2019 szeptember 18., szerda
Pénteken a nagyszombati érsekségre érkezett a betlehemi békeláng

Bejárta Felvidéket a Békeláng

Share

Pénteken a nagyszombati érsekségre érkezett a betlehemi békelángIdén december 24-ig minden eddiginél több, majdnem száz településre jut el a Betlehemi Békeláng Felvidéken. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából immár 22. éve fogadhatják otthonaikba családjaink a béke és reménység lángját Dél-Szlovákia magyarlakta településein.

Az SZMCS küldöttsége a december 14-i bécsi lángátadó ceremónián kapta meg a lángot, és azóta felvidéki magyar cserkészek, szlovák testvéreinkhez hasonlóan, eljuttatják a békelángot mindenhova, ahol igény van rá. Dunaszerdahely, Fél, Vők, Pozsonypüspöki, Nagymegyer, Gúta, Udvard, Érsekújvár, Ipolyság és még legalább 50 kisebb-nagyobb település már mind-mind megkapta a lángot, de még így is hosszú út áll cserkészeink előtt. „Minden évben segítek a lánghordásban. Úgy érzem, ezzel tényleg valami hasznosat cselekszem“ – mondta Kantár Kristóf, az SZMCS Bécsbe érkező delegációjának tagja. A felvidéki cserkészek pénteken Orosch János nagyszombati érseknek a szlovák cserkészekkel közösen adták át a béke lángját.

December közepén Bécsből indult a betlehemi békeláng felvidéki körútjáraA békét, reményt és összetartást szimbolizáló hagyomány a XX. század második feléből ered. Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította, melynek jelképe a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta az osztrák cserkészek minden évben egy-egy különleges gyermek segítségével elhozzák a lángot Bécsbe, amely onnan a világ legkülönbözőbb pontjaira jut el. Az eleinte mindössze száz cserkészt magába foglaló békeláng-kezdeményezés mára egy világméretű esemény lett.

„Nemcsak a lángnak, hanem magának a terjesztésének is mély szimbolikája van, és megtisztelő, hogy pont mi, cserkészek lehetünk a béke és összetartás hírnökei. A fiatalokat a kölcsönös elfogadásra és egymás iránti szeretetre neveljük, a békeláng továbbadásának is ugyanez az eszméje“ – közölte Esse Bálint, az SZMCS nevelésért felelős koordinátora.

A békeláng kapocs az emberi szívek között, fénylő mécses, amely nem csak karácsonykor világít, hanem egész életünk során utat mutat. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség – Szlovákia legnagyobb magyar gyermek- és ifjúsági szervezete – így kíván mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket!

Ha Ön is teljesebbé szeretné tenni az ünnepet azáltal, hogy otthonába fogadja a Békelángot, vegye fel a kapcsolatot a helyi cserkészközöséggel, vagy látogasson el a láng honlapjára (www.lang.szmcs.sk), illetve kövesse nyomon a láng útját a Facebook közösségi portálon is (www.facebook.com/betlehemilang).

szmcs-p

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.