2019 október 16., szerda
Földi László és Szentesi Zöldi László a Polgárok Házában. / Fotó: Somogyi György

Azonosulj, és ha eljön az idő, hódítsd meg! – Földi László a hírszerzésről és a migrációról

Share

Földi Lászlóval találkozott Zöldi László – aki nem mellesleg Szentesi –, az általa vezetett Egy-Más-Közt című beszélgetős esten, amely során a biztonságpolitikai szakértő beavatta a közönséget a hírszerzés néhány kulisszatitkába, valamint a migráció hátterében összefonódó szálakat is igyekezett megvilágítani. 

Földi László és Szentesi Zöldi László a Polgárok Házában. / Fotó: Somogyi György
Földi László és Szentesi Zöldi László a Polgárok Házában. / Fotó: Somogyi György

Földi László ezredes, a Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségének hírszerző tisztje, majd az Információs Hivatal műveleti igazgatója munkájáról kijelentette, hogy minden titokzatosság ellenére „nem egy James Bond.” Elmondása szerint a beszervezői tevékenység a bizalom bizalmatlanságán alapszik, a beszervezettek pedig folyamatosan egyfajta erkölcsi dilemmának vannak kitéve. Ez a tevékenység az érdekviszonyokon alapszik, ahol nincs lehetőség mérlegelésre: „vagy csinálom, vagy felállok”. A titkosszolgálat eszköz a mindenkori kormány kezében, és nem azzal foglalkozik, hogy mi történik, hanem azzal, hogy mi történhet.  

A migrációs kérdést hosszasan boncolgatta a szakértő, aki szerint a terrorizmus az iszlám által vált nemzetközivé, a legveszélyesebbé pedig az teszi a szervezetet, hogy az összes operatív rendszert és szabályt ismerik, hiszen olyan felkészült elhárítók, katonák érkeznek Európába a menekülthullámmal, akiket Irakban a NATO ellehetetlenített. A szakmai tudásuk megvan, profik – hívta fel a figyelmet Földi, aki szakértőként átlátja az eseményeket, és elmondása szerint nem migráció folyik, hanem egy profi módon szervezett inváziónak vagyunk az elszenvedői. A terroristák könnyen beépülnek Európa szerte és struktúrákat, hálózatokat hoznak létre.

Sokan voltak kíváncsiak a biztonságpolitikai szakértő véleményére. / Fotó: Somogyi György
Sokan voltak kíváncsiak a biztonságpolitikai szakértő véleményére. / Fotó: Somogyi György

Földi László hibának minősíti a rendszerben a Párizsban és Brüsszelben elkövetett robbantás-sorozatot, hiszen – mint szakértő, úgy látja – most a csendes beépülés időszakának kell folynia. Azonban van erre is magyarázat, mégpedig, hogy a merényletek csupán önálló partizánakciók eredményei.

Ahhoz, hogy mindezt megértsük, Földi a ’60-as, ’70-es években bevándorolt arabokat és törököket hozta fel példának. Hiszen amikor ők Európába jöttek még a kereslet és a kínálat találkozott egymással. A Keletről érkező kereskedők be tudtak illeszkedni, hiszen nem százezresével jöttek, és szükség volt a munkájukra. A multik térhódítása azonban kiszorította a kis- és középvállalkozókat, és ezeknek az embereknek a gyerekei, unokái munka nélkül maradtak, így a másod-, harmadgenerációs muszlim betelepedettek frusztrálttá váltak.  És ekkor jött az Iszlám Állam, mintegy lehetőséget, kiutat kínálva: „vedd át az ideológiánkat, legyél a közösség része.” Ezek a fiatalok kezdtek az IÁ nevében robbantgatni – mondja Földi. Tehát a párizsi és brüsszeli akciók nem a megtervezett szisztéma részét képezték, hanem önálló akciók eredményei voltak.

A kérdésre, hogy az európaiaknak az iszlámmal van-e bajuk, annak radikális formájával, vagy az európai liberalizmussal, ami beengedi azt, a szakértő egyértelmű választ adott, miszerint nincs mérsékelt és radikális iszlám. Csak egy iszlám létezik, amelynek lényege, hogy a vallás politikai színezetet kap. A Mekkából Medinába érkező Mohamed üzenete: Azonosulj – vagyis épülj be – és ha eljön az idő, hódítsd meg!

Azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy nem minden muszlim őrült dzsihadista. Az arab világban ők teljesen normális emberek, akiknek megvannak a saját szokásaik, vallásuk. A probléma akkor kezdődik, amikor kiszakadnak ebből a számukra természetes környezetből és egy olyanba kerülnek, amelyet soha nem fognak megszokni.  A közösségi összetartásuk azonban nagyon erős, és Földi szerint ez okozhatja majd Európa halálát.

Afelől senkinek nincs már kétsége, hogy a migrációs hullám egy irányított modern kori népvándorlás, melynek fő oka Európa túlzott mértékű megerősödése, amely az Egyesült Államok gazdasági hegemóniáját veszélyeztethette. A szakértő véleménye szerint az USA a saját érdekeinek megfelelően cselekszik, az nem csinálja jól, aki mindezt hagyja, jelenesetben az EU vezetősége.

Felmerült az okok között az is, hogy egyelőre az EU nem írta alá a szabadkereskedelmi egyezményt, ezért Amerika próbál nyomást gyakorolni. Ne felejtsük el, hogy Európát a NATO védi, amely 90%-ban Amerika és Törökország, azaz ma a NATO-t Washington és Ankara irányítja. Nem nehéz kitalálni, miért is kap Törökország ennyi engedményt az EU-tól.

Azonban tudnunk kell azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államokat is egy bizonyos globális érdekcsoport irányítja, amelynek játszóterén a politikusok is csak bábfigurák – jelentette ki Földi, aki egy érdekes felvetéssel zárta a migráns-kérdésről szóló beszélgetést. Javaslata szerint létre kellene hozni, az ún. menekültbiztonsági protokollt, melynek lényege az lenne, hogy minden Európa területére érkező menedékkérőnek mindenekelőtt saját magának kellene bizonyítani, hogy nem veszélyes. Hiszen most ellenőrizetlenül özönlenek. Minden támadás, terrorakció azért történhet meg, mert hagyjuk.

 

Zana Diána – PolgárPortál

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

Callidus: Enyves kéz, visszanyaló fagyi

A múlt heti DK-s tüntetés egyik látványossága a műanyaghordóra kasírozott miniszterelnöki képmás látványos püfölésének lehetősége …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.