2019 január 21., hétfő
Illusztráció Fotó: hataratkelo.blog.hu

Bécs döntött: a külföldi dolgozók gyerekeinek lakhelyéhez igazítja a családi pótlékot

Share

Az osztrák koalíciós kormány szerdán döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről. Az új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe, és évente mintegy 100 millió eurót (több mint 31,3 milliárd forintot) takaríthat meg vele a bécsi kormány.

Az Európai Unió tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él.

Ausztria jelenleg körülbelül 132 ezer külföldön élő gyerek után 273 millió eurót (csaknem 85,5 milliárd forintot) fizet évente. A döntés hivatalos adatok szerint mintegy 39 ezer magyar gyereket érint.

Szijjártó: az osztrák kormány döntése tisztességtelen a magyarokkal szemben

A külügyminiszter kijelentette, Magyarország kormánya minden esetben fellép az ellen, ha a magyar emberekkel szemben bárki méltánytalan és tisztességtelen módon jár el. “Márpedig az osztrák kormány legutóbbi döntése méltánytalan és tisztességtelen a magyar emberekkel szemben”- fogalmazott.

Hangsúlyozta: “Ausztria fontos partnerünk. Számos kérdésben fontos szövetségesünk, de ebben az ügyben súlyos vitánk van”. Nem fogadjuk el ugyanis, hogy azok után, hogy a magyar emberek valamennyi adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek megfelelnek Ausztriában, kevesebb családtámogatást kapjanak, mint az azonos járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tevő osztrák állampolgárok – mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte: ez ugyanakkor európai kérdés is. Magyarország elvárja az európai intézményektől, hogy szerezzenek érvényt az európai szabályoknak és szerződéseknek. Ha az Európai Bizottság egyenlő mércével mér, fel kell lépnie ezen európai jogsértésekkel szemben – jelentette ki a tárcavezető.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A puszták éneke – Vízkereszt

Gyermekként még azt gondoltam, hogy e a napon egymást keresztezi két vízsugár: nem fogta fel …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.