2018 december 14., péntek
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Balog Zoltán: a szociális gondozás nem zsákutca

Share

A szociális gondozást, ellátást nem lehet sem zsákutcának, sem pedig egyirányú utcának tekinteni, mert a szakmában dolgozók még a legelesettebbeknek is meg tudják mutatni, hogy mindig van lehetőség egy jobb, értelmesebb életre – mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.

Balog Zoltán a szociális munka napja alkalmából az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott rendezvényen a szociálpolitika legfontosabb eredményének a szemléletváltozást nevezte és azt, hogy már nem a kilátástalanság, a perspektívanélküliség jellemzi a szociális munkát, mint korábban. A miniszter az ünnepségen, amelyen a gyermekvédelmi törvény elfogadásáról is megemlékeztek annak 20. évfordulója alkalmából, szakmai díjakat adott át. A kormány nevében megköszönte a szociális szakmában dolgozó “emberséges emberek” munkáját, akik mindenkinek, köztük a legelesettebbeknek is esélyt és lehetőséget akarnak adni arra, hogy minél teljesebb értékű életük legyen.

Balog Zoltán a szociális és gyermekvédelmi területet érintő kormányzati intézkedések közül az ingyenes közétkeztetés kiterjesztését, valamint az úgynevezett kitagolási programot emelte ki, utóbbi lényege, hogy a nagy létszámú intézményekből családiasabb közösségekbe költöztetik a gondozottakat. Azt mondta: 2019-re fejezik be a gyermekotthonok megújítását, illetve a kiváltási programot. Erre 2014 és 2020 között a kormány 5,85 milliárd forintot fordít. A miniszter kitért a szociális szakmát érintő bérfejlesztésre is, jelezve ugyanakkor: tudják, hogy “ez még mindig kevés”, és hogy “továbblépésre van szükség”. Emlékeztetett arra, hogy 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal emelkednek a bérek a szociális ágazatban. Az itt dolgozók átlag bruttó bére 2017-re 212 ezer forintra emelkedett, jövőre pedig 233 ezer forintra nő – mondta.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt: a társadalomnak nincs nélkülözhető tagja, ezért van szükség szolidaritásra, közösségvállalásra, a rászorulókért végzett szociális munkára. Azt mondta, a szociális munka napján azokat ünneplik, akik felerősítik a rászorulók hangját, akik láthatóvá, tapinthatóvá teszik a sorsukat. Szerinte ez a munka hozzájárul egy összetartó, befogadó társadalom megerősítéséhez. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a következő három-négy évben 400 milliárd fordítható a szociális és gyermekvédelmi szakmában fejlesztésekre.

A miniszter és az államtitkár Szociális munkáért díjat adott át mások mellett Balogh Józsefnek, a Nógrád megyei gyermekotthon gyógypedagógiai tanárának, Kacsányiné Varga Gabriellának, a Tolna megyei fogyatékos-otthon vezető ápolójának. Pro Caritate díjat vehetett át mások mellett Svébisné Juhász Márta, a Kecskeméti Református Egyházközség Sion Nyugdíjasháza és Gondozási Központja igazgatója, Gulyásné Kovács Erzsébet, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője, Kovács Erika, a főigazgatóság szakmai vezetője.

Szent Kristóf a gyermekekért díjat kapott mások mellett két nevelőszülő: Békés megyéből Nagy Ida és Nógrád megyéből Nerpel Árpádné. Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy november 12-ét a szociális munka napjává nyilvánítja, és ez a nap munkaszüneti lesz az ágazatban dolgozóknak. Idén a szociális munka napja vasárnapra esik. A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén jelenleg mintegy 93 ezren dolgoznak.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A munkaerőpiacra is bevezetné a migránskvótákat a LIBE

Brüsszelben is lassan véget ér a nyári szünet. A Magyarországot is többször bíráló LIBE szakbizottság …

Egy hozzászólás van

  1. Gábor Erzsébet

    Különösen most a választás előtti kampányban minden ellenzéki párt, ez elmúlt 27- 77 év bűneiért a 8. éve kormányzó Fideszt hibáztatja. Hatalmas eredmények születtek, de a több évtizedes hiányosság helyrehozásához, illetve megszüntetéséhez legalább ugyanannyi évre van szükség. Az emberek gondolkodásának átalakítására van szükség, ami a legnehezebb. Anélkül, hogy személyeskednék, egyre több nyugdíjba menő sztár panaszkodik a 46 ezer Ft-os nyugdíjára. Bolondnak nézik az egyszerű embereket. Ennyi nyugdíja csak akkor lehet, ha nem fizetett járulékot, azaz lopott. Kemény szavak, igen, de ne ettől a kormánytól várják a segítséget. Különösen nem, mert annak idején nagy lábon éltek. Hova lett a megkeresett pénz, a sok kitüntetéssel járó jutalom pénz?
    Miért nem gondoltak öregkorukra? Most meg nyüszítenek. Szégyelljék magukat ahelyett. hogy a jelenlegi kormányon kérik számon felelőtlenségüket. Jelzem nem vagyok Fidesz-tag,, sem kádár-párt kegyeltje, csak normálisan gondolkodó munkából és annak gyümölcséből élő nyugdíjas.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.