2019 szeptember 18., szerda
Fotó: reflektor.blog.hu

Bár a balodal ellenzi, polgármesterei mégis támogatják a budapesti olimpiát

Share

A Fidesz MSZP-s, DK-s, jobbikos szavazatokkal söpörte le az asztalról a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról szóló javaslatot. Hiába támogatja a NOlimpia aláírásgyűjtését a pártjuk, a baloldali kerületi polgármesterek nem mentek szembe az olimpiai pályázattal, Karácsony Gergely is tartózkodott – írja az Index.hu.

Elfogadta a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslat végleges változatát a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A testület 21 igen, 4 nem szavazat ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadta el a Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést, amellyel az aktualizált helyszínkiválasztási javaslat mellett a Fővárosi Közgyűlés a pályázat harmadik szakaszában benyújtandó dokumentumokról, valamint a Smart Budapest – Budapest okosváros jövőképe című dokumentum elfogadásáról is döntött.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselőjének azon módosító javaslatát, hogy az olimpiai pályázatot vonják vissza, a testület – 5 igen és 22 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett – elutasította.

A szavazásnál  látszott, hogy nemcsak a fideszesek utasítják el az olimpia visszavonását, akadt még pár nem a baloldalról is. A Reflektor blog ismertette részletesen, hogy a Fidesz mellett még ki szavazott nemmel a visszavonásra, ki tartózkodott és ki nem nyomott gombot:

 • Gajda Péter (MSZP, XIX. kerületi polgármester): nem
 • Szabados Ákos (MSZP által támogatott, XX. kerületi polgármester): nem
 • Tóth József (MSZP, XIII. kerületi polgármester): nem nyomott gombot
 • Hajdu László (DK, XV. kerületi polgármester): nem
 • Geiger Ferenc (Civil szervezetek, XXIII. kerületi polgármester): nem
 • Karácsony Gergely (Párbeszéd, XIV. kerületi polgármester): tartózkodott
 • Horváth Csaba (MSZP): tartózkodott
 • Tokody Marcell (Jobbik): nem

Vagyis ők nem támogatták az olimpiai pályázat visszavonását, ami azért érdekes, mert a pártjaik kiálltak a NOlimpiás aláírásgyűjtés mellett, amely éppen a pályázat visszavonásáért folyik.

MSZP-s körökből úgy tudjuk, hogy a szocialista városvezetők azért szavaztak így, mert nem akartak szembemenni a korábbi álláspontjukkal. Hisz 2015-ben az olimpia ellen szavaztak. ellentmondás pedig nincs, népszavazást ők is szeretnének, hisz fontos megismerni az emberek véleményét.

A szavazáson LMP-s Csárdi Antal mellett csak négyen nyomtak igent, ők tehát a visszavonás pártján voltak:

 • Csárdi Antal (LMP): igen
 • Szaniszló Sándor (MSZP): igen
 • Trippon Norbert (MSZP): igen
 • Gy. Németh Erzsébet (DK): igen
 • Székely Sándor (Együtt-PM): igen

Az Együtt már el is ítélte a többi baloldali párt hozzáállását. Pataki Márton, a párt budapesti elnöke “felháborítónak és elfogadhatatlannak” tartja a kettős beszédet, jelezte közleményében.

Forrás: Index / MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Egy hozzászólás van

 1. Dávid Szaniszla

  Úgy látszik ott is vannak karakán emberek, akik nem csinálnak …… a szájukból! Ezeket az embereket elismerés illeti! Köszönet érte!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.