2018 július 21., szombat
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (MTI Fotó: Emmi/Bartos Gyula)

Balog Zoltán: Ezek a gyerekek jelentik a magyar jövőt Kanadában

Share

Az Európán kívüli legnagyobb magyar iskola, a torontói Szent Erzsébet Magyar Iskola évzáró ünnepségén vett részt és mondott beszédet szombaton Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetője, aki ötnapos kanadai látogatáson tartózkodik.

A 200 tanulót oktató Szent Erzsébet iskola diákjai Arany János műveiből összeállított műsorral fogadták a minisztert és kísérőit. Beszédében Balog Zoltán szólt arról a megkapó és felemelő érzésről, amely az óhazától nyolcezer kilométerre fogta el meghallván a magyar beszédet, s megtudván, milyen féltve óvják és őrzik a nemzeti kultúrát a távolban a másod- és a harmadgenerációs magyarok is. “Jó érzés nekünk, hogy magyar szót hallunk, távol az óhazától, és jó érzés nekik is, hogy az anyaország szeretettel öleli magához őket” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: ezek a gyerekek jelentik a magyar jövőt Kanadában.

A tárcavezető – Áder János köztársasági elnök megbízásából – Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntette ki Perényi Csillát, az iskola igazgatónőjét, a kanadai magyarság kiemelkedő személyiségét. Szombaton délután a miniszter a torontói új Magyar Házba látogatott, amelyet a helybéli magyarság – nagy összefogással – egy régi raktárházból épített újjá. Itt is verses műsorral fogadták a gyerekek az óhazából érkezett vendéget.

A miniszter egy neki kedves találkozást is felelevenített. Torontó főterén sétálva összefutott a kanadai külügyminiszterrel, Chrystia Freelanddel, aki éppen beszédet mondani készült egy rendezvényen, s beszédébe mindjárt beleszőtte a véletlen szülte találkozást és azt, hogy a magyarok a kanadai nemzeti örökséghez tartoznak. Az 56-os magyarok kanadai tevékenységét 2010-ben törvénnyel nyilvánították a nemzeti örökség részévé.

Szombaton Balog Zoltán hivatalos programja lezárult, de vasárnap még Torontóban tartózkodik, és az Első Magyar Református Egyház gyülekezetében prédikál. Szombaton lezárult a reformáció ötszázadik évfordulójának ünneplése is az összegyűlt kanadai magyarok körében. A háromnapos ünnepségsorozat pénteki eseményein Niagara Fallsban részt vett Balog Zoltán, és kíséretében Szabó István dunamelléki püspök, Kató Béla erdélyi püspök, valamint evangélikus és baptista meghívottak egész sora.

A résztvevők szombaton zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyben egyebek között hitet tesznek amellett, hogy “a szétszakadozottság ellenére egyek”, és hangsúlyozzák, hogy “hitünkben és magyarságtudatunkban az egység munkálásának gyümölcseit tapasztalják”. A közlemény leszögezi: “jóleső érzéssel tekintünk a magyar kormány nemzetpolitikájára, ezen belül a diaszpórában élő magyar közösségekkel való törődésre, és azon törekvésekre, amelyek hosszú távon biztosítani kívánják a világ magyarságának fennmaradását és gyarapodását”.

(mti)

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Tunézia után Líbia sem kér a gyűjtőtáborokból

“Nálunk ilyen nem lesz. Abszolúte ellenezzük, hogy Európa teljesen hivatalosan nálunk akarja elszállásolni azokat az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.