2020 október 26., hétfő
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere - MTI Fotó: Balázs Attila

Balog Zoltán: minden napra akad egy-egy biztató eredmény

Share

Minden napra akadna egy-egy jó hír, egy-egy biztató eredmény, egy új fejlesztés, egy megnyíló lehetőség. A mögöttünk lévő közel nyolc év “eredményei kezdenek beérni” – mondta az emberi erőforrások minisztere a szombaton több megyei napilapban megjelent interjújában.

A nyugdíjak vásárlóereje az elmúlt években csaknem 10 százalékkal nőtt. Jövőre 3 százalék a tervezett infláció, így a nyugdíjemelés is 3 százalék lesz. Az emelt összegű nyugdíjat már januárban megkapják a nyugdíjasok. Sőt, akik 2017 előtt mentek nyugdíjba, azoknál 3,8 százalékos az emelés – közölte Balog Zoltán.

Az idősek megbecsülése is a mindennapok része. Ezért kapnak nyugdíjkiegészítést, Magyarország történetében először nyugdíjprémiumot és Erzsébet-utalványt – tette hozzá.

Elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumához jellemzően olyan területek tartoznak, amelyeken nehéz gyors sikereket elérni, a legtöbb területen mégis sikerült. Az egészségügyi és szociális szférában dolgozó 190 ezer ember felháborítóan keveset keresett, miközben elvárták tőlük az áldozatos, kemény munkát. Ezt a rossz gyakorlatot váltotta fel béremelések sora.

“Az egészségüggyel kapcsolatos álhírgyártás a virágkorát éli.” Ezzel szemben a rendszerváltás óta nem volt ilyen széles körű és nagymértékű béremelés az egészségügyben: 2013-2017 között a nemzetgazdaság egészében az orvosoknál és az egészségügyi szakdolgozóknál volt a legnagyobb a fizetésemelés – mutatott rá a miniszter.

A tanárhiánnyal kapcsolatos “lejárató szándékú hírgyártás” kapcsán a miniszter arra mutatott rá: ma mintegy kétezerrel több tanár dolgozik a pályán, mint 2010 előtt.

“A politikai bírálatokat ebben az ügyben éppen azért tartom abszurdnak, mert a most huhogók felelősek azokért a rossz adottságokért, amelyeket nagyon nehéz és időigényes megváltoztatni” – tette hozzá.

A tanárképzésben már látszanak az eredmények: az elmúlt évhez képest idén 30 százalékkal többen jelentkeztek tanárnak. Míg a baloldal iskolákat zárt be, “mi építünk és bővítünk” – mondta az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán emlékeztetett arra is, hogy kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kapja a tankönyvet. Az óvodáskorú gyerekek 85 százaléka napi háromszor kap ingyen enni, az általános iskolákban minden második gyermek ingyen eszik.

Magyarország jövője azon múlik, hogy csak nagyvárosi létben fogunk gondolkodni, vagy pedig a helyi közösségek, a vidéki életforma megkapja az esélyt, hogy ne csak fennmaradjon, hanem vonzó is legyen. A csok már most is javítja a vidék megtartóerejét, de még jobban kellene megoldást kínálnia – mondta Balog Zoltán.

Arra a kérdésre, hogy gyakorolja-e még eredeti hivatását, a református lelkészi szolgálatot, Balog Zoltán elmondta: az egyház belső rendje szerint szüneteltetnie kell lelkészi szolgálatát annak, aki országgyűlési képviselő. Viszont fenntarthatom a “lelkészi jellegemet”.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Mindenben osztom a véleményemet a miniszter úrral . Külön örülök annak , hogy a CSOK–al kapcsolatban —ha jól sejtem — módosítás fog történni . Reménykedem , hogy annak a 15 gyermekes családnak , akikről több ízben írtam , átvállalják a 20 000 000 forintos hitelét . Eltörlik azt a kitételt a törvényből , hogy lakóház bővítésre nem jár a kedvezmény . A törvény kijátszása most is előfordulhat , ugyanis alig hihető , hogy ilyen rengeteg család rendelkezett telekkel , vagy sokmillióval az induláskor . Viszont az IGAZI nagycsaládoknak nincs tartalékuk , de nőnek a gyerekeik , és szükségük van házuk bővítésére . Az általam ” pátyolgatott ” családot nem hagyhatja magára az állam !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.