2017 szeptember 20., szerda
Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

Bartók Béla örökségét idéző világverseny és fesztivál nyílik

Share

Szeptember 9-én indul a Bartók Béla szellemét, örökségét idéző, egyedülálló Világverseny és Fesztivál a Zeneakadémián.

A Zeneakadémia küldetése, hogy Bartók Béla alma matereként gondozza a zeneszerző nemzetközi jelentőségű életművét. Zenei nagyhatalomként Magyarországnak kötelessége is élni e lehetőséggel, hiszen Bartók szívében és lelkében mindig is magyar volt, műveivel hidakat képez nemzetek és kultúrák között.

A Verseny fővédnökségét Áder János, köztársasági elnök és Lady Valerie Solti vállalta.

Szándékunk, hogy Bartókot, mint embert is megismertessük, betekintést engedve a zenéhez fűződő viszonyának rejtelmeibe, így művei érthetőbbé, befogadhatóbbá válnak az érdeklődők számára” – hangsúlyozta Vigh Andrea, a Verseny alapítója és ötletgazdája, az egyetem rektora.

A program rendkívüli nemzetközi népszerűségnek örvend, és a hazai közönség is érdeklődéssel fogadta. Kiemelendő a verseny fesztivál jellege, amelyet a nyitónapon két alkalommal induló „Bartók Budapestje” túrák és a gyermekek számára szervezett rendhagyó Liszt-kukacok Akadémiája foglalkozások színesítenek.

A megmérettetés igazi művészeti csemege, hiszen meghirdetését nem egyetlen hangszerre, hanem több kategóriában is tervezi a Zeneakadémia. Figyelemmel a világversenyek sorára is, idén a hegedűsöké a főszerep, két év múlva a zongoraművészeket, majd a kamarazenét és a vonósnégyeseket állítjuk középpontba. A zeneszerzőversenyt pedig a tervek szerint először 2018-ra hirdetjük meg: olyan zongoradarabokat várunk a jelentkezőktől, amelyek 2019-ben hangozhatnak fel.

Szeptember 14-én kezdődik a Verseny tudományos kísérőprogramja az MTA BTK Zenetudományi Intézet szervezésében, Bartók és a hegedű címmel.

A verseny további részletei a http://bartokworldcompetition.hu/kezdolap oldalon olvashatók.

hirado.hu

The post Bartók Béla örökségét idéző világverseny és fesztivál nyílik appeared first on Fesztikörkép.

Source: Fesztikörkép

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Könyvbemutatók, zenés programok és interaktív produkciók az Olvasás éjszakáján

Fővárosi és vidéki helyszíneken egyaránt könyvbemutatók, zenés programok és interaktív produkciók várják a közönséget szeptember …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.