2020 július 5., vasárnap
REUTERS/Pascal Rossignol (FRANCE - Tags: CRIME LAW POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY) - RTR4KWCH

Berlin, Párizs, Róma és Madrid a többsebességes Európáról egyeztet

Share

A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóját megelőzően a március 6-án Versailles-ban Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő, Paolo Gentiloni olasz és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök részvételével tervezett négyoldalú találkozó egyik célja lehet a többsebességes Európa beindítása – írta kedd délután megjelent számban a Le Monde.

“Nem arról van szó, hogy négyen határozzuk meg, milyen legyen Európa, nem ez az elképzelésünk, de mi vagyunk a négy legfontosabb ország és nekünk kell megmondanunk, hogy mit akarunk tenni, a többiekkel együtt” – mondta hétfőn Francois Hollande a spanyol kormányfővel közös sajtótájékoztatóján Málagában, ahol bejelentették, hogy egy minicsúcson készítik elő a Nagy-Britannia nélküli EU jövőjét meghatározó római ünnepi csúcstalálkozót.

Berlin, Párizs, Róma és Madrid először fog négyesben külön egyeztetni. A Le Monde emlékeztetett arra, hogy Angela Merkel február 3-án a máltai csúcson már utalt arra, hogy a jövőben egy többséges Európában minden tagállam nem vehet majd részt mindegyik integrációs lépésben. Francois Hollande is nyíltan igent mondott a többsebességes Európára Máltán: “Az egyik lehetséges irány, hogy Rómában kimondjuk, hogy mit szeretnénk mindannyian és egyesek még inkább” – fogalmazott a francia elnök. Az elképzeléshez Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök is csatlakozott, a Benelux államokhoz hasonlóan.

A Le Monde arra felhívta a figyelmet, hogy a többsebességes Európa gondolata az 1990-es években jelent meg először, és azóta időről időről napirendre kerül, miután a lap szerint az unió egyre inkább egy olyan teherhajóra hasonlít, amelyet képtelenség gyorsan irányítani, hiszen elvileg egyhangúlag kellene döntéseket hoznia, de a tagállamok különböző érdekei lebénítják. Az alapító Franciaország, Németország, a Benelux államok és Olaszország politikai vízióval rendelkezik az Európai Unióról, miközben a 2000-es évek elején csatlakozott országok pragmatikusabb célokat, elsősorban gazdasági érdekeket képviselnek – vélte a lap.

A leginkább Németország magatartása változott az elmúlt hónapokban a lap szerint. A Brexitet követően Berlin a 27-ek egységének megtartása mellett érvelt, az EU szétesésétől tartva. A pozsonyi uniós csúcs 2016 szeptemberben a közös, összefogó témákra helyezte a hangsúlyt, mint például a védelmi politika, a terrorizmus elleni harc vagy a külső határok védelme.

Donald Trump amerikai elnök beiktatása után azonban Merkel és Hollande január 27-én már azt a következtetést vonta le, hogy nem kell egyhangú megállapodásokra várni, haladni kell, és Európának a kezébe kell vennie a sorsát – emlékeztetett a lap.

“Párizsban, Brüsszelben és Berlinben úgy vélik, hogy a jelenlegi nagy geopolitikai bizonytalanságban lehetetlen tétlennek maradni, bármikor is legyenek a következő választások” – hangsúlyozta a Le Monde.

A franciák az euróövezeten belüli szolidaritásra helyezik a hangsúlyt egy közös költségvetés létrehozásával, s azt remélik, hogy ez bekerülhet a római nyilatkozatba is. Berlin óvatosabb. Diplomáciai források szerint Merkel azt szeretné kiemelni, hogy a 27-ek a szolidaritás vagy a kompromisszum értékei alapján rendelkeznek egy közös alappal, de más területeken elképzelhetőek az integrációnak a különböző fokozatai.

A Le Monde brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy egy többsebességes Európáról szóló nyilatkozat fenyegetésként hatna a kelet-európai országok irányába, amelyek tartanak az elképzeléstől, s valójában Párizs és Berlin is számít arra, hogy ők is részt vesznek továbbra is az EU erősítésében, még akkor is, ha eleinte néhány ország nélkülük indít majd be egy-egy tervet – írta a Le Monde.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Egy hozzászólás van

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Egyértelműen kellene fogalmazni! Nem sebességröl van szó,hanem arrol,hogy egyesek az Európai Egyesült Államokat akarják,mások nem! Pl. Orbán nem fogadja el, hogy Brüsszel dirigáljon. Az EU Egyesült Államok azt jelentené, hogy a haza elveszítené a szabadságot, Brüssel dirigálna, a magyar Országgyűlés, a magyar kormány csak dísznek kellene! Dicső hőseink a haza szabadságáért véreztek,nem az EU Egyesült Államokért. A belépési szerződés,amit aláirtunk, nem arrrol szól, hogy Brüssel dirigál! Beléptünk egy gazdasági közösségbe,nem az Európai Egyesült Államokba brüsszeli kormánnyal! Brüssel előirná,hogy un.menekülteket kötelező befogadnunk! Na ne! Ez a haza Magyarország, az a mi jogunk, hogy kit fogadunk be, nem Brüsszelé! Aki vizummal jön, az jöhet, aki papirok nélkül jönne, az nem! A haza nem átjáróház. Melleslleg a magyar határ védelme nem csak a haza védelme, hanem Nyugat Európa védelme is! Nem ártana ha Merkel ezt megkösszönné Orbánnak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.