2021 október 16., szombat
Guy Verhofstadt az EP liberális frakcióvezetője. MTI/EPA Fotó

Bepanaszolta LIBE-jelentést az Európai Ombudsman hivatalánál a CÖKA

Share

Panaszbeadványt nyújtott be az Európai Ombudsman hivatalához a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) az EP Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága “Magyarország helyzetéről szóló” jelentése miatt, mert mint szerkesztőségünkhöz megküldött közleményükben írják, a LIBE Bizottság eljárásában megsértette az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkét, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 11. cikkét.

“Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága a magyarországi helyzetről (az Európai Parlament 2017. május 17-i állásfoglalása alapján) készülő jelentés eljárásában megsértette az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 2. cikkét, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 11. cikkét. A Szerződések szellemiségével összeférhetetlen módon előkészített és biztosított vitában – a többi közt – sérült a demokrácia és az egyenlőség tiszteletben tartásának elve, a pluralizmus, a tolerancia és az igazságosság értékei, valamint a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadsága.

Az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 2. cikke szerint az Unió működése az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásának értékein alapul. Ilyen közös értékeink – a többi közt – a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, valamint a szolidaritás.

Az Európai Unió Alapjogi Chartájának 11. cikke szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, ebbe beleértve a véleményalkotás szabadságát, valamint az információk és eszmék megismerésének és közlésének (külső beavatkozás nélküli) szabadságát. A véleménynyilvánítás alapvető közéleti jog, mint ahogy a Charta 11. cikke szerint a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét is tiszteletben kell tartani.

Az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság az eljárás módjával megsértette a demokrácia, az egyenlőség, a pluralizmus, a tolerancia és az igazságosság követelményeit, mivel a magyarországi helyzetről (az EP 2017. május 17-i állásfoglalása alapján) készülő jelentés tervezetének összeállításához nem méltányos módon, túlnyomó többségben a magyar kormány álláspontjával szembenálló szakértőket vontak be, a témához kapcsolódó 2018. április 12-i és április 26-i bizottsági ülésen túlnyomóan a kormányt bírálók mondhattak véleményt. Ezzel sérült a véleménynyilvánítás szabadsága, amelynek egyik kirívó esete április 26-án az volt, amikor az éppen beszélő Szijjártó Péter magyar külügyminisztertől – indokolatlan módon – egy időre megvonták a szólás jogát. Sérült a tömegtájékoztatás szabadsága és sokszínűsége is: az egyenlő feltételek biztosítása nélküli, manipulált vita alkalmas lehetett a magyar és európai közvélemény félrevezetésére.”

Forrás: CÖF-CÖKA

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

4 hozzászólás

  1. Nagyon kíváncsi vagyok , hogy kinek a pártjára áll az Európai Ombutsman .
    Mennyire tartja be törvényt , és tesz igazságot végre ?!

    • Kedves Ilona ! Túl sok reményt ne fűzzön / fűzzünk a sikerhez, de meg kell próbálni minden fórum gátolni ezt az istentelen élősködő csürhét .

  2. Nagyon helyes !
    Maximálisan támogatom !

  3. Csak rá kéne néznetek! Természetesen fajtája pártjára áll! A zsidók egy sötét és visszataszító erő részei. Tudjuk, hogy klikkjük számos tagból áll, hogy mennyire összetartanak és szövetségeik milyen hatalommal bírnak. Csirkefogók és gazemberek népe.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.