2020 augusztus 4., kedd
Berényi József a rendőrségi kihallgatása után - MTI Fotó: Krizsán Csaba

Berényi Józsefet provokálta a szlovák rendőrség

Share

Berényi József a rendőrségi kihallgatása után - MTI Fotó: Krizsán CsabaNévtelen feljelentés alapján idézték be rendőrségi kihallgatásra Berényi Józsefet, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökét, akit a hatóságok kedden két olyan – állítólagos – szlovákiai rendezvényről kérdezték, amelyeken a feljelentés szerint szlovák állampolgárok felvették a magyar állampolgárságot.

A felvidéki magyar párt elnökét a szlovák állampolgársági törvény rendelkezéseire hivatkozva idézték be a nyitrai járásban lévő verebélyi (Vráble) rendőrségre, ahol egy olvashatatlan aláírással ellátott feljelentő levél alapján nyomozás indult.

Berényi József kihallgatása után az MTI-nek elmondta: a rendőrségen közölték vele, azért idézték be, hogy tanúvallomást tegyen két, Szlovákiában ez év júliusában lezajlott állítólagos rendezvényről, amelyeken szlovák állampolgárok felvették a magyar állampolgárságot. Hozzátette: a feljelentés szerint az állítólagos rendezvényeken rajta kívül egy magyar kormányzati tisztségviselő is részt vett.

“Azt kérték, igazoljam, hogy erre sor került, és közöljem, ki volt az a harminc ember, aki felvette a magyar állampolgárságot, mert az állítólagos érintettek nem tettek bejelentést a hatóságoknak arról, hogy felvették a magyar állampolgárságot, ami a szlovák állampolgársági törvény alapján kötelességük lett volna” – mondta a felvidéki magyar politikus. Elmondta: a kihallgatáson közölte a rendőrökkel, hogy az említett eseményekre nem került sor, a feljelentésben leírtak alaptalanok.

Az MKP elnöke a történtekkel kapcsolatban hangsúlyozta: ez az eset is azt bizonyítja, hogy mihamarabb hatályon kívül kell helyezni a jelenlegi szlovák állampolgársági törvényt, amely a rendszerváltás előtti időket hozza vissza, mivel lehetőséget ad arra, hogy alaptalan vádak alapján bárkit rendőrségi kihallgatásokra idézzenek be. Kifejtette: a rendőrség közlése szerint az ügyben további kihallgatásokra kerül majd sor, és a feljelentésben említett települések polgármesterét, valamint az állítólagos rendezvényen részt vett egyházi személyiségeket is be fogják idézni.

Lomnici Zoltán, a magyar állampolgárságuk miatt zaklatásnak kitett felvidéki magyarok ügyével foglalkozó Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke leszögezte: Berényi József beidézése egyértelműen jogtalan, hiszen a szlovák rendőrség előzetes nyomozati cselekmény foganatosítása nélkül azonnal a felvidéki magyarság egyik vezetőjéhez fordult az ügyben, ahelyett, hogy az állítólagos rendezvények szervezőit keresték volna meg. “A legprominensebb személlyel kezdték, ami azt mutatja, hogy a cél a politikai kompromittálás volt” – szögezte le.

MTI
     

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.