2018 október 23., kedd
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az Emmi jövőre is megrendezi a szigetvári Zrínyi-napokat

Share

A kormány 2018-ban csaknem 69 millió forintot biztosít a Zrínyi-hagyomány és a magyar történelmi hősök emlékének és nemzeti örökségének megőrzésére – közölte szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A közlemény a döntést úgy indokolta: a Zrínyiek hősies helytállására és önfeláldozására napjainkban is fontos felhívni a figyelmet. A kormány ezért a jövő évi szigetvári Zrínyi-napok rendezvényeit, a magyar–horvát kutatási programot és az ezzel kapcsolatos kiadványokat 65,9 millió forinttal támogatja.

A 2016-ban, a jubileumi Zrínyi-emlékév idején megtartott Zrínyi-napok programjaira csaknem egy hét alatt mintegy ötvenezer résztvevő érkezett a baranyai városba. Az idei négynapos eseményen Hóvári János, a Zrínyi Miklós-emlékév Emlékbizottság elnökének korábbi becslése szerint húsz-harmincezren vettek részt.

A minisztérium kiemelte azt is, hogy a hősök emlékét hivatott szolgálni a Szigetváron létrehozandó Magyar Hősiesség Emlékmúzeuma is, amelynek előkészítésére a kormány 2018-ban 150 millió forintot biztosít.

Erről Hóvári János az MTI-nek kifejtette: a magyar kormány álláspontja szerint Szigetvárnak a magyar emlékezetkultúrában a magyar hősiesség városaként kell szerepelnie, és 21. századi nemzeti emlékezeti központnak kell létesülnie. Ezért a kormányhatározat úgy rendelkezett: történészek, muzeológusok és építészek készítsenek tervet arról, hogy a Szigetváron felállítandó Magyar Hősiesség Emlékmúzeumának milyen tartalmakat kell felölelnie. Továbbá arról is, hogy azt miként lehet a 21. századi muzeológia világában megjeleníteni – fűzte hozzá.

A kialakítandó új múzeum a 907. évi pozsonyi csatától 1956-ig mutatja majd be a magyar hősiességet, amelyben Szigetvárnak 1566-ban kiemelt szerepe volt – jegyezte meg. „A tervezésnél arra fogunk törekedni, hogy minél modernebb múzeumot hozzunk létre, s ezáltal Szigetvár és környékének kulturális vonzereje megsokszorozódjon” – fogalmazott Hóvári János.

Az Emmi közleménye beszámolt arról is, hogy a kormány a szigetvári Páduai Szent Antal ferences szerzetes tiszteletére felszentelt barokk templom felújításához 192 millió forint támogatást nyújt. A templom az 1730-as években épült egy török dzsámi helyén.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

180 éve hunyt el a Himnusz költője

Költő, politikus, nyelvújító, a nemzeti himnusz költője. „Az egyik legnagyobb hazafi volt” – fogalmazott Margócsy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.