2019 március 25., hétfő
Rendőrök egy bécsi japán étterem előtt, miután egy késes támadó több embert megsebesített az osztrák fővárosban / Forrás: MTI/AP//Ronald Zak

A Bécsben késelő afgánt a magyar határ osztrák oldalán regisztrálták három éve

Share

Az osztrák-magyar határ osztrák oldalán, Miklóshalmán regisztrálták a bécsi késelőt 2015 októberében. Az afgán férfi a balkáni útvonalon érkezett Ausztriába, valószínűleg Magyarországon is átutazott. Az is kiderült, hogy a késelő tavaly kábítószer-kereskedelem miatt három hónapig börtönben volt Klagenfurtban, de decemberben kiengedték.

A Nestroyplatz metrómegálló közelében, egy étterem előtt késelte meg az afgán bevándorló az osztrák házaspárt és 17 éves lányukat. Később pedig nem messze egy másik afgán férfit is megszúrt. Sajtóbeszámolók szerint az osztrákokat megdöbbentette, hogy a támadás Bécs belvárosában, abban a kerületben történt, amely eddig jó közbiztonságú környéknek számított.

A nyomozás eddigi adatai szerint Jafar S. valószínűleg Magyarországon keresztül érkezett Ausztriába még 2015-ben. Legalábbis erre utal, hogy az osztrák-magyar határ osztrák oldalán regisztrálták. Sajtóhírek szerint a 23 éves férfinek azóta sem zárult le a menedékkérelmi eljárása. A rendőrségnek a támadás indítékaként annyit mondott, hogy elégedetlen a helyzetével.

Közben több politikus is megszólalt az ügyben. Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke internetes bejegyzésében arról írt, hogy az előző kormányt tartja felelősnek a bécsi késelésért. Azt írta: 2015 óta semmit nem tettek a menekültügyi visszaélések ellen, és a határvédelem is hiányosan működött. Jafar S. már többször összeütközésbe került a törvénnyel, és testi sértés miatt is feljelentették. A politikus felidézte azt is, hogy az afgán migránst tavaly kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt három hónapig fogva tartották Klagenfurtban, de ahelyett, hogy rögtön kiutasították volna az országból, szabadon engedték.

Most úgy tűnik, az osztrák bevándorlási hatóságok kiutasítják Ausztriából, igaz ezt már csak a börtönbüntetése vagy elmegyógyintézeti kezelése után hajthatják végre. Az osztrák kancellár azt kérte, hogy a férfi ügyében a törvények teljes szigorával járjanak el a hatóságok.

Sebastian Kurz egyébként alig egy nappal a támadás után beszélt arról, hogy Ausztria fő programja az illegális bevándorlással szembeni küzdelem, és a biztonság szavatolása lesz az unió soros elnökeként, júliustól.

Ausztria kész anyagi és emberi forrásokkal is segíteni a külső határok védelmét – fogalmazott a kancellár. Hozzátette, a védelem önmagában nem oldja meg a migráció problémáját. Nagyobb biztonságot teremt majd Európa számára, ha sikerül megállítani az illegális migrációt – szögezte le.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Még szerencse, hogy ezért nem büntetnek meg bennünket. Nincs mese, április 8-án győzni kell, de nagyon. Kérek minden jóérzésű magyart, menjen el szavazni és csak a jobboldalra szavazzon (FIDESZ, KDNP!) ennyit mindenki meg tud tenni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.