2019 május 25., szombat
Tóth Bertalan - MTI fotó

Az MSZP kijelentette, pénzért nem hajlandó engedményeket tenni a Liberálisoknak

Share

Az MSZP nem zsarolható, pénzért nem hajlandó engedményeket tenni – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten annak kapcsán, hogy Bősz Anett liberális politikus kilépett a Párbeszéd frakciójából.

Elismerte, létezik írásos megállapodás a Liberálisok elnöke és a MSZP elnöke között az együttműködésről. Előzőleg Bősz Anett azzal indokolta döntését, hogy az elmúlt hetekben azt tapasztalták, partnereik nem teljesítik az együttműködésre vonatkozó, szóban, illetve írásban vállalt kötelezettségeiket.

Tóth Bertalan közölte, pár héttel ezelőtt Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke jelezte a dokumentum meglétét, azonban az az MSZP irattárában nem lelhető fel. A zoom.hu írt arról pénteken, hogy Molnár Gyula, az MSZP volt elnöke különalkut kötött Fodor Gáborral a választás előtt, egyebek mellett arról: a szocialisták évente 60 millió forinttal támogatják „nem hivatalos” szövetségesüket.

Az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott: „a megállapodást (Fodor Gábor) kedden adta át, amely valóban pénzügyi kötelezettséget ró vagy rótt volna a szocialista pártra.” Hozzátette azonban, sem az MSZP elnöksége, sem a választmány nem hozott előzetesen döntést a dokumentumban foglaltakról, tehát ilyen megállapodás megkötésére nem volt felhatalmazva az MSZP elnöke.

Tóth Bertalan elmondta, a megállapodást jogi szakvéleménnyel együtt a párt központi pénzügyi ellenőrző bizottsága elé viszi, hogy megvizsgálják a lehetséges következményeket. Ezenkívül összehívta a párt gazdálkodásával foglalkozó párttanácsot is. Arra a kérdésre, hogy a megállapodással kapcsolatban felmerülhet-e az MSZP elnökének egyéni felelőssége, azt válaszolta, a megfelelő párttestület fog állást foglalni a kérdésben, nem szeretne ítélkezni.

Az MSZP frakcióvezetője úgy vélte, Bősz Anettől elvárható, hogy mandátumát visszaadja. Megjegyezte, politikai nézeteltérés nem volt közöttünk.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a kilépéssel kapcsolatban úgy vélekedett: az, hogy Bősz Anett döntése után lesz-e frakció vagy sem, a NER lebontása szempontjából nem elsődleges kérdés, az MSZP-Párbeszéd szövetsége továbbra is az Orbán-rendszer leváltásáért küzd. Beszámolt arról, hogy az Országgyűlés Hivatalától előbb értesültek Bősz Anett kilépéséről, mint hogy megkapták volna Fodor Gábor hivatalos levelét.

Bősz Anett nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint nem teljesültek a politikai és technikai feltételek, azt mondta, „a politikai feltételek adottak voltak”, a megállapodásuknak megfelelően Bősz Anett képviselhette a liberális értékeket a frakciókban, az anyagi feltételeket szintén teljesítették. „Úgy látszik, ez Fodor Gábornak nem volt elég ” – jegyezte meg, hozzátéve: „sajnálattal veszem tudomásul, hogy Fodor Gábort nem érdekli semmi más, csak a pénz. Sajnálom, hogy Fodor Gábor számára a NER lebontása sokadlagos kérdés.”

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 29.: Üdítő pillanatok egy (majd) 400 éves korcsmában (Fenékpuszta)

Van abban valami abszurd, hogy Fenékpusztán egy lepusztult kastély és egy római romváros mellett a …

Egy hozzászólás van

  1. ” a dokumentum meglétét, azonban az az MSZP irattárában nem lelhető fel.”
    AZ IRATTÁROS A FELELŐS a maszop buktáért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.