2019 május 25., szombat
Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a 2019-es költségvetési törvényjavaslatot Kövér László házelnöknek Fotó: MTI

Benyújtotta a kormány a biztonságos növekedés költségvetését

Share

Magyarország biztonságának megőrzését, a gazdasági növekedés fenntartását, a családok támogatását és a teljes foglalkoztatás elérését tartotta szem előtt a kormány a jövő évi költségvetés tervezésekor – jelentette ki Varga Mihály a 2019-es büdzsé benyújtásakor a parlamentben. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés középpontjában a biztonságos növekedés áll a szigorú és fegyelmezett gazdálkodás szem előtt tartásával.

Meg kell őrizni Magyarország pénzügyi és gazdasági stabilitását, emellett a magyar emberek akaratát érvényesítve garantálni kell Magyarország biztonságát, határvédelmét és az illegális migráció elleni küzdelmet – mondta Varga Mihály. A kormány 2019-ben 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal és 2,7 százalékos inflációval számol az államadósság további mérséklése mellett.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az állam működése esetében megvalósul a nullás egyenleg, csak a beruházások és fejlesztések esetén látható hiány. A magyar gazdaság kilátásai jók, a növekedés alapjai stabilak, de az eurózónában vannak válságra utaló jelek, ezért 2019-ben mind az általános tartalék, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött biztonsági tartalékelemek összege a másfélszeresére emelkedik – mutatott rá a miniszter.

Folytatódnak az adócsökkentések

Jövőre marad az Európában egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyi jövedelemadó, miközben folytatódnak az adócsökkentések – ismertette Varga Mihály. A családi adókedvezmény mértéke a kétgyermekesek esetében negyvenezer forintra nő, míg újabb két százalékponttal 19,5-ről 17,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó mértéke, ami több mint százmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

Az otthonteremtés támogatására a költségvetés az ideinél is több, összesen 242 milliárd forintot különít el. Jövőre szintén garantált a nyugdíjak értékállósága, miközben – a gazdaság teljesítményével összhangban – nyugdíjprémium is várható. Jelentős könnyítést jelent majd a nyugdíjasok foglalkoztatásában, hogy az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után nem kell szociális hozzájárulási adót és járulékokat fizetni. Folytatódnak a növekedést elősegítő beruházási programok, összességében 4000 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg jövőre.

A biztonságos növekedés költségvetése megteremti a kormánytisztviselői és köztisztviselői bérrendezés lehetőségét is, ennek módjáról és mértékéről ősszel dönt a kormány – mondta a pénzügyminiszter. A parlamenti tárgyalás menetrendjét ismertetve Kövér László házalelnök elmondta: a 2019-es költségvetés általános vitája június 27-én kezdőik, zárószavazása pedig július 20-án lesz.

forrás: Hunyor Erna Szofia / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 29.: Üdítő pillanatok egy (majd) 400 éves korcsmában (Fenékpuszta)

Van abban valami abszurd, hogy Fenékpusztán egy lepusztult kastély és egy római romváros mellett a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.