2019 január 21., hétfő
Forrás: intermatrix.hu

Beolvasztják a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet egy román intézménybe

Share

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem volt rektora úgy tudja, jövő héten egybeolvasztják az intézményt a Petru Maior Egyetemmel.

Már a jövő héten egybeolvadhat a Petru Maior Egyetemmel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE). Erről dr. Szabó Béla, a MOGYE volt rektorhelyettese nyilatkozott a Háromszék napilapnak. Úgy tudja, hogy a két felsőoktatási intézmény vezetője hónapok óta tárgyal a fúzióról, és minden elő van készítve a szerződés aláírásához.

Tájékoztatása szerint a bölcsészkarral, műszaki és jogi karral rendelkező Petru Maior Egyetem egy évvel ezelőtt tett fúziós javaslatot a MOGYÉ-nek. Ezt követően gyorsan váltották egymást az események, megalakult egy bizottság, melyben a magyar tagozatot mindössze ketten képviselhették. Április 9-én már egy készen kidolgozott technikai elemzést kapott kézhez a bizottság, még a jegyzőkönyvet is előre megírták – állítja Szabó Béla.

A magyar oktatók szerettek volna megbeszélést tartani a témáról, de a rektor elébe ment, és közvitát hirdetett. A testület utolsó ülésén már nem vettek részt a magyar bizottsági tagok. Szabó Béla szerint az orvosi után valószínűleg a színiakadémia beolvasztása következik.

„A távlati cél valószínűleg az, hogy a »multikulturális« egyetemekből legfeljebb egy maradjon az országban, amit majd mutogatni lehet”

– fogalmazott az orvos-professzor a Háromszék-nek.

foter.ro

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

SZATMÁR ÉS SZILÁGY MEGYÉBEN TURNÉZIK AZ OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY

Szeptember 16. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával tíz …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Elnézést a hasonlitásért. Románia olyan most, mint a mi ellenzékünk. Nem képes beletörődni, a jelenlegi helyzetbe. Teljes, totál megsemmisitésre törekszik. Az EU meg egyáltalán nem mfoglalkozik a kisebbségekkel. Azért is sietnek ezzel a fúzióval, hogy nehogy megtorpedózza valaki, vagy valami az egyesítést. Nagyon szomorú ez a dolog. Úgy néz ki, hogy nincs moit tenni ellene!? Tényleg nem lehet tenni semmit? Ez lehetetlen. Nem elég nekik, hogy 100 évvel ezelőtt rátették a kezüket erre a mi szép Erdélyünkre, s ezellen sem lehet tenni semmit! Akkor mit kell tenni? Bele kell nyugodni a változtathatatlanba? Nagyon nehéz döntés ez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.