárt József –, s a mandátum ezúttal öt évre szól. Öt év múlva a megyei választásokon az önkormányzati választásokkal egy időben lesznek a megyei választások. Az eddigi alkalmakkor a megyei választáson alacsony volt a részvételi arány, de az MKP jól mozgósított, ennek köszönhetően öt megyéből háromban alelnöki posztot szerzett. A 2017-es választásra már adottak a párt jelöltjei. A kampányfőnök Őry Péter lesz, Nagyszombat megyében Berényi József, Nyitra megyében Farkas Iván indul az elnöki posztért. A kisebbségi nyelvekért indított aláírásgyűjtés a kampány része lesz. A 2017-es választás során a legfontosabb döntés a felvidéki magyarság szempontjából az lesz, hogy elmegy-e szavazni a magyarság? Ha elszalasztjuk a lehetőséget, öt év múlva már nem lesz ilyen kegyelmi állapot – véli Menyhárt. A megyei választásoknak komoly tétje van, fontos, hogy kik fogják képviselni a magyarságot – mondta a párt elnöke.

Potápi szerint fontos lenne, hogy a magyarság a részarányához viszonyított támogatást kapjon a szlovák államtól. Erről tárgyalt Rigó Konrád szlovák kulturális államtitkárral is.

Kövér kijelentette: a Most–Híd a szlovák állampolgárok által megválasztott párt, amely tagja a kormánynak, s ha a magyar kormány tárgyal a tisztségviselőkkel és a kormánnyal, akkor előfordulhat, hogy a Most–Híd tagjaival tárgyal. Azonban a magyar kormány stratégiai partnere a házelnök szerint is az MKP.

Menyhárt József elmondta, van egy önrendelkezési koncepciója az MKP-nak, amely autonómia koncepciónak is nevezhető. Ugyanakkor a kulturális alapról szóló törvény nem nevezhető önigazgatásnak, hiszen csak támogatásokat osztanak, de még messze vagyunk az önrendelkezéstől – mondta Menyhárt József. Jövőre is lesz házelnöki fórum – ígérte a beszélgetés végén az MKP elnöke.

Forrás: felvidek.ma

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és összeomlott katolikus templomát

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.