2018 január 20., szombat
Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának ülésén Strasbourgban 2014. július 15-én (MTI Fotó: Beliczay László)

Az EP elnöke védelmébe veszi az európai kisebbségi nyelvhasználatot

Share

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP strasbourgi plenáris ülésén arról biztosította az uniós parlament képviselőit, hogy levelet ír Petro Porosenko ukrán elnöknek, és védelmébe veszi az európai kisebbségi nyelvhasználatot – közölte Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kárpátaljai magyar képviselő napirend előtti felszólalásában arra kérte az Európai Parlament elnökét, foglaljon állást az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban, mivel a nyelvi sokszínűség megőrzése az EU alapértéke, az anyanyelvhez való jog pedig az alapvető jogok részét képezi.

Bocskor Andrea elmondta, hogy napirend előtti felszólalásában – Cristian Dan Preda román néppárti képviselőhöz hasonlóan – aggodalmának adott hangot az új ukrán oktatási törvény felett, és felhívta a parlament figyelmét a jogszűkítő törvényre és annak az ukrajnai nemzeti kisebbségekre gyakorolt negatív hatására. Tajani az európai parlamenti képviselők által kifejezett aggodalmakra adott válaszában kijelentette, hogy mihamarabbi találkozót kezdeményez az ukrán államfővel.

“Ukrajna, mint az EU társult tagja nem léptethet életbe egy ilyen kisebbségvédelem szempontjából visszalépést jelentő törvényt, nem veheti el több tízezer magyar, román, lengyel gyerektől a szabad tannyelv választásának jogát. Ezért fontos, hogy az EP is a legfelsőbb szinten foglalkozzon az üggyel” – hangsúlyozta Bocskor Andrea.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A magyarországi németek példát mutattak

A magyarországi németek példát mutattak: felálltak, újra munkába kezdtek és megmutatták erejüket – hangoztatta az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.