2018 november 15., csütörtök
Guy Verhofstadt az EP liberális frakcióvezetője. MTI/EPA Fotó

Bepanaszolta LIBE-jelentést az Európai Ombudsman hivatalánál a CÖKA

Share

Panaszbeadványt nyújtott be az Európai Ombudsman hivatalához a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) az EP Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága “Magyarország helyzetéről szóló” jelentése miatt, mert mint szerkesztőségünkhöz megküldött közleményükben írják, a LIBE Bizottság eljárásában megsértette az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkét, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 11. cikkét.

“Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága a magyarországi helyzetről (az Európai Parlament 2017. május 17-i állásfoglalása alapján) készülő jelentés eljárásában megsértette az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 2. cikkét, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 11. cikkét. A Szerződések szellemiségével összeférhetetlen módon előkészített és biztosított vitában – a többi közt – sérült a demokrácia és az egyenlőség tiszteletben tartásának elve, a pluralizmus, a tolerancia és az igazságosság értékei, valamint a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadsága.

Az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 2. cikke szerint az Unió működése az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásának értékein alapul. Ilyen közös értékeink – a többi közt – a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, valamint a szolidaritás.

Az Európai Unió Alapjogi Chartájának 11. cikke szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, ebbe beleértve a véleményalkotás szabadságát, valamint az információk és eszmék megismerésének és közlésének (külső beavatkozás nélküli) szabadságát. A véleménynyilvánítás alapvető közéleti jog, mint ahogy a Charta 11. cikke szerint a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét is tiszteletben kell tartani.

Az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság az eljárás módjával megsértette a demokrácia, az egyenlőség, a pluralizmus, a tolerancia és az igazságosság követelményeit, mivel a magyarországi helyzetről (az EP 2017. május 17-i állásfoglalása alapján) készülő jelentés tervezetének összeállításához nem méltányos módon, túlnyomó többségben a magyar kormány álláspontjával szembenálló szakértőket vontak be, a témához kapcsolódó 2018. április 12-i és április 26-i bizottsági ülésen túlnyomóan a kormányt bírálók mondhattak véleményt. Ezzel sérült a véleménynyilvánítás szabadsága, amelynek egyik kirívó esete április 26-án az volt, amikor az éppen beszélő Szijjártó Péter magyar külügyminisztertől – indokolatlan módon – egy időre megvonták a szólás jogát. Sérült a tömegtájékoztatás szabadsága és sokszínűsége is: az egyenlő feltételek biztosítása nélküli, manipulált vita alkalmas lehetett a magyar és európai közvélemény félrevezetésére.”

Forrás: CÖF-CÖKA

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

3 hozzászólás

  1. Nagyon kíváncsi vagyok , hogy kinek a pártjára áll az Európai Ombutsman .
    Mennyire tartja be törvényt , és tesz igazságot végre ?!

    • Kedves Ilona ! Túl sok reményt ne fűzzön / fűzzünk a sikerhez, de meg kell próbálni minden fórum gátolni ezt az istentelen élősködő csürhét .

  2. Nagyon helyes !
    Maximálisan támogatom !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.